Reading time: 4 minutes
Cel mai eficient mod de a îmbunătăți calitatea și lungimea vieții a bătrânilor și pentru a preveni orice boală este ca ei să aibă un scop de viață, demnitate și independentă – asta este crezământul dansatorului profesionist și maestrului internațional de balet Andrew Greenwood, care sprijină persoanele cu probleme fizice și mentale de toate vârstele cu terapia lui de dans și mișcare. Pe 20 octombrie, Mathias Corvinus Collegium (MCC) l-a invitat pe Greenwood să țină o prezentare interactivă în Cluj-Napoca, în cadrul seriei Transylvania Lectures.
Andrew Greenwood este un dansator profesionist născut în Londra, absolvent a unor dintre cele mai recunoscute scoli de balet din Anglia. În 2012, cu ajutorul unui artist, care suferă de boala Parkinson, a înființat Asociația Dance for Health în Olanda, care are ca și scop obiectivele menționate mai sus, și anume să-i ofere oamenilor bătrâni și bolnavi demnitate și independență prin mediul artei. A fost director de educație și cercetare a organizației timp de trei ani. În acest timp, a îndrumat 40 de profesori în formare internațională și a lucrat cu persoane cu boala Parkinson și scleroză multiplă în orașe din Olanda, Italia și Australia. În calitate de creator al metodei Switch2Move, își propune să îmbunătățească viața persoanelor cu deficiențe fizice și mentale.
La evenimentul din Cluj, Greenwood a împărtășit experiențele sale personale, sprijinind metodele create de el cu cercetări, totodată mișcând participanții. În mod principal artistul lucrează cu oameni case suferă de boli incurabile și care își trăiesc viața de zi cu zi în dureri. Unul dintre obiectivele sale principale este ca cei care participă la evenimentele sale să-și asume și să-și redescopere identitatea. Societatea – deși având intenții bune – tinde să stigmatizeze persoanele cu boli grave, astfel boala devine identitatea lor. Conform lui Greenwood: „Arta nu este un tratament magic, dar îi oferă oamenilor oportunitatea de a se redescoperi și de a-și exprima identitatea.”
De exemplu, o persoană care suferă de boala Parkinson începe terapia de dans într-un stadiu incipient, aceasta reduce semnificativ progresia bolii. Printre participanți există și sceptici – către ei Greenqood spune următoarele: „E în regulă dacă te provoc acum, te pun într-o situație mai inconfortabilă, îți testez limitele. Exact acest lucru îți va prelungi viața.” Mai mult de atât, în unele cazuri este suficient ca cineva doar să fie prezent pe durata activității, fiindcă și observarea dansului are efecte pozitive asupra creierului.
Este important ca oamenii cu demență să fie capabili să-și utilizeze mediul înconjurător în mod eficient, să aibă control asupra vieții lor și să aibă relații apropiate și iubitoare cu cei din jur. Acestea sunt exact punctele pe care le abordează metoda Switch2Move: conform celor mai recente cercetări, funcțiile cognitive a participanților la program pot fi menținute la un nivel stabil, mai mult de atât, își pot trăi viața independent, în confortul casei pentru o perioadă mai lungă. Activitățile se extind și la partenerii oamenilor bolnavi, astfel ei pot să facă mișcare împreună sau separat.
Deși la început finanțarea programului a fost dificilă, astăzi există mai mult de 40 de grupuri în Olanda, care – pe lângă efectele pozitive ale dansului – au devenit comunități prețioase pentru participanți. Inițiatorii programului au numit programul „non-pharmacological complementary interventions”, adică intervenții fără medicamente, și într-adevăr, îmbunătățesc calitatea vieții a bolnavilor fără medicamente. De exemplu, cu ajutorul Universității din Eindhoven, au reușit să dezvolte o aplicație, care – utilizând o busolă personalizată – arată persoanei cu demență drumul spre casă. Era și un caz unde în timpul unor terapii, o persoană care nu s-a ridicat din scaunul cu rotile de șapte ani, a reușit să facă exact acest lucru.
La întrebarea referitoare la menținerea sănătății noastre, Andrew Greenwood a răspuns în felul următor: merită să găsim situații noi în fiecare zi, să încercăm lucruri noi, să ne abatem de la schemele obișnuite, iar dansul este o metodă excelentă să obținem asta. A mai adăugat: „Serotonină, dopamină, oxitocină – suntem cocktailuri plimbătoare, iar dansul scutură bine acest cocktail.”