Reading time: 3 minutes
Festivalierii au avut parte de o nouă viziune asupra modei în timpul prezentării designerului vestimentar și inovatoarei olandez Anouk Wipprecht la Vibe Koli, pe 6 iulie. Mathias Corvinus Collegium (MCC) este partener profesional al forumului de cunoștințe al festivalului Vibe din Târgu Mureș în perioada 4-7 iulie, cu invitați naționali și internaționali care vor contribui cu subiecte interesante la evenimentul de 4 zile.
Anouk Wipprecht are o abordare nouă a modei, din punctul de vedere a unei inginere-programatoare, și este una dintre creatorii unui nou domeniu numit fashion tech. Munca ei este acum cunoscută în întreaga lume, iar talentul ei a fost recunoscut de organizații și companii precum NASA, Cirque du Soleil, Netflix, Audi, Volkswagen, Intel, Microsoft și Porsche. Tânăra antreprenoare duce moda la un nou nivel, folosind tehnologia pentru a-și face creațiile să prindă viață, să se miște, să respire și chiar să răspundă la mediul înconjurător sau la emoțiile purtătorului.
Munca sa ține la fel de mult de programare, robotică, modelare 3D și imprimare pe cât ține de simpla coasere. Își combină creațiile unice, hainele purtabile cu senzori, afișaje și accesorii interesante pentru a reflecta emoțiile, a reacționa la stres, la bătăile inimii sau la mediu. Moda este văzută ca o interfață pentru exprimarea culturii, personalității și emoțiilor noastre. Una dintre creațiile sale, de exemplu, protejează spațiul personal, cu picioare de păianjen care ies din partea umerilor rochiei spre persoanele care se apropie. Câteva dintre hainele sale spectaculoase sunt conectate la Global Meteor Network, iar dispozitivele montate pe îmbrăcăminte folosesc lumina pentru a indica mișcarea meteoriților.
Anouk Wipprecht își desfășoară activitatea în trei domenii: își creează propriile lucrări, transmițându-și mesajul artistic prin intermediul științei; programează și construiește instrumente tehnologice pentru companii; și lucrează, de asemenea, în domeniul educației, cu scopul de a atrage mai multe fete și femei tinere către inginerie. „Vreau să arăt cât de distractiv este să lucrezi cu electronica și că nu este atât de greu pe cât pare”, a spus ea.
Ea a recunoscut că nu a vrut niciodată să facă parte din „răutatea” lumii modei. Îi place să colaboreze cu alții, preferând să lucreze împreună, ceea ce a găsit în industria tehnologiei. Deoarece producția de modă și îmbrăcăminte este extrem de dăunătoare pentru mediu, dorește să facă o schimbare utilă și bună prin munca sa. De exemplu, în imprimările 3D, lucrează cu o companie care reciclează deșeurile de plastic colectate din oceane.
În viitor, dorește să folosească moda pentru a-și exprima emoțiile și să facă tehnologia și invențiile utile în acest domeniu. De asemenea, a declarat că i-ar plăcea să lucreze la aliajele cu memoria formei. Munca sa ar putea ajuta persoanele cu dizabilități intelectuale să își exprime emoțiile, sau chiar să ajute femeile să se simtă mai în siguranță.
Ea se inspiră din natură, animale, forme istorice și știință. Unul dintre modelele sale este Nikola Tesla și ideile sale cu privire la open sourcing. Ar dori să vadă acest tip de aprovizionare deschisă în industria protezelor, de exemplu, care este dominată în prezent de trei companii mari, în întregime cu scop lucrativ.