Reading time: 3 minutes
În primul weekend de formare profesională din acest an școlar, în cadrul Programului Liceal MCC documentarele au fost în centrul atenției. Am avut ca invitați regizori, producători și operatori de imagine care, prin activitatea lor, i-au introdus pe elevi în lumea realizării filmelor documentare. Weekendul de formare a avut loc pe 4 și 5 octombrie, la centrul MCC din Cluj-Napoca.
Programul de vineri promitea încă de la început să fie deosebit: deoarece evenimentul a coincis cu festivalul de film maghiar Filmtettfeszt, elevii au avut ocazia să vizioneze la Cinema Victoria documentarul animat „Pelicanul albastru” („Kék Pelikán”) și să participe ulterior la o întâlnire cu regizorul, unde și-au putut adresa întrebările legate de realizarea filmului.
Proiecția a pregătit terenul pentru tematica de a doua zi: am avut ca invitați regizori de documentare care și-au împărtășit cunoștințele profesionale cu elevii. În prima parte a zilei, dr. Lakatos Róbert Árpád, conferențiar universitar la Universitatea Sapientia, i-a introdus pe elevi în lumea documentarelor creative, prezentând fragmente din propriile lucrări pentru a oferi un suport practic introducerii teoretice.
În a doua parte a zilei, elevii au putut alege între patru ateliere paralele, dintre care două au avut loc în locații externe. Székely Blanka, editor și prezentator TV, i-a așteptat pe elevi la Filmtettfeszt, unde au realizat un interviu cu Damokos Csaba, scenograf și laureat al premiului „Sárga Csikó” la cea de-a 24-a ediție a Filmtettfeszt. Elevii au avut astfel ocazia să învețe despre procesul de editare și montaj, dar și despre realizarea de emisiuni TV. Orbán Katalin, prezentatoare și editoare la Televiziunea Română, a întâmpinat un alt grup de elevi, cărora le-a oferit un tur al clădirii și oportunitatea de a experimenta prezentarea de știri și realizarea de reportaje.
La centrul MCC din Cluj-Napoca, elevii au mai avut acces la două ateliere suplimentare: Dózsa Endre, realizator de documentare și restaurator de filme, a oferit o scurtă prezentare a istoriei filmului, urmând să-și prezinte propriile creații. Visky Ábel, regizor de documentare, a prezentat documentarul său „Mesék a zárkában” („Povești din celulă”), dezvăluind și culisele realizării acestuia, iar în a doua parte a atelierului i-a provocat pe elevi să scrie monologuri scurte pentru câteva instantanee realizate de ei înșiși.
Elevii participanți au declarat că prezentările și atelierele de înaltă calitate le-au trezit interesul pentru arta cinematografică, iar la finalul evenimentului au plecat cu o deschidere mai mare spre momentele demne de documentat.
Scopul Programului Liceal al Mathias Corvinus Collegium este de a sprijini elevii în alegerea carierei, contribuind totodată la continuarea studiilor și completând învățământul tradițional. Activitățile includ ateliere profesionale, prezentări, cursuri de limbi străine și tabere tematice. Întâlnirile reprezintă un spațiu comunitar pentru elevii de liceu, unde aceștia pot cunoaște alți elevi din Program și numeroși invitați interesanți și cu experiență.
Programul este disponibil în următoarele orașe: Arad, Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea, Sfântu Gheorghe, Satu Mare și Odorheiu Secuiesc.
Evenimentul a fost susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.