Problema Solvenda Romania

online_watermark_MCC_PSR23_261.jpg

A Problema Solvenda Romania a Mathias Corvinus Collegium, a budapesti Case Solvers és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttműködéséből megvalósuló, romániai középiskolás diákokat megszólító problémamegoldó verseny, amelyet minden év tavaszán szervezünk meg. A versenynek kettős célja van: egyrészt a fiatalokkal már középiskolás korban megismertetni a problémamegoldás módszertani hátterét, másrészt bővíteni a diákok történelmi ismereteit. A verseny kívánt hozadéka ezen felül, hogy a későbbiekben jól használható elemzői és előadói kompetenciákat sajátítsanak el a résztvevők.

A verseny négy részből áll:

  • Az mcc.ro honlapon elérhető online tréning segítségével a diákok rövid videókból és prezentációs anyagokból sajátíthatják el a problémamegoldás alapjait.
  • Ezután következik az online selejtező, amelyen a tréninganyagok alapján a résztvevő csapatoknak előre meghatározott idő alatt kell egy rövidebb történelmi esettanulmányt megoldaniuk, bizonyos kérdések megválaszolásával. A legjobb 12 eredményt elérő csapat (6 magyar, 6 román) jut a következő fordulóba.
  • Az online selejtezőből az elődöntőbe bejutott csapatok a módszertani alapokat felhasználva egy hosszabb történelmi esettanulmányt oldanak meg az előzőleg megtanult ismeretek és a saját kreativitásuk alapján. Erre 72 óra áll majd rendelkezésükre. Az elődöntőt sorsolás előzi meg, ezt követően a kialakult sorrendben 4 különálló (2 magyar nyelvű és 2 román nyelvű) teremben párhuzamosan kerül sor a csapatok által kidolgozott esettanulmány-megoldások bemutatására. A bemutatás élőben, a döntővel egy napon zajlik Kolozsváron. Az elődöntő végén kiderül, melyik négy csapat mutathatja be a döntőben is megoldását.
  • A döntőben szinkrontolmácsok segítségével a legjobb 4 csapat mutatja be újra az adott esettanulmány megoldására kidolgozott terveit. Közülük kerül majd ki az idei verseny győztes csapata. A verseny elődöntőjére, illetve ezt követően az országos döntőre 2024. május 11-én kerül sor Kolozsváron. A legügyesebb diákokra értékes nyeremények várnak, illetve a felkészítő tanároknak írásos igazolást állítunk ki tevékenységük elismeréseként.

Regisztráció:

A versenyre 3 tagú csapatok jelentkezését várjuk 2024. március 15-ig az online elérhető regisztrációs űrlapon. A regisztrációhoz annak a segítő tanárnak az adatai (név, e-mail cím) is szükségesek, aki majd elkíséri a diákokat a helyszíni döntőre.

A csapatok összeállításakor nem fontos az, hogy mindhárom csapattag ugyanazon osztályból vagy iskolából származzon. A sikeres regisztrációt emailben fogják megerősíteni a szervezők.

A versenyről további részletek a hivatalos Facebook és Instagram oldalunkon olvashatók.