Reading time: 6 minutes
Războiul din Ucraina, una dintre cele mai presante probleme din politica internațională actuală, are un impact major asupra securității și stabilității globale. În cadrul MCC Budapest Peace Forum, la prelegerea ținută la centul MCC din Cluj-Napoca în 8 iunie, William Ruger, președintele al American Institute for Economic Research, a prezentat politica externă actuală a SUA în legătură cu războiul dintre Rusia și Ucraina.
William Ruger este fostul vicepreședinte pentru cercetare și policy la Charles Koch Institute și vicepreședinte pentru politică externă la Stand Together. Anterior, a fost conferenţiar universitar în cadrul Departamentului de Științe Politice al Texas State University și profesor asistent adjunct la LBJ School of Public Affairs de la Universitatea din Texas-Austin. Cea mai recentă lucrare a sa examinează relația dintre serviciul militar, experiența de luptă și participarea civică. Ruger este un veteran al războiului din Afganistan și a primit, printre alte decorații, Medalia pentru servicii meritorii în domeniul apărării. Rămâne ofițer în Marina SUA (Componenta de rezervă). Ruger a fost nominalizat pentru funcția de ambasador al SUA în Republica Islamică Afganistan și a fost un susținător proeminent al încheierii participării Americii la războiul din această țară.
În prelegerea sa, William Ruger a explicat principalele elemente ale marii strategii americane și a discutat despre abordarea politicii externe a SUA în problemele geopolitice actuale. Prelegerea a fost moderată de Máté Sükösd, student al Programului Universitar MCC. William Ruger a descris mai întâi două tipuri de abordare în politica externă a SUA: reținere (restraint) și primat (primacy). O mare strategie este strategia unui stat cu privire la modul în care mijloacele pot fi folosite pentru a avansa și a realiza interesele naționale. Elementele sale cheie sunt integritatea și securitatea teritorială, crearea condițiilor pentru prosperitate economică și ordinea constituțională. Cu toate acestea, nu există o singură mare strategie care să poată fi aplicată în mod universal, deoarece statele sunt prea diverse.
William Ruger a argumentat că, în ultimii 25 de ani, SUA și-a bazat politica externă pe un sentiment de întâietate și idealism mai degrabă decât pe realism și reținere, nerecunoscând costul uman și economic al intervenției militare și politice internaționale, și a avut tendința de a afecta atât propria securitate internă, cât și țările în care a intervenit.
Dar care sunt principiile de reținere și primat? Susținătorii primatului cred în răspândirea activă a valorilor americane și a democrației în întreaga lume și în intervenția atunci când consideră că sistemul unei țări nu este corect, chiar dacă nu are nicio legătură cu Statele Unite. Această atitudine nu ar permite, de exemplu, ca Europa să devină prea îndepărtată sau independentă față de SUA. Potrivit lui William Ruger, aceasta este o atitudine agresivă, ai cărei adepți sunt fericiți să discute despre succesele din ultimii șaptezeci de ani, dar nu vorbesc despre marile probleme, cum ar fi Vietnamul, Afganistanul sau Irakul. În acest an, SUA cheltuiesc aproape un trilion de dolari pentru război, în condițiile în care acesta nu este o activitate productivă din punct de vedere economic, a subliniat el, adăugând că unele persoane au beneficiat de pe urma intervențiilor militare americane, dar națiunea nu se îmbogățește. În schimb, intervențiile de peste mări au provocat instabilitate și au dus la acumularea de datorii interne.
În schimb, cei care pledează pentru moderație cer ca Statele Unite să își reducă semnificativ intervențiile în străinătate și să evite implicarea în conflicte externe. SUA, cu arsenalul său nuclear, marina puternică, forța aeriană și forța spațială, are puterea de a ieși ca parte dominantă din conflicte, dar acesta nu este un motiv pentru a interveni, deoarece intervenția nu servește întotdeauna interesul național. Ucraina, de exemplu, nu este vitală pentru interesele naționale ale SUA și, deși personal este pro-ucrainean, războiul nu reprezintă o amenințare existențială pentru SUA, a recunoscut vorbitorul. Pentru America, singurul fapt îngrijorător în acest conflict este puterea nucleară a Rusiei. Din păcate, Ucraina va trebui să accepte unele schimbări teritoriale și să facă compromisuri pentru pace, pentru a minimiza amenințarea nucleară.
William Ruger a subliniat că extinderea NATO spre est a creat o dilemă de securitate. Dacă America ar fi recunoscut zona de influență a Rusiei, războiul ar fi putut fi evitat. A numi Ucraina și Georgia teritoriu NATO este foarte provocator, iar unii politicieni occidentali au făcut exact acest lucru. „Nu este corect să spui unei alte țări cum să își gestioneze interesele naționale. America trebuie să fie foarte atentă atunci când își exprimă opiniile cu privire la politicile altor state”, a spus invitatul. El consideră că uneori este necesar să intervii, să faci sacrificii, să aperi un ideal, dar SUA nu ar trebui să ducă acest război.
Întrebat despre sancțiunile occidentale, William Ruger a spus că acestea nu ajută la obținerea păcii. Ele duc la multe cheltuieli și, pe măsură ce războiul continuă, costurile cresc. În Occident, mulți oameni sunt în favoarea menținerii sancțiunilor doar pentru că vor să pedepsească Rusia, însă populația civilă este cea care resimte impactul și care provoacă dificultăți în întreaga lume. De aceea, este mare nevoie de pace, dar atâta timp cât una dintre părți consideră că războiul este preferabil păcii, vor lupta. Până în prezent, niciuna dintre părți nu este înclinată spre o soluție diplomatică, așa că am putea avea în față un război lung, cu pagube economice și costuri umane uriașe, ceea ce va accelera escaladarea, a subliniat William Ruger.
Conferința internațională organizată de Mathias Corvinus Collegium își propune să discute diferite perspective asupra păcii. Discuțiile din mai multe orașe vor reuni vorbitori din întreaga lume. Dezbaterile vor aborda subiecte precum posibilele scenarii pentru pace, politica Statelor Unite în ceea ce privește războiul, criza energetică, chestiuni teoretice privind suveranitatea statelor și războiul în secolul XXI. Conferința va aborda, de asemenea, aspectele asiatice, transformarea sferelor de interes și impactul acestora.