Olvasási idő: 4 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának nyíregyházi tanulói szeptember 11–15. között Veresszékre látogattak, hogy néhány tartalmas nap keretében jobban megismerjék egymást és Erdélyt. Az eseménydús programról Korpai Péter, az MCC nyíregyházi képzési központ KP-s programkoordinátora számol be.

Szeptember 11–15. izgalmas napoknak néztünk elébe Veresszéken, ahol a Középiskolás Program diákjaival közösen fedeztük fel Erdély páratlan természeti kincseit. Az első nap délelőttjén Lázár Levente veresszéki ingatlanért felelős munkatárs vezetésével egy kalandos túrán vettünk részt, ahol Veresszék egyedülálló növényvilágát ismerhettük meg közelebbről.

A délután folyamán Kádár Kincső veresszéki programokért felelős munkatárs tartott előadást Erdély kulturális örökségeiről, ahol számtalan érdekességet megtudtunk a térség gazdag történelméről és hagyományairól. A tevékenységet követően a diákoknak lehetőségük volt részt venni egy kézműves-foglalkozáson is, amelyet ismét Lázár Levente vezetett. A barkácsolás nagy sikert aratott, hiszen a tanulók saját készítésű madáretetőt vihettek haza emlékül.

Az előadást és a barkácsolást követően diákjaink egy Erdéllyel kapcsolatos vitán vettek részt, amely során számos értékes gondolat és érdekes nézőpont került elő, amelyek hozzájárultak a diákok történelmi és kulturális tudásának elmélyítéséhez. Az esti program kötetlenebb volt: a gyerekek dézsázással és szalonnasütéssel zárhatták a napot, amely lehetőséget adott a pihenésre és a közösségépítésre.

Másnap reggel utunk a Szent Anna-tóhoz vezetett, de előtte tettünk egy kitérőt a Mohos tőzeglápnál. A diákok nagy érdeklődéssel figyelték a különleges élővilágot, ahol két kisebb tavat is megtekintettünk. A helyszínen bemutatták nekünk a lápban található húsevő növényeket, valamint néhány ehető növényfajt is. A tőzegláp után elsétáltunk a Szent Anna-tóhoz, ahol tartalmas túrát tettünk a tó körül. A táj szépsége és nyugalma mindenkit lenyűgözött.

Az utolsó nap programja történelmi és szórakoztató részeket is tartalmazott. Délelőtt ellátogattunk Szépvízre, ahol a diákok a Székely Határőr Emlékközpontban megismerhették a székelyek és a határőrség történetét. Az emlékközpont kiállítása és a történelmi áttekintés segített megérteni, milyen fontos szerepet játszottak a székelyek Erdély védelmében és múltjában. Délután a diákoknak lehetőségük nyílt egy kis szórakozásra is, amikor ellátogattunk Csíkszeredába a RideMore Center ugrálóparkba. A helyszínen mindenki kipróbálhatta magát a különféle ugráló elemekben, ami vidám hangulatot és közösségi élményt nyújtott.

Az estét ismét kötetlen programokkal zártuk: társasjátékoztunk és dézsáztunk, ami remek alkalom volt a diákok számára, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, és élményekben gazdagon zárják ezt a tartalmas erdélyi kirándulást. Ez a három nap nemcsak szórakoztató és pihentető volt, de a tanulók értékes tudást is szerezhettek Erdély természeti és kulturális örökségéről.