Reading time: 4 minutes
Invitatul evenimentului Transylvania Lectures din luna mai a fost Dr. James Orr, expert în etică și filozofie religioasă și lector universitar de filozofie religioasă la Faculty of Divinity a Universității Cambridge. În cadrul evenimentului din 2 mai, vorbitorul a discutat cu Dr. András Visky despre limitele libertății academice, impactul acesteia asupra interesului public și politicile identitare în instituțiile occidentale.
La conferința intitulată „Libertatea mai presus de toate libertățile: Libertatea academică și rațiunea publică”, vorbitorul nostru invitat și-a împărtășit gândurile pe această temă și a răspuns la întrebările publicului. Dr. James Orr este implicat activ într-o serie de dezbateri politice din spațiul public, inclusiv libertatea de conștiință și de credință, libertatea academică și libertatea de exprimare, patriotismul și națiunea, precum și problemele bioetice care apar la începutul și la sfârșitul vieții umane. Moderatorul discuției a fost Dr. András Visky, profesor universitar (Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Károli Gáspár din Budapesta), director artistic adjunct al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.
Conferențiarul a pornit de la premisa de lungă durată a liberalismului, conform căreia libertatea academică este o condiție care permite universităților să contribuie la binele comun prin facilitarea fluxului de rațiune publică prin intermediul conservării, propagării și urmăririi adevărului. El a subliniat că libertatea academică este, de fapt, o versiune profesională a libertății de exprimare. Chiar și grecii antici au înțeles că progresul necesită diversitatea opiniilor, o fricțiune de opinii între oamenii care caută adevărul.
Dr. James Orr a spus: misiunea unei bune universități este de a păstra, căuta și disemina adevărul. Este important să păstrăm cunoștințele vechi, dar și să căutăm noi modalități de a face lucrurile, permițând în același timp tinerei generații să testeze viziunea noastră asupra adevărului. Și, deși există decizii, planuri și orientări colective, instituțiile academice nu pot dicta cadrul și subiectul cercetării unui cercetător universitar. În acest fel, ele pot evita stagnarea, iar comunitatea poate lua noi inițiative, iar știința se poate dezvolta.
Totuși, a apărut o situație alarmantă în universitățile din Vest: o serie de cercetări arată că există diferențe uriașe în ceea ce privește angajamentul politic, pozițiile ideologice și problemele dificile. Instituțiile nu restricționează libertatea de exprimare, dar, sub presiunea publicului, politicile identitare moderne încep să aibă un impact negativ și în aceste cercuri. Este dificil și dureros să se discute punctele de vedere privind identitatea, deoarece acestea sunt probleme care merg la inima indivizilor și este ușor să se prezinte dezacordul ca fiind persecuție. Proliferarea politicii identitare este legată și de dinamica capitalistă, dar grija față de victime și grija față de cei excluși are rădăcini creștine. Acest lucru devine o problemă atunci când statutul de victimă le oferă oamenilor avantaje politice și devine profitabil să își asume un rol de victimă sau chiar să abuzeze de el.
Invitatul a spus că guvernele nu ar trebui să intervină în funcționarea universităților, dar ar putea veni un moment în care acestea ar trebui să definească din exterior misiunea universităților în interesul binelui public, al comunității mai largi, astfel încât acestea să continue să servească binele public. James Orr susține că instituțiile care se angajează să se dezvolte intelectual ar trebui să considere libertatea academică drept cea mai importantă dintre toate libertățile.
„Mă bucur că în această primăvară am reușit să organizăm din ce în ce mai multe evenimente publice nu doar în centrul MCC din Cluj, ci și în mai multe orașe din Transilvania. Iar seria de conferințe Transylvania Lectures este remarcabilă, pentru că prin intermediul MCC putem găzdui distinși academicieni care se întâlnesc cu studenții noștri și cu membrii comunității locale”, a declarat Botond Talpas, directorul general al MCC Transilvania.