Reading time: 4 minutes
Jocurile Olimpice care au avut loc în Paris în acest an au dominat discuțiile din toată lumea, nu doar în mediul sportiv sau în social media, ci și în comunitățile mai mici, care au îndrăznit să-și pună întrebarea: ar putea orașul nostru găzdui o astfel de competiție?
O astfel de discuție și-a propus și Mathias Corvinus Collegium (MCC) pe 23 august, la MCC Lounge, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, din dorința de a explora capacitatea Clujului de a susține un proiect de o asemenea anvergură, din punct de vedere organizațional, administrativ și diplomatic. La dezbatere au participat 3 invitați: Dr. Clément Lopez, cadru didactic la Universitatea Saclay din Paris și project manager dedicat analizei impactului și efectelor Jocurilor Olimpice din acest an în Paris, Dr. Béla-Gergely Rácz, economist, lector universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și Ferenc Gyarmati, participant la 3 Olimpiade în calitate de arbitru (2016 - Rio de Janeiro, 2020 - Tokyo, 2024 - Paris). Moderatorul discuției a fost István Péter, fost manager de sport și membru al personalului la MCC.
Dr. Clément Lopez inițiază discuția cu o analiză a Jocurilor Olimpice de la Paris, declarând că și ediția de anul acesta, la fel ca orice eveniment de acest tip, a fost, în primul rând, „un mod de a promova sportul ca o unealtă pentru educație și incluziune”. Ferenc Gyarmati îl completează, declarând că evenimentul de la Paris a fost cel mai bine organizat, comparativ cu ultimele la care a participat, mai ales din punct de vedere al siguranței.
Care ar fi criteriile pentru ca un oraș să devină gazda Jocurilor Olimpice? Din punctul de vedere al Dr. Clément Lopez, calitatea redactării proiectului local este un criteriu important în evaluarea realizată de către membrii Comitetului Olimpic Internațional, care, împreună cu lobby-ul politic internațional, reprezintă puncte cheie în îndeplinirea acestui obiectiv.
Dr. Béla-Gergely Rácz a continuat apoi, punând în discuție sustenabilitatea evenimentului, mai ales în comparație cu beneficiile aduse comunității orașului gazdă, care, din punctul său de vedere, nu sunt foarte ușor cuantificabile. El menționează că, din punct de vedere al valorificării infrastructurii și după desfășurarea evenimentului, Parisul este un exemplu de bune practici în acest sens, deoarece facilitățile construite în timpul Jocurilor Olimpice vor putea fi utilizate de comunitate și după încheierea acestora. În ceea ce privește aspectul economic, un astfel de eveniment contribuie incontestabil la imaginea țării gazdă, la dezvoltarea turismului în zonă, deși acest lucru poate însemna și un inconvenient pentru comunitatea locală, deoarece în orașe deja dezvoltate pe această latură, precum Paris sau Barcelona, turismul nu mai este un țel al localnicilor.
Subiectul principal al discuției - posibilitatea organizării Jocurilor Olimpice la Cluj - a fost dezbătut în continuare de către invitați, aceștia punându-se de acord că elaborarea și implementarea unui astfel de proiect prezintă multe provocări.
Opinia lui Dr. Béla-Gergely Rácz este că în Europa de Est există multe aspecte de rezolvat, iar infrastructura și abordarea problemelor sociale ar trebui sa fie prioritizate înaintea unui proiect de anvergură precum o competiție sportivă internațională. El menționează, de asemenea, că în Cluj nu există resurse pentru a construi facilități necesare evenimentului care să poată fi folosite și după eveniment.
Conform invitaților, bugetul investit pentru organizarea Jocurilor Olimpice din Paris a fost de aproximativ 9 miliarde de euro, fiind amintit faptul că bugetul total al Clujului este mai mic decât bugetul alocat de francezi doar pentru acest eveniment.
De asemenea, Dr. Béla-Gergely Rácz precizează că cel mai mic oraș care a organizat din o olimpiadă este Helsinki, în anul 1952, așadar un oraș cu o populație de sub 2 milioane de locuitori ar avea șanse mici să poată organiza un astfel de eveniment.
Dr. Clément Lopez vine cu o perspectivă interesantă pe subiect, propunând ipoteza organizării unui eveniment sportiv precum Jocurile Olimpice împreună cu localitățile învecinate, subliniind totuși importanța evaluării beneficiilor reale pentru comunitate și nu doar interesul pentru imaginea zonei sau a țării.
Un alt punct de vedere a venit din partea invitatului Ferenc Gyarmati, care a menționat necesitatea unei minime infrastructuri rutiere și a unui aeroport care să poată susține traficul necesar pentru un eveniment precum Jocurile Olimpice.
În încheiere, împreună cu publicul participant, răspunsul la întrebarea principală a rămas o foaie deschisă pentru un potențial viitor al Clujului.