Olvasási idő: 2 perc

A zene jótékony hatásáról tartott előadást Erdély és Partium több városában Paár Julcsi énekes, okleveles zeneterapeuta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében. A januári és februári alkalmakon Aradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Szatmárnémetiben és Temesváron találkozhattak az érdeklődők az előadóval, aki több helyszínen az MCC középiskolás diákjainak is tartott foglalkozást.

Az előadás kezdetén a szakértő tisztázta a zeneterápia fogalmát: egy olyan folyamat, amely jó hatással van az ember testére és lelkére, valamint segíti a mentális higiéniát. Paár Julcsi úgy véli, hogy a zenén keresztül tud kapcsolódni az emberekhez. Számára a zeneterápia egy önismereti út, amelyet élete végéig szeretne művelni.

Egy terápiás alkalom során a terapeuta egyénileg vagy csoportosan dolgozik a résztvevőkkel. A cél nem az esztétikai zenélés, hanem a lelket nyugtató dallam létrehozása. Ehhez számos különleges hangszer áll a rendelkezésre, amelyek hangzása emlékeket segít feldolgozni, és elvezet a gyógyulási folyamathoz. Az előadó kiemelte, hogy a terápiás élmény egy koncert során is létrejöhet, ha a megfelelő dallam szólal meg. Fontos, hogy a szakértő és a páciens közösen válassza ki a javulást segítő zenét.

A zene esztétikai mivolta mellett számos jótékony hatással is bír, mint például stresszoldás, indulatkezelés, fájdalom feldolgozása. Egy terápia alkalmával az elsődleges cél a sikerélmény elérése. A szakértő hangszereket ad a résztvevő kezébe, aki saját dallamot kezd el játszani az eszközön, amely pozitívan hat az elméjére. Egy ilyen alkalom során nem a professzionális zenélésen van a hangsúly, hanem az önkifejezésen.

Az előadás további részében Paár Julcsi improvizációs gyakorlatokat mutatott be néhány bátor önkéntes segítségével. A jelentkezők ritmust és dallamot hoztak létre, párbeszédet folyattak a hangszerek segítségével, majd egy karmesteri vezényletet is bemutattak a hallgatóságnak. Az esemény végén a résztvevők a terápiás hangszereket egy izgalmas ritmusgyakorlattal megfűszerezve próbálhatták ki.