Olvasási idő: 3 perc

Újabb izgalmas napot tölthettek együtt középiskolásaink a legutóbbi országos KP szombaton, március 25-én. A kolozsvári képzési nap témája ezúttal a zene volt: Mi hangoljuk a zenét, vagy a zene hangol minket? cím alatt zajlottak a tevékenységek. A tartalmas napról Palencsár Mihály-Zsolt KP-s diák beszámolóját olvashatjuk:

Általában amikor MCC-s esemény van, azonnal a jelentkezek rá. Számomra az MCC segít elszakadni a szürke hétköznapoktól, mivel az előadások témáinak mindig sikerül meglepniük, ami most sem volt másképp: ezúttal a zene volt a téma. Nem mondanám magam zenésznek, de a zene a napi rutinom részévé vált, el sem tudnám képzelni nélküle egy napomat, mivel akár tanuláshoz, akár edzéshez mindig zenét hallgatok.

Hosszú út után megérkeztünk, majd rövid regisztráció és vacsora után el is kezdtük a pénteki programot, amelynek célja a közösségépítés volt – egyik kedvenc részem az MCC-s összejövetelekben, mivel életre szóló barátságokat alakítottam ki az ilyen programok során, és mindig segít feloldani a feszültséget. Itt úgy beszélhetek emberekkel, akiket most látok először, mintha évek óta ismerném őket. Az este során társasoztunk, játszottunk, beszélgettünk, és még egy karaokepartyra is sor került.

Másnap reggel kipihenten egy finom reggeli után beültünk az első előadásra, amit Katona Dávid tartott (Hogyan születik a zene – memetikus expedíció), aki meglepett azzal, hogy mennyire érthetően és profizmussal mutatta be számunkra, hogy mi is a zene. Aki most halott először a zeneelméletről, az is értette az előadás mondanivalóját, de komplex zenei struktúrákat bemutatva a már témában lévőknek is mutatott újat. Ez után Hubai Gergely mutatta be nekünk, mekkora munka is van egy film zenéi mögött, és hogy a rendezők hogyan egyeztetnek a zeneszerzőkkel, hogy milyen zenét is szeretnének a filmjükben. Eközben párhuzamosan folyt Visky Péter Zenefilter nevű workshopja.

Egy rövid ebédszünet után lehetőségünk volt beszélgetni a 3AD együttes tagjaival (Jenei Deborah, Jakab Ádám, Jakab Ákos), akik elmesélték, hogy nap mint nap milyen megpróbáltatások elé kell állniuk, hogyan jutottak el oda, ahol most vannak, és mik a terveik a jövőre nézve. a csapat másik része a népzene közösségépítő erejéről beszélgetett Kiss B. Ádámmal.

Ezután készítettünk egy csoportképet, majd elbúcsúzva új barátainktól és Kolozsvártól hazaindultunk. Összeségében nagyon jól éreztem magam a KP szombaton, sok új dolgot tanultam meg a zenéről, és már alig várom a következőt, hogy találkozhassak új barátaimmal, és bővíthessem a tudásomat.