Olvasási idő: 3 perc

Négynapos tanulmányi úton vett részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának 27 kolozsvári junior hallgatója Magyarországon. A szeptember 23–26. közötti kirándulás mozzanatairól Józsi Lehel diákunk számolt be.

Ha szavakat kellene keresnem a tanulmányi út jellemzésére, akkor elsősorban az eseménydús, a fárasztó, meg a szórakoztató jutna eszembe. Mindemellett úgy érzem, hogy hazudnék, ha nem emelném ki azt, hogy a kirándulás számtalan meglepetést tartogatott számunkra. A sűrű programterv ellenére tartalmasan és izgalmasan telt el ez a pár nap.

Hétfőn az érkezést követően elfoglaltuk a szállást Budapesten, majd útnak indultunk megtekinteni a budai várat és az ott levő építészeti különlegességeket Erhardt Gábor, az MCC Építészet és Emlékezet Műhely vezetőjének irányításával. A túra alatt az építészettörténet érdekes és tartalmas bemutatása megragadta a figyelmünket.

Másnap reggel a napunk az MCC budapesti képzési központjának látogatásával kezdődött, ahol részt vettünk Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézet igazgatója és Lánczi Péter főigazgató-helyettes előadásán. Délután a Magyar Zene Háza felé vettük az irányt, ami ámulatba ejtő élmény volt, hiszen egy jelentős építészeti remekműbe érkeztünk. Az élményeket pedig csak fokozta a Nemzeti Színházban megtekintett King Lear Show, amely számomra lenyűgöző előadás volt. Az élmény, hogy olyan neves művészekkel és szinkronhangokkal találkozhattam, mint Tóth Auguszta vagy Söptei Andrea, nem is beszélve Schnell Ádámról, katartikus volt, és megkoronázta az estémet.

Elhagyva a fővárost, utunk Miskolc felé vezetett, ahol szintén látogatást tettünk a helyi MCC-központba, amit egy tematikus városi séta követett. Később megtekintettük a Herman Ottó Múzeumban A titkos és a publikus nevű kiállítást is. Ezután buszra ülve Noszvajra utaztunk, ahol egy lenyűgöző pincészetet látogattunk meg.

A tanulmányút utolsó napján megálltunk Nyíregyházán az Állatparkban, ami szintén remek programnak bizonyult. Úgy gondolom, hogy kevés dolog tudta volna túlszárnyalni az eddigi eseményeket, így nem is bántuk, hogy egy kis levezető tevékenységgel zártuk a kirándulást.

Összességében elmondhatom, hogy tartalmas élményekkel telt el a junior tanulmányút, amelyen, úgy érzem, mindenki megtalálhatta a neki megfelelő programokat, legyen szó kulturális, szakmai, művészeti vagy kulináris jellegű eseményről. Személyesen azt kell, hogy mondjam, rég vettem részt egy ilyen gazdag és élményekkel teli kiránduláson. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy egyhamar nem fogjuk elfelejteni az itt átélt eseményeket.