Reading time: 4 minutes
Dr. Benoit Mayer, conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Chineze din Hong Kong și Dr. Calum T. M. Nicholson, antropolog britanic-canadian, au discutat despre posibilitățile și contextul socio-politic al atenuării schimbărilor climatice în cadrul unui eveniment organizat joi, 6 aprilie, de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în Cluj-Napoca.
MCC a organizat la Cluj Napoca o discuție publică cu invitați străini pe tema schimbărilor climatice, știință și stat. Orsolya Bálint, studentă a programului universitar al MCC, a urat bun venit publicului și a dat cuvântul vorbitorilor. Dr. Benoit Mayer este conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Chineze din Hong Kong. Predă cursuri de drept climatic, de mediu și internațional, iar cercetările sale explorează diverse aspecte ale dreptului internațional și al climei. Cea mai recentă carte a sa, The International Law on Climate Change Mitigation, a fost publicată în seria Oxford Monographs on International Law. Dr. Calum T. M. Nicholson a studiat antropologie socială la Cambridge, studii de migrație la Oxford și și-a finalizat doctoratul în geografie umană. Anterior, a fost consultant în domeniul dezvoltării și cercetător pentru Parlamentul britanic. Interesele sale de cercetare includ consecințele sociale ale schimbărilor climatice și impactul social media. În prezent, este profesor invitat la MCC și la Danube Institute.
În prezent, există dovezi clare că intervenția umană este cauza schimbărilor climatice și există un consens asupra faptului că acestea trebuie atenuate. Experții vorbesc despre o tranziție treptată, deoarece o reducere prea drastică a emisiilor ar crea dificultăți pentru societate. Dar cine ar trebui să decidă cum să abordeze schimbările climatice și ce este de făcut în anumite țări sau regiuni? Principalii candidați sunt autoritățile naționale, mondiale și științifice, explică Benoit Mayer. El consideră că toate cele trei tipuri de instituții sunt relevante și că o combinație eficientă a tuturor celor trei va fi soluția în viitor. Cu toate acestea, fiecare dintre aceste instituții are limitări și probleme. Guvernarea bazată pe știință este nedemocratică, iar instituțiile științifice nu au legitimitatea de a lua decizii politice. Statele singure nu pot aborda problemele globale, în timp ce instituțiile internaționale riscă să creeze o dominație a statelor puternice asupra celor mai slabe. Fiecare dintre acestea oferă unele elemente pentru o soluție, dar nu și răspunsul final.
Dintre acești trei piloni, statele sunt cele mai eficiente în elaborarea politicilor. Toate statele sunt interesate de atenuarea schimbărilor climatice, încercând în același timp să profite de eforturile altora. Cooperarea internațională înseamnă că fiecare își face partea sa, a declarat Benoit Mayer. Instituțiile globale au ca scop asigurarea unei cooperări cât mai largi între țări. Acestea încearcă să stabilească obiective globale, dar și să definească rolul statelor și să se asigure că acestea își îndeplinesc obiectivele. În cercetările sale, Benoit Mayer a constatat că economia este disciplina cea mai bine plasată pentru a prezice costurile și impactul social al reducerii emisiilor. Este necesar să se găsească soluția optimă din punct de vedere economic în procesele de atenuare.
Pentru a progresa, avem nevoie de acțiuni la toate cele trei niveluri, nicio instituție nu este suficientă de una singură. Din nefericire, granițele dintre știință și politică se estompează, motiv pentru care există astăzi o neîncredere generală în instituțiile științifice. În același timp, UE și țările dezvoltate se așteaptă ca strategiile lor să funcționeze în restul lumii, în timp ce condițiile economice, sociale și chiar culturale nu permit acest lucru în multe locuri. Atâta timp cât nu acceptăm diferențele de valori, negocierile sunt inutile, au explicat experții. Așa cum stau lucrurile, nu va exista nicio schimbare pe termen lung, niciun răspuns real la schimbările climatice, dar triunghiul format din știință, state și organizații internaționale ar putea găsi o soluție dacă vor reuși să găsească un echilibru.
"O altă discuție substanțială a fost adăugată la programul MCC. Discuțiile „fireside chats” au fost o serie de discursuri radio ținute de Franklin D. Roosevelt. Acesta vorbea pe un ton familiar pentru milioane de ascultători despre probleme sociale majore și le câștiga atenția adresându-se publicului ca și cum ar fi fost așezat în jurul șemineului său. Aceste discursuri au inspirat evenimentul MCC Fireside chat, o discuție publică în cadrul căreia experți invitați își împărtășesc gândurile cu privire la subiecte de interes public ale timpului nostru", a declarat Botond Talpas, directorul general al MCC Transilvania, adăugând că MCC dorește să aducă experți și academicieni din țară și din străinătate în fiecare colț al Transilvaniei pentru a discuta în cadrul unor dezbateri publice teme de interes public și problemele sociale majore ale timpului nostru.