Reading time: 4 minutes

Mathias Corvinus Collegium (MCC) participă ca partener profesional la Festivalul Vibe din Târgu Mureș în perioada 4-7 iulie. Organizația va contribui la forumul de cunoștințe al evenimentului, Vibe Koli, cu invitați naționali și internaționali și diverse subiecte actuale. În aceste câteva zile, tinerii vor avea ocazia să se bucure de discuții animate și de o gamă largă de subiecte interesante.

Joi, în prima zi a Vibe Koli, Tasleem Mulhall, artistă britanică-yemenită și activistă pentru drepturile omului, a împărtășit cu publicul povestea sa inspirată. În timpul discuției, Anna Bárdos, o studentă a Programului Universitar MCC, a întrebat-o pe invitată despre experiențele sale.

Tasleem Mulhall, o artistă profund influențată de originile sale yemenite, s-a mutat în Anglia la vârsta de 15 ani, aducând cu ea amintirile dureroase și experiențe din copilărie. A fost martoră la subjugarea zilnică a femeilor, la război și opresiune. Este prima femeie yemenită-britanică recunoscută la nivel internațional ca artist talentat, iar lucrările sale provocatoare sunt expuse în unele dintre cele mai influente galerii din lume. Pe lângă pictură și sculptură, ea lucrează și ca fotograf de presă independent, găsind un echilibru între suprarealism și abstract în lucrările sale și în lumea fotografiei faptice.

Ca activistă, se opune cu fermitate căsătoriilor minorilor și recunoaște că este deosebit de mândră de faptul că activitatea sa din Regatul Unit a dus la adoptarea legii care a ridicat vârsta legală pentru căsătorie și parteneriat civil în Anglia și Țara Galilor de la 16 la 18 ani. În plus față de cariera sa artistică, a lucrat în tabere de refugiați și cu persoane cu dizabilități intelectuale.

La Vibe a vorbit deschis despre copilăria sa. A spus că a sfidat întotdeauna sistemul și și-a susținut ideile în ciuda abuzurilor și avertismentelor constante. A realizat de timpuriu că era tratat diferit din cauza sexului său. Vorbitorul a subliniat că este esențial să se vorbească despre aceste probleme dificile, abuzul și violența, deoarece aceasta este singura modalitate de a ajuta victimele. El a citat cazul din 2015, când a fost cenzurată o expoziție a unei vorbitoare împotriva lapidării femeilor. Ea a adăugat că este mândră de originile sale, de țara sa natală și de moștenirea sa, dar că există o mare nevoie de schimbare. Mulți oameni au abordat-o cu recunoștință, salutându-i munca, dar astăzi nu s-ar putea întoarce în Yemen fără a-și risca viața.

Ea a vorbit deschis despre copilăria sa în cadrul conversației. A spus că întotdeauna a sfidat sistemul și și-a susținut ideile în ciuda abuzurilor și avertismentelor constante. Și-a dat seama de timpuriu că era tratată diferit din cauza sexului ei. Invitata a subliniat că este esențial să se vorbească despre aceste probleme dificile, abuzul și violența, deoarece aceasta este singura modalitate de a ajuta victimele. Ea a vorbit publicului despre opera sa de artă intitulată „Stoned”, o sculptură care a stârnit o controversă considerabilă în timpul expoziției „Passion for Freedom” din 2015 de la Mall Gallery din Londra. Piesa simbolizează consecințele grave cu care s-ar confrunta dacă ar fi încă în Yemen. „Sunt foarte mândră de moștenirea și trecutul meu, dar anumite lucruri trebuie să se schimbe”, a adăugat ea. Mulți oameni au abordat-o cu recunoștință, salutându-i munca, dar astăzi nu s-ar putea întoarce în Yemen fără să-și riște viața.

Tasleem Mulhall recunoaște că arta i-a salvat viața. I-a luat mult timp să se împace cu ceea ce s-a întâmplat când era tânără și să îndrăznească să vorbească despre trecut. Arta i-a permis să își exprime cu sinceritate vulnerabilitatea și ceea ce avea în suflet. „Arta mi-a dat un sentiment de stabilitate, o voce, curaj. Este ca aerul sau mâncarea pentru mine”, a spus ea.

Artista a mărturisit că, adolescenta fără adăpost nu ar fi crezut niciodată că viața ei va fi atât de împlinită, așa că este extrem de recunoscătoare pentru situația ei. Se consideră o supraviețuitoare războinică, dar nu își învinovățește părinții sau cultura pentru evenimentele din trecutul ei. Și-a găsit pacea prin artă și activism și nu ar schimba urcușurile și coborâșurile din viața ei de astăzi, deoarece a muncit cu o motivație și o pasiune extraordinară pentru tot ceea ce a realizat. Este foarte mândră de cei patru copii ai săi, dar și de fetița care a îndurat bătăile și de femeia care a continuat să persevereze și să se apere în ciuda greutăților. Nu și-a pierdut niciodată speranța că situația din țara sa natală se va îmbunătăți. Este prima femeie activistă din Yemen, dar speră să nu fie ultima.