Reading time: 3 minutes

Seria de conferințe Transylvania Lectures organizată de Mathias Corvinus Collegium a început pe 21 februarie la Cluj-Napoca. Primul vorbitor invitat a fost Peter Kurti, un scriitor australian și pastor anglican cu experiență în drept, teologie și filozofie, care publică despre probleme religioase, juridice și sociale.

Transilvania Lectures este un eveniment public, organizat în fiecare lună, în principal pentru studenți, cu participarea unor vorbitori străini. Scopul seriei este acela de a se angaja într-o discuție pe teme importante și care divizează epoca noastră, cu vorbitori care sunt fie observatori apropiați, fie formatori ai celor mai importante procese publice, sociale și de afaceri, a declarat Botond Talpas, directorul general al MCC Transilvania.

Primul nostru invitat a fost Peter Kurti, director al programului Culture, Prosperity & Civil Society. El este, de asemenea, conferențiar la Facultatea de Drept a Universității Notre Dame din Australia și la Australian Centre for Christianity and Culture at Charles Sturt University. A scris numeroase articole despre probleme legate de religie, libertate și societate în Australia și apare frecvent ca și comentator la televiziune și la radio. Este membru al Royal Society of Arts și pastor al Bisericii Anglicane din Australia..

La începutul prezentării sale, Peter Kurti a spus că, în timpul scurtei sale șederi în Transilvania, fiecare întâlnire și conversație l-a pus pe gânduri. Referindu-se la titlul evenimentului, a subliniat că a fi un bun cetățean înseamnă mai mult decât a aștepta ca statul să ofere soluții. Este necesar să prețuim tradițiile, să fim toleranți, adică să ne respectăm unii pe alții (ceea ce nu înseamnă neapărat acord, dar nici dezinteres) și să acceptăm diversitatea fără a rezolva contradicțiile care apar. Potrivit vorbitorului, mai multe opinii, viziuni ale lumii și tradiții pot trăi în pace fără a rezolva diferențele. Dar pentru aceasta este nevoie de cetățeni maturi care să lucreze împreună, să construiască societatea împreună, fără a aștepta ca statul să intervină.

Ca exemplu, el a menționat propriul său mediu, unde oameni de religii diferite trăiesc în pace, acceptând diferențele. Cu toate acestea, într-o societate seculară, mulți oameni doresc să reducă la tăcere vocile religioase, iar cei care își exprimă dezacordul sunt atacați. În astfel de situații, este apreciat rolul respectului față de opiniile și punctele de vedere diferite (în acest caz, între religios și laic). Pentru că, dacă indivizii nu pot exprima diferențele de opinie, acest lucru face viața mai dificilă pentru comunități. Instituțiile și comunitățile religioase, de exemplu, nu doresc ca societatea seculară să le impună opiniile sale. Și, deși religiozitatea este în declin în multe societăți occidentale, rămâne o viziune morală puternică asupra lumii care continuă să le modeleze.

Peter Kurti a subliniat că educarea cetățenilor responsabili este un proces de lungă durată, cu multă învățare și dezvoltare, dar și cu multe eșecuri. Un bun punct de plecare este să fii membru al unei comunități religioase, al unei organizații a societății civile, să participi la discuții publice. El a adăugat: "Acesta este lucrul la care lucrează MCC: aducerea laolaltă a unor oameni din medii diferite care pot învăța unii de la alții."