Reading time: 4 minutes
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a organizat o prelegere deschisă în Sfântu Gheorghe cu dr. Gladden Pappin, professor invitat la MCC, despre schimbarea situației geopolitice a Statelor Unite, influența acestora asupra lumii și impactul războiului ruso-ucrainean.
Gladden Pappin a analizat aspectele bune și rele ale contribuției americane în lume, în cadrul evenimentului MCC de la începutul lunii februarie. Invitatul este profesor invitat la MCC, în concediu de la Universitatea din Dallas, unde este conferențiar universitar de politică. și-a obținut diploma de licență în istorie, iar diploma de master și doctorat în științe guvernamentale la Universitatea Harvard. În 2017, a fost co-fondator și în prezent este redactor-șef adjunct al revistei American Affairs, principalul trimestrial politic conservator din Statele Unite.
Prelegerea a analizat mai întâi percepția anilor '90: după Războiul Rece, toată lumea credea că SUA și ordinea liberală globală a acesteia va fi pentru totdeauna puterea dominantă în lume. În acea perioadă, procesul decizional al SUA a fost influențat în mare măsură de prăbușirea anterioară a regimurilor totalitare și de supraviețuirea democrației liberale, un sistem care, în multe privințe, se află acum într-o stare de dezintegrare, a explicat Gladden Pappin. Potrivit vorbitorului, de când a început războiul din Ucraina, SUA au devenit mai puternice la nivel local și au avut o influență majoră asupra Europei, dar au slăbit la nivel global pe măsură ce Rusia și China și-au consolidat legăturile, la fel ca și asociația BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).
Așteptările pe care ordinea liberală globală le avea în anii '90 nu mai sunt realiste. Această viziune presupunea că toată lumea vrea să trăiască în conformitate cu viziunile și valorile americane și că oamenii trebuie să fie eliberați de națiunea lor, de tradițiile lor, de religia lor, de comunitățile lor, chiar și de legăturile lor familiale. O altă condiție este ideea economiei globale și ca democrația liberală să fie dominantă peste tot în lume (exemplele Irakului și Afganistanului, printre altele, sunt dovada că aceste așteptări au eșuat). Potrivit lui Gladden Pappin, toate aceste așteptări și condiții s-au năruit, lumea nu a reacționat bine la sistemul impus, dar Washingtonul nu se clintește din punctul său de vedere. De asemenea, el a subliniat că Bruxelles consideră UE ca fiind cea mai avansată formă de evoluție umană, consideră America violentă și irațională și se vede pe sine însuși ca un model pentru lume. Dar bulele s-au spart, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și răspunsul Occidentului la acesta au pus capăt globalizării din ultimele trei decenii. UE și SUA nu mai cred într-o economie globală – acest lucru se remarcă mai ales în izolarea Rusiei.
Consensul din anii 1990 era că lumea va deveni mai integrată, iar răspândirea mărcilor americane va contribui la acest lucru. Acum, însă, prin comportamentul său față de Rusia, Occidentul își subminează propria poziție financiară, punând sub semnul întrebării baza de încredere și securitate pe care a fost construită inițial poziția sa. Oamenii obișnuiau să aibă încredere în America, în băncile occidentale și în dolar, dar odată cu introducerea sancțiunilor ceva s-a schimbat: deși Washingtonul este reticent să recunoască acest lucru, dominața dolarului s-a sfârșit, iar țările lumii sunt din ce în ce mai dispuse să facă afaceri cu China și cu alte regimuri.
Gladden Pappin a recunoscut că, după un an petrecut la Budapesta, își vede țara altfel. El ar dori ca America să își păstreze poziția de putere, dacă o poate folosi în bine. Răspunzând la o întrebare din public, el a spus că este bine să vezi în America un aliat, iar Europa tinde să facă acest lucru, dar SUA ar trebui să accepte că nu poate face pe toată lumea după chipul și asemănarea sa.