Reading time: 3 minutes
Mathias Corvinus Collegium (MCC) participă ca partener profesional la Festivalul Vibe din Târgu Mureș în perioada 4-7 iulie. Organizația va contribui la forumul de cunoștințe al evenimentului, Vibe Koli, cu invitați naționali și internaționali și diverse subiecte actuale. În aceste câteva zile, tinerii vor avea ocazia să se bucure de discuții animate și de o gamă largă de subiecte interesante.
Schimbarea necesită efort, dar dacă este necesară, merită fiecare resursă investită, a spus jurnalistul John Wesley Reid în prezentarea sa din 5 iunie, încurajând tinerii din public să îndrăznească să își exprime opiniile și să susțină cauze bune. Jurnalistul a relatat despre o serie de procese din Statele Unite, focusat pe relația dintre libertatea de exprimare, credință și valori. În ultimul an, a locuit și a lucrat la Budapesta, la Școala de Drept MCC. Partenerul său de discuție a fost Balázs Kató, student al Programului Universitar MCC.
În prezentarea sa, John Wesley Reid a atras atenția asupra faptului că este important modul în care ne exprimăm opiniile. Distrugând, jefuind, spărgând ferestre, este mai probabil să lucrăm împotriva cauzei noastre. „Un comportament rău fără sens nu va provoca niciodată o schimbare bună”, a subliniat el.
Dar cum putem schimba lucrurile în mod corect, pașnic, fără vandalism? Speakerul a spus că niciodată nu ar trebui să fie vorba de căutarea egoistă a atenției: „Nu o faceți niciodată pentru atenție, ci pentru un rezultat bun”. Acesta a subliniat că încălcarea legii trebuie evitată cu orice preț și că observarea exemplelor negative și evitarea lor poate fi o modalitate bună de a dezvolta un plan. El a adăugat că avem nevoie de o echipă bună de oameni care să creadă în cauză și, de asemenea, de susținători care să ne ajute financiar. Trebuie să găsim platforma potrivită pentru a ne promova ideile și nu trebuie să ne limităm la social media. Multe instituții organizează evenimente live în cadrul cărora putem lua cuvântul și, eventual, mesajul nostru va ajunge în mass-media. Dar chiar și cele mai bune strategii sunt inutile fără libertatea de exprimare, a adăugat el.
John Wesley Reid a detaliat: „Cea mai bună schimbare este cea care aduce beneficii societății în ansamblu. Iar cel mai bun lucru pentru societate este libertatea.” El a prezentat povestea unui grafician creștin care a refuzat să creeze un website cu un conținut care contravenea convingerilor sale. După o lungă bătălie juridică, Curtea Supremă a SUA i-a dat dreptate, declarând că statul Colorado nu o poate obliga pe designer să creeze lucrări care îi încalcă valorile. Invitatul a subliniat că Lorie Smith a rămas umilă pe tot parcursul cazului, punând pe primul loc afacerile și libertatea de exprimare. Ea nu era nici activistă, nici politician, însă și-a susținut ideile și a făcut o diferență reală în State.
Vorbind despre ceea ce se întâmplă în țara sa, John Wesley Reid a spus că, în America, mulți oameni se opun mentalității de turmă și vorbesc deschis, apărându-și ideile. Nu este o chestiune de democrați sau liberali, este în interesul tuturor.