Reading time: 3 minutes

Invitatul la evenimentul Transylvania Lectures din luna mai a fost Dr. Nigel Biggar, profesor de teologie morală la Universitatea din Oxford. În cadrul unei prelegeri susținute la Centrul MCC din Cluj-Napoca, acesta a prezentat controversele din jurul "decolonizării" care sunt încă relevante în anglosfera de astăzi.

La eveniment, Máté Sükösd, student al Programului Universitar al MCC, a urat bun venit participanților și apoi a dat cuvântul invitaților. Nigel Biggar este regius profesor emerit de teologie morală la Universitatea din Oxford, unde conduce McDonald Centre for Theology, Ethics, and Public Life. A studiat istorie modernă la Universitatea din Oxford și are un doctorat în teologie și etică creștină de la Universitatea din Chicago. Descris ca fiind „unul dintre cei mai importanți eticieni occidentali în viață”, profesorul a fost numit Comandor al Imperiului Britanic „pentru serviciile sale în învățământului superior” în lista onorurilor de ziua de naștere a reginei Elisabeta a II-a din 2021. A ținut prelegeri la mai multe instituții și academii. Printre hobby-urile sale se numără vizitarea câmpurilor de luptă. În 1973, a condus un Morris Traveller din Scoția până în Afganistan; iar în 2015 și 2017 a făcut o drumeție prin munții din centrul Cretei pe urmele lui Patrick Leigh-Fermor și ale camarazilor săi. Moderatorul discuției a fost Dr. Attila Gábor Hunyadi, istoric și conferențiar universitar la Universitatea Babeş-Bolyai.

Nigel Biggar a declarat că fenomenul cunoscut sub numele de „decolonizare” a devenit un subiect popular în ultimii 3-4 ani și i se pare ciudat că problema colonialismului este din nou abordată în atenția publicului. Construirea și decăderea imperiilor durează de mii de ani în întreaga lume, ceea ce ridică întrebarea: de ce acum și de ce Imperiul Britanic este subiectul dezbaterii. Profesorul susține că ordinea mondială liberală de astăzi folosește colonialismul și acțiunile britanicilor într-un context modern, de exemplu, punând rasismul de astăzi în întregime pe seama colonialismului din trecut. Într-un articol, profesorul a explicat pericolul viziunii „decolonizatoare”, care consideră rațiunea, metoda științifică și valorile liberale de toleranță și libertate de exprimare drept manifestări ale Occidentului opresiv și caută să le distrugă.

În cartea sa „Colonialism: A Moral Reckoning”, profesorul evidențiază nedreptățile Imperiului Britanic, condamnând profund sclavia, asuprirea popoarelor indigene, răspândirea rasismului, opresiunea culturală și violența militară nejustificată. De asemenea, încearcă să evidențieze și beneficiile, cum ar fi lupta împotriva sclaviei, reconcilierea țărilor aflate în război, acțiunile umanitare, promovarea drepturilor omului, promovarea unei piețe libere la nivel mondial și furnizarea de servicii publice. Nigel Biggar, în calitate de etician, consideră că binele și răul nu pot fi comparate în sensul că unul îl înlocuiește pe celălalt. Având în vedere acest lucru, el susține că imperiul în ansamblul său nu poate fi considerat rău.

În concluzie, Nigel Biggar a subliniat că puterea în sine nu poate fi considerată rea, deoarece nimic nu poate fi realizat fără ea. Toată lumea încearcă să o obțină și există concurență, deoarece nimeni nu dorește să fie condus de altcineva. Dar întrebarea morală este în ce scopuri și cum este folosită puterea, fără de care nici progresul nu este posibil.