Reading time: 4 minutes

Mathias Corvinus Collegium (MCC) hosted a renowned US political scientist and philosopher at the latest Transylvania Lectures event. On Thursday, 16 March, Patrick J. Deneen gave a public lecture at the MCC center in Kolozsvár/Cluj Napoca.

Patrick J. Deneen este profesor de științe politice la Universitatea Notre Dame (SUA). Este autorul mai multor cărți, între care Why Liberalism Failed și The Odyssey of Political Theory, care a fost tradusă în 20 de limbi. Deneen a fost consilier special și redactor de discursuri al directorului United States Information Agency și a predat la Universitatea Princeton și la Universitatea Georgetown. În cadrul evenimentului, Anna Bárdos, studentă a Programului Universitar MCC, a urat bun venit participanților. Moderatorul discuției a fost Béla-Gergely Rácz, economist, asistent universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, profesor la MCC.

Patrick Deneen s-a întors mai întâi la rădăcinile liberalismului, prezentând filosofia lui John Locke și John Stuart Mill. Locke a fost un susținător al materialismului, filozofia sa fiind aceea că proprietatea nu este ereditară, ci poate fi obținută prin diligență și muncă asiduă. În vremea sa, în Statele Unite a început să se ridice o nouă elită, opusă vechii aristocrații, iar anticiparea lui Locke era că aceasta va fi industrială și rațională. Locke se aștepta la apariția unei elite revoluționare, creative și schimbătoare. John Stuart Mill a continuat opera lui Locke cu liberalismul progresist și a văzut libertatea în autonomia completă, în desprinderea de obiceiurile și tradițiile moștenite, de vechile instituții (biserică, familie, comunități, organizații civile). Această filozofie domină și astăzi lumea occidentală. Vorbitorul a subliniat că linia de demarcație dintre liberalismul clasic și cel progresist explică politica americană din ultimii cincizeci de ani.

Karl Marx a răspuns la aceste filozofii considerându-i adevărații revoluționari pe cei care s-au răzvrătit împotriva vechiului sistem, împotriva burgheziei și a capitalismului. Dar secolele XX și XXI au dovedit că elitele descrise de Locke și Mill au avut mai mult succes decât ideile lui Marx. Ele nu au schimbat oamenii cu forța, ci au reușit pe măsură ce societatea se transforma singură. În ultimii ani, a apărut o revoltă populistă care vrea să destabilizeze vechea elită liberală, care acum se află în opoziție cu poporul. Argumentul conform căruia există prosperitate în sistemul capitalist devine din ce în ce mai puțin sustenabil, deoarece decalajul dintre clasele sociale se mărește și există un sentiment de degradare în rândul celor dezavantajați din punct de vedere economic. Patrick Deneen susține că, în prezent, elitele nu reprezintă interesele populiste și că este de așteptat o schimbare în politica americană.

În cartea sa din 2018, filosoful susține că liberalismul a eșuat tocmai din cauza succesului său. Acesta a modelat lumea astfel încât oamenii trăiesc ca indivizi autonomi, egocentrici, înstrăinați de semenii lor și dependenți de tehnologie; toate acestea au denaturat viața umană și au creat o societate fragmentată și singuratică. Ideile lui Patrick Deneen i-au determinat pe mulți să îl considere antiamerican și antiliberal, dar el este angajat să readucă la viață vechile tradiții de solidaritate. El vede soluția într-o societate bazată pe grijă, angajament și relații umane. El crede că, deși lumea și mediul nostru ne învață să urmărim interesul propriu, ființele umane sunt ființe sociale capabile să facă bine.

MCC invită lectori străini, academicieni și gânditori proeminenți ai vieții sociale, politice și economice actuale la discuțiile lunare din cadrul conferințelor lunare Transilvania Lectures. Evenimentele publice au loc la centrul MCC din Cluj, unde oricine este interesat poate participa și le poate pune întrebări experților invitați. Botond Talpas, directorul general al MCC Transilvania, a declarat despre eveniment: Prelegerile în limba engleză au ca scop conectarea MCC cu membrii interesați din comunitățile locale, oferind în același timp hrană pentru gândire, întrebări și dezbateri deschise cu privire la problemele care divizează epoca noastră.