Reading time: 4 minutes

Festivalul Sepsi Tabakó s-a deschis oficial joi, 1 septembrie, cu o conferință de presă la fosta fabrică de tutun, clădirea emblematică din Sfântu Gheorghe. Clădirea istorică, nefolosită din 2010, a fost readusă la viață de către localnici, Mathias Corvinus Collegium (MCC) jucând un rol important în asigurarea unor prezentări și discuții de calitate.

Evenimentul a fost împărțit pe trei niveluri, trei schimburi de lucru care amintesc de munca în fabrică. Primul schimb de lucru, tura de zi a fost organizată de MCC și a cuprins prezentări profesionale, sportivi, inovații digitale și vorbitori internaționali și maghiari de renume. Diferitele programe s-au desfășurat în trei limbi: vorbitorii străini au putut fi urmăriți în limba engleză, iar vorbitorii locali în limba maghiară sau română, cu ajutorul unor interpreți simultani disponibili la cerere în timpul discuțiilor. Al doilea schimb a fost dedicat concertelor: după-amiaza și seara, în fabrica de tutun au concertat trupe maghiare și transilvănene, în timp ce al treilea schimb a fost dedicat DJ-ilor. În plus, au avut loc târguri, ateliere de artă și activități pentru copii.

„Unul dintre scopurile Festivalului Tabakó este de a crea un spațiu în care tinerii să simtă o responsabilitate, să își asume sarcini, dar și să se simtă liberi să interacționeze cu artiștii și liderii comunității”, a declarat Botond Talpas, directorul general al MCC Transilvania. Fosta fabrică de tutun este un loc important în Sfântu Gheorhe, așa că a fost încurajator să vedem că tinerii o pot folosi și că acest complex de clădiri va însemna ceva pentru această generație. Botond Talpas a adăugat că peste 400 de studenți din Sfântu Gheorhe și din regiune sunt implicați în programele de management al talentelor ale MCC, iar mulți dintre ei au participat la festival în calitate de moderatori, voluntari și organizatori. Tabakó a fost o modalitate excelentă de a încheia vara și de a începe anul școlar.

După deschidere, participanții au avut ocazia să viziteze festivalul și fabrica. Pe parcursul celor trei zile de eveniment au fost amenajate trei spații de muzică, două spații de prelegeri, au avut loc peste 30 de discuții profesionale, 24 de concerte, 25 de DJ și o mulțime de activități gratuite.

În prima zi a festivalului, Stephen Sholl, profesor MCC invitat din SUA, a ținut o prelegere în limba engleză despre rolul arhitecturii în modelarea identității naționale, urmată de o discuție despre războiul din Ucraina cu Dr. Rajmund Kiss (liderul Atelierului Diplomatic MCC), Zalán Klauda (Școala de Economie MCC) și Dr. Béla Gergely Rácz (Universitatea Babeș-Bolyai).

A doua zi, Milán Constantinovits (director general adjunct pentru activități profesionale, MCC), János Setényi (Directorul Institutului de Cercetare Educațională MCC) și Mihály-Gábor Both, profesor de matematică din Sfântu Gheorghe, au început prelegerile, urmați de Károly-Eduárd Novák, ministrul sportului, Dániel Gyurta, campion olimpic la înot, Zoltán Miklós, deputat și István Barna Jakab, vicepreședintele Consiliului Județean, care au discutat despre sport și ambiție. A urmat apoi o prelegere susținută de Dr. Huub Ruël, economist și lector invitat la MCC, iar publicul a avut ocazia să se întâlnească cu Hunor Kelemen, viceprim-ministru și președinte al Uniunii Democratice Maghiare din România. Între timp, la cealaltă scenă a schimbului de zi, Enikő Laczikó, secretar de stat (Biroul pentru Relații Interetnice), Szabolcs Nagypál (director al Școlii de Drept a MCC), Sándor Kovács, episcop unitarian, și István Antal (director al Programului pentru talente romi MCC) și-au împărtășit gândurile în cadrul unor discuții interesante.

În ultima zi a evenimentului, Milán Constantinovits, Dr. Bálint Markó (prorector al Universității Babeș-Bolyai) și Dr. Márton Tonk (rector al Universității Sapientia) au avut o discuție cu Árpád Antal, primarul orașului Sfântu Gheorghe, urmată de o prezentare despre migrație susținută de Márk Vargha și Blanka Kovács (MCC Migration Research Institute). Senatorul Lóránt Antal și Dr. Máté Litkei (MCC Climate Policy Institute) au discutat despre un viitor sustenabil, în timp ce jurnaliștii Boris Kánoky și Ed West au vorbit despre raportarea obiectivă, iar Dr. Calum T. M. Nicholson despre impactul social media.

Festivalul a fost organizat de MCC, Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Casa de Cultură Kónya Ádám și Festivalul VIBE.