Reading time: 5 minutes

Mulți susțin că secolul XXI va fi secolul Chinei, după secolul Americii. Dar poate deveni China un lider mondial? Experții invitați au discutat despre influența globală a Chinei, situația sa economică și viitorul său în cadrul dezbaterii de la Mathias Corvinus Collegium (MCC) din 28 martie.

După moartea președintelui Mao Zedong, China a cunoscut o creștere economică fără precedent, împreună cu o prezență sporită în geopolitică și cu o armată în creștere. În prezent, China a devenit, fără îndoială, a doua cea mai importantă economie din lume, cu o prezență economică în Asia, Africa, Europa și, din ce în ce mai mult, în Vest. Cu toate acestea, un declin demografic iminent, un potențial conflict cu Taiwanul și un război comercial în curs de desfășurare cu Statele Unite ar putea limita ambițiile globale ale Chinei. Invitații vor încerca să disece aceste probleme presante de importanță globală.

În cadrul mesei rotunde organizate marți de MCC, Shaun Riordan, Dr. Eric Hendriks și Dr. Szilárd Gáspár-Szilágyi și-au împărtășit opiniile pe această temă. Shaun Riordan este director al catedrei pentru diplomație și spațiu cibernetic din cadrul European Institute of International Studies și cercetător la Charter Institute (Beijing). A predat la academiile diplomatice din Spania, Armenia, Bulgaria și Republica Dominicană și la școli de afaceri din Elveția și Spania. A fost timp de 16 ani diplomat britanic la New York, Taiwan, Beijing și Madrid, precum și la Ministerului de Externe al Regatului Unit. Dr. Eric Hendriks, sociolog olandez, cercetează integrarea Chinei în ordinea globală, cu accent deosebit pe tensiunile ideologice implicate. Și-a obținut doctoratul la Universitatea din Mannheim și a lucrat la Universitatea din Bonn și la Universitatea din Beijing. A locuit la Beijing timp de șase ani, cercetând legăturile educaționale dintre China și Statele Unite. Dr. Szilárd Gáspár-Szilágyi este asistent universitar de drept economic european și internațional la Universitatea din Birmingham. A predat și a efectuat cercetări la universitățile din Oslo, Keele, Amsterdam, Haga și Aarhus.

China a jucat întotdeauna un rol central în Asia de-a lungul istoriei, iar această conștiință este încă puternică în China de astăzi, spune Shaun Riordan, care consideră că succesul sau eșecul Chinei va fi la fel de relevant și pentru noi, deoarece mărimea, populația și puterea economică a Chinei vor influența modul în care se va dezvolta lumea. Fostul diplomat și-a amintit de vizitele sale în această țară în anii 1980, când condițiile erau aproape medievale, și a spus că economia a crescut enorm de atunci. Dar astăzi, în societate există un sentiment de incertitudine și tensiune în ceea ce privește Statele Unite, Taiwanul, consecințele epidemiei și viitorul țării.

Experții invitați au fost de acord că Taiwanul va juca un rol crucial în viitor. Aceștia sunt de părere că China nu dorește un conflict militar, deoarece acesta ar duce la intervenția SUA și la distrugerea Taiwanului, dar China nu poate permite Taiwanului să își declare independența. Pericolul este că politicienii occidentali nu înțeleg cu adevărat complexitatea și sensibilitatea situației. Chinezii sunt îngrijorați de faptul că președintele Xi Jinping vede Taiwanul ca pe o modalitate de a-și crea propria moștenire istorică.

Eric Hendriks a declarat că, deși China are o putere economică enormă, nu are nicio influență culturală în lume. Sociologul a subliniat că America rămâne în centrul atenției în cadrul puterii mondiale asimetrice existente. Un exemplu interesant este faptul că Coreea de Sud, deși este dependentă din punct de vedere economic de China, din punct de vedere cultural se concentrează în întregime pe America. În ceea ce privește pop culture și consumul de media, Coreea de Sud are o influență mai mare decât China. Shaun Riordan a adăugat că China încearcă din răsputeri să fie atractivă din punct de vedere cultural, dar lumea este sceptică. În același timp, în procesul economic, China are avantajul că nu-și impune viziunea culturală asupra partenerilor săi de afaceri, așa cum fac de cele mai multe ori SUA.

În Europa există contradicții majore în ceea ce privește politica Chinei, explică Shaun Riordan. Epidemia și războiul au determinat Europa să ia partea Americii împotriva Chinei și a Rusiei, dar acum criticile s-au mai domolit. Europa este disperată să găsească o cale de ieșire din război, chiar dacă Xi Jinping este mediatorul, iar China ar avea mari beneficii dacă ar interveni pentru a rezolva conflictul dintre Rusia și Ucraina.

„Mathias Corvinus Collegium acordă o mare prioritate construirii de relații internaționale, astfel încât studenții noștri și comunitățile din orașele transilvănene să se întâlnească cu profesioniști distinși, cu academicieni străini de renume și să discute problemele presante ale timpului nostru", a declarat Botond Talpas, directorul general MCC Transilvania. Acesta a adăugat că scopul conferințelor publice este, pe lângă informare și învățare, de a oferi un spațiu pentru un schimb liber de idei.