Olvasási idő: 3 perc

Május elején felejthetetlen 6 napot töltöttek az MCC Középiskolás Programjának szombathelyi diákjai Székelyföldön. A csapatnak az MCC veresszéki képzési központja volt a bázisa – innen látogattak el a környék nevezetes helyszíneire. A KP+ túráról Harkay Eszter szombathelyi régiókoordinátor beszámolóját olvashatjuk.

A hosszú és kalandos utazás után a diákok először a környező dombokon kirándultak, mely során megcsodálták a Kárpátok vonulatait a távolban, helyi gyógynövényekkel ismerkedtek, és felfedezték az esztenák és pásztorok világát. A túra során gyűjtött gyógynövényekből délután teát főztek, illetve megfázás kezelésére alkalmas szirupot készítettek, amelynek jó hasznát vehetik a későbbiekben.

Második napjukat a székely történelem mélyebb megismerésével töltötték. Ellátgattak a közeli Székely Határőr Emlékközpontba, majd a csíksomlyói búcsú helyszínére, a Makovecz Imre által tervezett Hármashalom-oltárhoz. Különleges lehetőség volt ez számukra, hiszen történelmi helyszíneken, székely emberek elmondásaiból, írásaiból ismerhették meg a régmúlt eseményeit, ezáltal igazán átérezve azok jelentőségét.

A hét során az is világossá vált, hogy a szombathelyi KP-sok végtelen energiával rendelkeznek. A Hármashalom-oltárhoz tartó spontán, egymás közti futóversenyt ugyanis másnap is folytatták, emelve a tétet. A Tusnádfürdő mellett található meredek hegyoldalon rekordidő alatt értek fel a Sólyomkőhöz, hogy onnan csodálhassák meg a páratlan kilátást. A közelben található, világszinten is egyedülálló természeti látnivaló természetesen nem maradhatott ki a programból, ezért egy kellemes délutánt töltöttek a Mohos-tőzegláp és a Szent Anna-tó vidékén. A törpék földjén járva a KP-sok megtapasztalhatták a természet hatalmas erejét, és felfedezhették a benne rejlő csodákat.

Hazautazás előtt még volt lehetőségük egy igazi kulturális és gasztronómiai programon is részt venni. Csíkszentmártonban Potyó Judit segítségével, egy jó hangulatú és autentikus program keretében készítettek saját kezűleg, helyi házi tejből grillsajtot és kürtőskalácsot. A nap során rengeteget tanultak a különböző tejtermékek készítési folyamatáról, a székely falusi élet mindennapjairól és a népi öltözetről, melyet fel is próbálhattak.

Tartalmas és nagyon jó hangulatú hetet tölthettek együtt Erdélyben a vas vármegyei MCC-sek. Nemcsak a tudásukat mélyítették és szélesítették, hanem egymást is jobban megismerték a tanulmányi kirándulás során. Mind a helyszín, mind a társaság tagjai jó alapot biztosítottak ahhoz, hogy a hét végére egy szoros, baráti közösség alakuljon ki a diákok között, miközben a szakmai programok által nyújtott újdonságokat is érdeklődve és nyitottan fogadták.