Reading time: 4 minutes

Chiar trăim într-o lume post-adevăr? Este realitatea însăși distorsionată în labirintul de știri false, teorii ale conspirației și povești înfrumusețate? La evenimentul din 13 februarie din seria Transylvania Lectures, expertul în relații publice, Dr. Graham Barnfield, a prezentat avantajele și dezavantajele acestei profesii la centrul MCC din Cluj-Napoca.

Dr. Graham Barnfield a predat timp de 15 ani jurnalism la University of East London. A lucrat ca consultant în relații publice și director de conturi în Golful Arabiei, în comunicarea științifică a Uniunii Europene și în campaniile electorale din Westminster. În prezentarea sa, a explicat că mulți oameni văd jurnalismul și relațiile publice ca pe niște profesii complet separate, dar, în realitate, există o mare suprapunere, deoarece ambele se bazează pe același element fundamental: o bună povestire. Moderatorul discuției a fost Péter Polacsek, CEO la Diversity Advertising, șeful departamentului de comunicare al Festivalului VIBE.

Speakerul a inspectat mai întâi unele dintre marile campanii de relații publice din istorie, cum ar fi inițiativa lui Edward Bernays: Torches of Freedom, care a profitat de aspirațiile femeilor pentru o viață mai bună pentru a promova fumatul în Statele Unite la începutul secolului XX. Țigara era descrisă ca un simbol al emancipării și al egalității cu bărbații. Au legat fumatul de ideea de libertate și au convins mai multe femei să fumeze, schimbând modul în care s-a gândit societatea. Tehnicile lui Bernays au pus bazele PR-ului modern, deși mulți le consideră manipulatoare și distorsionante.

Statele Unite au devenit patria industriei de PR, dar și a celor mai multe dintre critici. În cartea sa din 1961, intitulată The Image, Daniel J. Boorstin a scris despre fenomenul pseudo-evenimentelor. Acestea sunt evenimente planificate cu scopul de a fi mediatizate. Prin faptul că sunt mediatizate cu succes, ideile pe care evenimentul le promovează devin mai reale. Graham Barnfield a adăugat: „Relațiile publice, ca și jurnalismul, au două fețe: pe de o parte, merită să fie criticate, dar sunt mulți cei care doresc cu adevărat să ajute.”

Potrivit expertului, între jurnalismul modern și PR s-a dezvoltat o relație ciudată: interesele lor se ciocnesc adesea, de exemplu, în timp ce PR-ul reprezintă interesele clientului, jurnalistul poate chiar încearcă să expună partea negativă a acestuia. Ideea că profesiile nu ar trebui să se suprapună, este una puternică, dar realitatea este mult mai neclară. O mulțime de jurnaliști se folosesc de industria PR pentru a face povestirea mai ușoară. Munca se desfășoară la birou și se bazează mai mult pe comunicate de presă. Profesioniștii buni în PR colaborează cu jurnaliștii. În teorie, există această mare linie de demarcație între cele două profesii, dar în realitate există suprapuneri. Cititorii au tendința de a trata publicitatea în mod diferit, astfel încât publicarea autentică este mult mai valoroasă pentru profesioniștii în PR. Péter Polacsek a adăugat: „Este important să cunoaștem ambele părți, deoarece cunoașterea așteptărilor ziarelor îi poate ajuta pe profesioniștii din domeniul relațiilor publice să ofere conținutul potrivit și să producă materiale care să fie în beneficiul ambelor părți.”

Din 2016, problema știrilor false și a lumii post-adevărului a ocupat un loc important pe agenda publică. Termenul și fenomenul știrilor false au fost legate din ce în ce mai mult de lumea politicii. Pe de o parte, se referă la informații inventate, neadevărate, iar pe de altă parte, este folosit de mulți (cum ar fi Donald Trump) pentru a stigmatiza și a respinge dezacordul și critica. Social media nu face decât să pună gaz pe foc, deoarece știrile false se răspândesc cu o viteză incredibilă, iar post-adevărul face ca faptele obiective să aibă mai puțină influență asupra opiniei publice decât argumentele bazate pe emoții și convingeri personale. Graham Barnfield a avertizat publicul să fie precaut, deoarece respingerea adevărului duce la narațiuni paralele și la diviziuni sociale puternice, așa cum vedem astăzi în țările occidentale.