Reading time: 5 minutes

Cel mai recent eveniment din Transylvania Lectures, organizat de Mathis Corvinus Collegium (MCC) marți, pe 26 martie la Cluj, a adus în prim plan valoarea programelor de schimb internaționale. Discuția a adus împreună persoane care au jucat roluri semnificative în facilitarea acestor programe sau au fost profund influențate de ele.

Programele de schimb pot acționa ca niște punți care conectează culturile, îmbunătățesc dezvoltarea carierei și încurajează înțelegerea internațională, iar pe măsură ce lumea noastră devine din ce în ce mai interconectată, crește și valoarea acestora. Aceste programe pot servi drept catalizatori pentru creșterea educațională și profesională, contribuind în același timp la o societate conectată la nivel global.

Printre invitați s-a numărat Taylor Kay, director de operațiuni la Council on International Education Exchange (CIEE), lider mondial în domeniul programelor de schimb cultural; actorul clujean Bogdan Bob Rădulescu; Csilla Beke-Szabó, directoare la Student Travel Romania; László Szepessy, student la MCC și Universitatea Babeș-Bolyai. Moderatoarea discuției a fost Blanka Székely, jurnalistă de televiziune, membră a echipei MCC.

Inițial, programele de schimb cultural au fost lansate ca un efort global, pentru a crea legături între țările lumii după devastarea celui de-al Doilea Război Mondial. Din 1961, tinerii din Statele Unite au avut posibilitatea să se îmbarce pe un vas și să dobândească experiență în întreaga lume. Și, deși modul de transport s-a schimbat, obiectivul rămâne același: a aduce oamenii împreună, a crea noi legături și a construi o comunitate internațională. La început, majoritatea participanților proveneau din Europa de Vest către Statele Unite, dar după căderea Uniunii Sovietice, dorința de a participa la astfel de programe a devenit evidentă și în regiunile estice. De-a lungul deceniilor, milioane de oameni au dobândit cunoștințe și experiență prin călătorii și muncă în străinătate.

Taylor Kay a petrecut 17 ani la organizația CIEE și a supravegheat plasarea a 180.000 de participanți în cadrul programului Work & Travel USA în ultimii 17 ani, iar înainte de aceasta, și el a dobândit experiențe în deferite țări ale lumii. El a subliniat că, deși în ultimele decenii au existat factori externi care au împiedicat fluxul constant de lucrători internaționali, cum ar fi atacurile din 11 septembrie, criza economică sau epidemia Covid-19, programele precum Work & Travel și-au recăpătat întotdeauna popularitatea.

Participanții la Work & Travel pot petrece o vară lucrând și călătorind în Statele Unite. Blanka Székely, având experiență atât în calitate de manager, cât și de participant la program, a subliniat că scopul nu este ca tinerii să se mute în străinătate, ci să se întoarcă acasă cu cât mai multe cunoștințe și perspective noi și să folosească aceste valori în țara natală. Invitații au fost de acord că s-au întors acasă cu cunoștințe mai bune de limba engleză, mai multă încredere în sine și cu bani economisiți, iar toate acestea îi erau utile în studiile și în carierele lor. Pe termen lung, tinerii cu experiență internațională pot deveni antreprenori de succes, lideri și membri constructivi ai comunităților lor. În același timp, și angajatorii beneficiază de aceste programe mulțumită diversității comunității internaționale. Localnicii îi iau adesea pe noii veniți sub aripa lor și încearcă să le ofere o primire cât mai caldă.

Bogdan Bob Rădulescu a descris cele șase veri petrecute în Statele Unite ca fiind o mare aventură, adăugând că nu ar fi devenit același om fără experiențele trăite acolo. Popularul actor își amintește multe povești și anecdote din vizitele sale în străinătate și, deși s-a bucurat de perioada petrecută în America, a știut întotdeauna că locul lui este în Cluj.

Csilla Beke-Szabó lucrează în domeniul schimburilor culturale și al călătoriilor de 27 de ani și a fost unul dintre primii studenți clujeni care a plecat în Statele Unite în anii 90. Ea consideră că cea mai bună parte a muncii sale este când se întorc studenții la finalul sezonului și le poate asculta poveștile și numeroasele reacții pozitive. Directoarea urmărește poveștile de succes ale foștilor participanți, deoarece mulți dintre ei au beneficiat de experiențele internaționale care i-au ajutat în atingerea obiectivelor lor. Ea a adăugat că organizarea și desfășurarea excursiilor a devenit mult mai ușoară odată cu dezvoltarea tehnologiei, dar entuziasmul tinerilor nu s-a diminuat în ultimele decenii.

László Szepessy, student la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor UBB, a prezentat oportunitățile oferite studenților de MCC, cum ar fi Mobility+, Fellowship Program pentru cercetători sau bursa Training Grant. Prin programele oferite, studenții MCC pot dobândi experiență în instituții internaționale de înaltă calitate, iar tinerii entuziaști profită de aceste oportunități. Așa a făcut și László Szepessy care a făcut cercetări în domeniul sustenabilității în Cape Town, Africa de Sud. În semestrul trecut, mai mulți studenți din Cluj au vizitat instituții din Azerbaidjan, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Suedia și Turcia.

Ca un sfat pentru tinerii de azi, Taylor Kay sugerează: „Când ai îndoieli, spune da”. El îi sfătuiește să fie deschiși la noi oportunități, să facă voluntariat, și să facă pasul cel mare chiar dacă nu sunt siguri de un domeniu de interes, deoarece numai din aceste experiențe vor putea învăța. Csilla Beke-Szabó a adăugat că tinerii nu ar trebui să se gândească prea mult la decizie și planificare, deoarece timpul și banii investiți în program se răsplătesc de zece ori pentru cei care participă.