Reading time: 3 minutes

Mathias Corvinus Collegium (MCC) a găzduit o prelegere la Cluj-Napoca cu un invitat special. Cel mai popular biolog român al momentului, Alexandru Stermin i-a ghidat pe participanți prin istoria evolutivă a speciei umane pe 23 mai, explicând teoria conform căreia atașamentul este cheia evoluției noastre.

Eveimentul a fost deschis de Orsolya Bálint, studentă a Programului Universitar MCC. Ea a urat bun venit participanților, după care a dat cuvântul invitatului. Alexandru N. Stermin este biolog și explorator. Predă la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș‑Bolyai cursuri de anatomia comparată a vertebratelor, etologie, bioetică și ecologie umană. Este licențiat în biologie și teologie, a absolvit un masterat în filozofie și un program de formare în psihoterapie pozitivă. A participat la expediții în jungla Americii de Sud și în Siberia, a fost bursier la Universitatea din Greifswald și la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro. Se implică activ în popularizarea științei și conservarea naturii. În 2015 a contribuit la seria Fauna României (Păsări) publicată de Academia Română. În 2017 și-a lansat prima carte, Jurnalul unui ornitolog. Scrie articole în revistele Sinteza și National Geographic. În 2021 a primit Premiul de Excelență din partea Universității Babeș‑Bolyai, pentru implicarea culturală și deschiderea spre comunitate. Moderatoarea discuției a fost Krisztina Farkas, psihoterapeută și directoarea de relații internaționale a MCC Transilvania.

Alexandru Stermin a ilustrat biologia evoluției noastre pornind de la două puncte cardinale importante pe harta evoluției: atașamentul și comunitatea. Atașamentul este o legătură emoțională puternică între două ființe vii sau între o ființă vie și un obiect. Urmărind procesul evolutiv al animalelor, invitatul a explicat milioanele de ani de legături, de la contactul vizual la prima îmbrățișare, la împerechere și apoi la îngrijire. Atașamentul față de pui a apărut la păsări și la crocodili, iar la mamifere a evoluat odată cu dezvoltarea sistemului limbic, care este responsabil pentru emoții, iar apoi am ajuns să iubim. Legătura nu înseamnă doar transmiterea genelor – ne bazăm unii pe alții în momente de stres, iar faptul că știm că facem parte dintr-o comunitate încă din copilărie ne ajută să ne adaptăm și să depășim obstacolele. Chiar și cimpanzeii au fost observați că împart hrana, se protejează reciproc și își caută partenerii pierduți.

Speakerul a subliniat că omul de Neanderthal nu a supraviețuit, dar homo sapiens trăiește și azi. Acest lucru se datorează faptului că homo sapiens a creat atașamentul transgenerațional: a avut de copii și, dar și de bătrâni. Acest lucru a garantat supraviețuirea noastră, deoarece este modul în care transmitem cultura și cunoștințele. Așadar, dovezile de până acum sugerează că atașamentul este una dintre cheile evoluției. Nu doar pentru oameni, ci pentru toate ființele vii. Astăzi suntem descendenții unor creaturi care au supraviețuit pe Pământ acum 4 miliarde de ani, iar atașamentul le-a ajutat să supraviețuiască.