Olvasási idő: 5 perc

Társszervezőként vesz részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a VIBE Fesztivál idei tudásfórumán, a VIBE Kolin június 30. és július 3. között Marosvásárhelyen. A népszerű Koli három helyszínnel és neves előadókkal tér vissza két év kimaradás után, ezúttal központi témája a Példaképek. Kihívások. Jövőkép.

Érdekes előadásokkal, hasznos témákkal várja a fesztiválozókat a Koli Kert és a Koli Oázis, ahol a szórakozás mellett inspiráló előadásokat hallgathatnak a résztvevők a legkülönfélébb előadóktól: művészek, kutatók, vloggerek, influencerek és a fellépő zenekarok képviselői is megfordulnak majd a Weekend Strandkomplexum zöld területén. A beszélgetés moderálásában, a fesztivál programjainak szrvezésében számos jelenlegi vagy volt MCC-s diák vesz részt.

Az Oázisban június 30-án, csütörtökön dr. Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója Antal Lóránt szenátorral az energiaszektor jövőjéről értekezik, majd Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója Szász Leventével és Fazakas Noémivel, a BBTE tanáraival beszélget Ambíció – mit kezdj magaddal, ha úgy érzed, hogy több van benned? címmel.

Pénteken Hal Melinda, az MCC Test és lélek műhely vezetője a felnőtt tartalmak pszichológiai hatásairól tart előadást, ezt követi dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai műhelyének vezetője és dr. Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara dékánjának értekezése Ázsia jövőjéről. A délután folyamán dr. Patrick Shoaf Gray MCC vendégoktató, a Durhami Egyetem angol tanulmányok docense és bölcsészettudományi igazgatója a Shakespeare műveiben fellelhető hatalmi archetípusokat mutatja be, dr. Láng Zsolt országgyűlési képviselő és Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester pedig a 21. századi városokról beszélget. Dr. Calum T. M. Nicholson, a Cambridge-i Egyetem tanára, az MCC oktatója a mesterséges intelligencia etikai kérdéseit feszegeti majd.

A fesztivál harmadik napján, szombaton a politikai kampányok pszichológiájáról szóló beszélgetés indítja az előadások sorát Hal Melinda, Hajdú András (MCC Politikai Tudományműhely), Kádár Magor (BBTE) és Kovács Levente (Maros megyei tanács alelnöke) részvételével. Később Gyurta Dániel úszó lesz az MCC vendége, majd az MCC vendégoktatói, Michael O’Shea  az Egyesült Államok és a V4 kapcsolatáról, Michael Van Ginkel a Fekete-tenger térségének szerepéről, Sephen Sholl pedig a múlt század nagy államférfijairól és jelenlegi vezetőkről tart előadást angol nyelven.

Vasárnap Fa Nándor hajóépítő és -tervezővel találkoznak a résztvevők, dr. Rácz Béla Gergely, a BBTE adjunktusa közösségi pénzügyekről tart előadást, majd dr. Csala Dénes (Lancasteri Egyetem), Nagy Károly (Transzparens Újságírásért Alapítvány) és  Szász Attila (főszerkesztő, Marosvásárhelyi Rádió) beszélgetnek az álhírek technikájáról és valóságáról. A Koli Oázisban az előadások sorát Vidákovics Attila kriptoszakértő zárja.

A Koli Kertben csütörtökön dr. György Ottilia (Sapientia EMTE) és Tankó Attila (Munch) beszélget az élelmiszer-pazarlásról, pénteken Fiatalok és az úri huncutságaik címmel dr. Gergely Orsolya (Sapientia EMTE) tart előadást, vasárnap pedig Varga Csaba hegymászóval és a Vates ruházati márka képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A KP-sátorban csütörtökön Constantinovits Milán MCC szakmai főigazgató-helyettes és Szőnyi Lídia MCC műhelyvezető tart előadást. Pénteken dr. Bartusz-Dobosi László a reklámok lelki tartalmaival foglalkozik előadásában, Kunstár András workshopot tart, hétvégén pedig sztártalálkozó, kvízbajnokság és életmentési kurzus is lesz. A programok szervezésében és lebonyolításában több lelkes KP-s diák is részt vesz, várják szeretettel az érdeklődőket.

Az említett helyszíneken emellett jelen lesz dr. Kádár Annamária pszichológus, Szirmai Gergely filmkritikus és videóblogger, valamint Bethlen Tamás és Gellérfi Gergő, a Formula Podcast főszerkesztője és motorsport-szakírója, illetve a TrollFoci mémoldal képviselői.

A VIBE Fesztivál területén lévő Koli programjain bárki részt vehet, nem szükséges bérlet vagy napijegy kiváltása, és megközelíthető a Weekend Strandkomplexum irányából. További részletek és a https://vibefestival.ro/program/1 oldalon találhatóak.