Reading time: 6 minutes

Mathias Corvinus Collegium (MCC) și-a continuat seria Transylvania Lectures în 24 octombrie la centrul de formare din Cluj-Napoca cu un invitat special: dr. Peter Boghossian, filosof și pedagog american, profesor invitat la MCC. Prelegerea interactivă a oferit instrumente practice pentru a vorbi cu persoane care au diferite viziuni asupra lumii, fie că este vorba despre politică, religie sau morală.

Prezentarea intitulată „Arta conversațiilor imposibile” a prezentat strategii bune pentru a discuta cu persoane cu viziuni diferite asupra lumii. Moderatorul discuției a fost Botond Csoma, avocat și membru al Camerei Deputaților. În timpul șederii sale la Cluj-Napoca, Dr. Peter Boghossian a vizitat și Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, unde a susținut o prelegere intitulată „What is Knowledge?” Filosoful s-a întâlnit, de asemenea, cu studenții din cadrul Programului Universitar al MCC.

Dr. Peter Boghossian este în prezent consilier la Universitatea din Austin și director al National Progress Alliance. Principalul său obiectiv este de a aduce instrumentele filosofilor profesioniști oamenilor. Cu o experiență didactică de peste 25 de ani (în închisori, spitale, școli publice și private, universități, companii mari și întreprinderi mici), obiectivul său fundamental este de a-i învăța pe oameni cum să se gândească în situații care par adesea insolubile. Domeniile sale principale de cercetare sunt gândirea critică și raționamentul moral. El este autorul a numeroase publicații și al cărților „A Manual for Creating Atheists” și „How to Have Impossible Conversations: A Very Practical Guide”.

În timpul activității sale, a discutat cu mii de oameni despre convingerile și opiniile lor. El crede că, cu cât sunt mai mari diferențele dintre părți, cu atât mai mare este nevoia de a construi relații. În această fază, accentul ar trebui să fie pus pe interlocutor, și nu pe sine, recomandă el. Primul pas este de a găsi un teren comun și de a evita conversațiile paralele.

Următorul pas este să ascultăm, să punem întrebări și, dacă este necesar, să repetăm informația pentru a ne asigura că am înțeles-o corect. Între timp, trebuie să ne asigurăm că temperatura rămâne scăzută și că persoana cu care vorbim nu își pierde răbdarea. Credințele nu sunt binare, credința este o chestiune nuanțată, așa că merită să evaluăm, pe o scară de la unu la zece, cât de siguri sunt oamenii de propriile convingeri. "Ați fi dispus să vă schimbați părerea? De ce ar fi nevoie pentru a vă reconsidera poziția?" Peter Boghossian ne-a sfătuit să încercăm întotdeauna să ne încheiem comentariile cu o întrebare, sau chiar să ne imaginăm ca niște detectivi: trebuie să încercăm să aflăm ce crede cealaltă persoană.

Această strategie de bază poate fi folosită în conversații care par imposibile. Dar nu trebuie să găsim întotdeauna un teren comun; putem părăsi conversația în orice moment sau chiar să rămânem prieteni cu persoane cu care nu suntem de acord în privința unor probleme fundamentale. Vorbitorul a adăugat că, din nefericire, în prezent, în Statele Unite, dacă cineva are o opinie diferită (mai ales din punct de vedere politic), nu numai că nu este acceptat, dar este văzut ca o persoană rea, etichetat ca un dușman.

Ca răspuns la o întrebare din public despre cum să comunicăm cu oamenii care încearcă să ne convingă agresiv de opiniile lor, Peter Boghossian a spus: merită să evaluăm de ce facem parte din conversație și dacă vrem să continuăm, iar apoi putem urma pașii enumerați mai sus. Vorbitorul a subliniat că persuasiunea doar crează obstacole, așa că este mai bine să le oferim oamenilor pur și simplu instrumentele necesare pentru a se convinge singuri de justețea sau de incorectitudinea lor. El a îndemnat audiența să îndrăznească să își pună întrebări, să fie umili în cunoștințele lor și să vorbească cu oameni cu convingeri diferite.

Peter Boghossian a demisionat anul trecut printr-o scrisoare deschisă de la Universitatea din Portland, unde preda filozofie. În scrisoarea sa, el a explicat că "studenții nu sunt învățați să gândească. Mai degrabă, ei sunt antrenați să imite certitudinea morală a ideologilor". Potrivit scrisorii, "facultatea și administratorii au abdicat de la misiunea de căutare a adevărului a universității și, în schimb, conduc intoleranța față de credințele și opiniile divergente. Acest lucru a creat o cultură a ofensei în care studenților le este acum teamă să vorbească deschis și sincer". Boghossian a sfidat instituția, chiar și cu prețul carierei sale, dar nu se consideră o victimă. El a menționat că, deși se declară deschis ateu, majoritatea oamenilor care i-au fost alături în această situație, sunt creștini, religioși.

Dr. Peter Boghossian a făcut parte din scandalul Grievance Studies, care a zguduit lumea academică din SUA în 2018. Împreună cu colegii săi, James A. Lindsay și Helen Pluckrose, a publicat o serie de studii false, absurde și fără sens în reviste academice. Textele parodiază limbajul și subiectele cercetate în științele sociale de astăzi, subliniind deficiențele revistelor academice și ale universităților și faptul că aproape orice este acceptat dacă este prezentat sub o formă ideologică potrivită.

"Am creat o generație care crede în minciuni", a declarat Peter Boghossian, calificând drept nebunești tendințele tot mai desprinse de realitate din America. El a subliniat că există într-adevăr rasism sistemic, sexism și o serie de alte probleme de discriminare, dar mișcarea woke refuză să se angajeze în dialog, nu crede în democrație și capitalism și etichetează agresiv pe oricine o contestă ca fiind rasist sau sexist. Potrivit vorbitorului, mișcarea nu este sustenabilă pe termen lung, deoarece nu acceptă disidența, respinge orice critică și, prin urmare, nu se poate dezvolta.

"Am lansat seria de conferințe Transilvania Lectures în februarie și în fiecare lună invităm la Cluj-Napoca speakeri străini de renume, care sunt implicați activ în cele mai importante procese publice, sociale și de business ale timpului nostru. Mă bucur că reușim să colaborăm cu instituțiile, profesorii și liderii locali atunci când organizăm evenimentele noastre, astfel încât temele abordate să răspundă nevoilor comunității", a declarat Botond Talpas, director general al MCC Transilvania. Acesta a adăugat că prelegerile își propun să ofere un spațiu pentru un schimb liber de idei între studenți, pedagogi, membrii interesați ai comunității locale și vorbitorii invitați.

Pe lângă conferințele lunare Transilvania Lectures, MCC organizează evenimente publice în toată Transilvania, pe care le puteți urmări pe pagina noastră de Facebook.