Reading time: 4 minutes

Mathias Corvinus Collegium (MCC) a continuat seria de prelegeri Transylvania Lectures cu o a doua conferință populară. Pe 18 martie, Gladden Pappin, profesor asistent de științe politice la Universitatea din Dallas și profesor invitat al MCC, a ținut o prelegere despre problemele presante din politica americană.

În cadrul conferințelor lunare "Transilvania Lectures", MCC invită vorbitori din străinătate pentru a-și împărtăși opiniile cu privire la problemele importante și controversate ale timpului nostru. "Evenimentul public se adresează în principal mediului academic și încurajează participanții să se angajeze în discuții cu invitații noștri, care sunt observatori îndeaproape sau chiar formatori de procese publice, sociale și de afaceri", a declarat Botond Talpas, directorul general al MCC Transilvania. Acesta a precizat că organizatorii planifică și următoarea ediție a Transilvania Lectures pentru a se asigura că un public cât mai larg poate asculta prelegeri de înaltă calitate pe o gamă largă de subiecte.

Gladden Pappin și-a obținut diploma de licență în istorie, iar diploma de master și doctorat în științe guvernamentale la Universitatea Harvard. În 2017, a fost co-fondator și în prezent este redactor-șef adjunct al revistei American Affairs, principalul trimestrial politic conservator din Statele Unite. Este co-fondatorul newsletter-ul Postliberal Order. Este membru al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta și scrie în mod regulat despre politica din S.U.A. și Europa.

Gladden Pappin ne-a spus că se află la Budapesta din septembrie, în calitate de profesor al MCC, și că încearcă să cunoască istoria și cultura maghiară. El a spus că, politica americană nu se poate evita, deoarece aceasta afectează întreaga lume. Conferențiarul a prezentat mai întâi evoluția înțelegerii egalității de-a lungul istoriei. Europenii care au venit în America au lăsat deoparte trecutul social anterior, iar obiectivele comune au pus bazele unui tip de egalitate. Cu toate acestea, egalitatea a fost interpretată în mod diferit de diferite persoane, iar de-a lungul secolelor, aplicarea acesteia a devenit adesea extremă și agresivă. Crearea egalității este un obiectiv nobil, dar oamenii pot merge prea departe și îl pot urmări cu fervoare religioasă și radicalism, a explicat politologul. Ca exemplu, în timpul Războiului Civil, nordicii erau atât de dornici să abolească sclavia încât erau dispuși să distrugă întreaga societate sudistă. Sau, în multe cazuri, ideea anglo-saxonă că, în calitate de popor superior din punct de vedere moral, ar trebui să răspândească ideea de egalitate în lume, a dus la opresiunea altor popoare.

Astăzi, la nivel mondial, se desfășoară un colonialism cultural: America va accepta că alții au dreptate din punct de vedere moral doar dacă se comportă ca ea. Chiar și în Statele Unite există dezacorduri serioase în această privință: oricine nu este de acord cu noile idealuri de egalitate este stigmatizat. Liberalismul a devenit încet-încet o armă. Potrivit lui Gladden Pappin, acum devine clar pentru marile corporații occidentale și pentru America că nu pot impune democrația liberală într-o gamă largă de țări și că nu pot modela lumea după propria imagine. Este o situație foarte fragilă, deoarece America preferă să construiască digital și să răspândească ideologii pe care majoritatea lumii nu le dorește.

Întrebată despre conflictul din Ucraina, Gladden Pappin a declarat că majoritatea oamenilor au reacționat la știrile despre război așa cum ar reacționa la un scandal rasist sau de hărțuire sexuală: așa cum ar exclude pe cineva din spațiul lor online, ei cred că Rusia poate fi "ștearsă de pe internet". Ei se joacă de-a copiii într-o situație de mare risc. Potrivit politologului, dezintegrarea internetului devine din ce în ce mai mult o problemă: nu mai trăim într-o eră a internetului complet liber și deschis (avem "Marele Firewall al Chinei" și asistăm acum la izolarea Rusiei). Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la diferențe culturale, deoarece ar putea exista țări care nu vor dori să urmeze ritmul și tendințele dictate de America.

În calitate de moderator, Calum T. M. Nicholson a făcut o paralelă interesantă: ideologiile de astăzi funcționează precum smartphone-urile - în momentul în care începi să urmezi ultima tendință "corectă", apare altceva, iar marile companii beneficiază cel mai mult de acest lucru în toate domeniile.