Reading time: 4 minutes
Care sunt consecințele faptului că trăim într-o lume care a fost construită în principal pentru bărbați? Cum învață inteligența artificială prejudecățile noastre? Cum influențează inegalitatea de gen dinamica societății? Consultant digital Karen de Sousa Pesse și dr. Lehel Csató, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, au discutat despre problemele societale aduse de discriminare și despre potențialele soluții la aceste probleme.
Karen Pesse este un lider recunoscut la nivel mondial în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, folosindu-și expertiza în companii de renume precum Microsoft. Proiectul ei social DiversiBe abordează probleme sociale nerezolvate, creând în același timp oportunități de angajare pentru femeile, minoritățile și grupurile marginalizate din Belgia. În calitate de lideră de afaceri în Europa, Karen Pesse acordă o atenție deosebită conștientizării discriminării de gen în domeniile tehnologiei, sănătății și sectorul bancar. Scopul ei este de a evidenția pericolele societății bazate pe date și consecințele lipsei de reprezentare a femeilor. Expertiza sa oferă perspective valoroase asupra parteneriatelor dintre guverne și organizații, evidențiind evoluțiile progresive în administrația publică și digitalizare.
Domeniile STEM sunt ocupate preponderent de bărbați, dar nu a fost întotdeauna așa. În anii 1950, meseriile precum informatica și întreținerea navelor erau considerate meserii pentru femei, deoarece necesită persoane foarte atente la detalii, iar femeile au fost treptat forțate să părăsească sectorul tehnologic în creștere rapidă. Salariile mari atrăgeau din ce în ce mai mulți bărbați, iar educația superioară necesară pentru a practica aceste meserii nu a fost pusă la dispoziția femeilor.
Karen Pesse consideră că prejudecățile care ne sunt predate joacă un rol esențial în dezvoltarea și agravarea problemei. Dacă, în copilărie, ni se spune cum să ne comportăm, dacă să ne jucăm cu păpușile Barbie sau cu mașinuțe, acest lucru poate avea un efect limitativ asupra perspectivelor noastre de viitor. „Nu aș fi devenit inginer, dacă nu aș fi avut un frate”, mărturisește Karen Pesse, deoarece avea acces la jucării destinate băieților doar dacă le împrumuta de la fratele ei.
Abordarea prejudecăților de gen este crucială atunci când ne confruntăm cu probleme din viața noastră privată și în domeniile în care femeile sunt subreprezentate. O lume condusă exclusiv de bărbați ar avea consecințe negative pentru toți. Speakerul a descris două scenarii posibile:
Siguranța mașinilor a fost testată pe manechine de sex masculin. Dacă se dorea să se calculeze efectele unui accident asupra femeilor, se punea pur și simplu un manechin de sex masculin mai scund pe scaunul din față. Ca urmare, femeile aveau cu 73% mai multe șanse de a fi victime ale accidentelor, iar 17% au suferit răni letale.
Pe lângă acesta, un studiu efectuat pe 1,3 milioane de pacienți și 3000 de medici, realizat de Universitatea din Toronto, a constatat că femeile au cu 32% mai multe șanse de a muri pe masa de operație, dacă procedura este efectuată de un bărbat.
Karen Pesse consideră că inteligența artificială este imaginea în oglindă a societății noastre, care este construită pe discriminare. Datele care sunt colectate despre noi și care ajung să fie codificate în algoritmi sunt eronate și subiective în mod implicit. Acest lucru face posibil ca roboții de chat să devină rasiști sau ca aceștia să încurajeze utilizatorul să se sinucidă. Experta a subliniat faptul că discriminarea ascunsă nu iese la evidență la început – am avea nevoie de mai multe cazuri pentru a le observa. Uneori, corporațiile observă o problemă doar atunci când utilizatorii au depus plângeri. Pesse menționat ca și exemplu un caz în care membrii unui cuplu căsătorit au primit oferte de credit ipotecar foarte diferite. Chiar dacă aveau aceeași adresă de domiciliu și același cont bancar, bărbatul a primit o ofertă mult mai avantajoasă.
Invitații noștri s-au întrebat cum am putea face ca aceste noi tehnologii să fie mai sigure și mai etice. Pesse crede că filtrarea este soluția: implementarea unui cod îmbunătățit, reorientat și introducerea de informații independente de gen. Lehel Csató ar pune accentul pe prevenire și educație. În opinia sa, inteligența artificială poate fi învățată să ajungă în mod logic la concluzia a ceea ce este corect sau greșit, însă procesul de codificare ar putea dura o veșnicie și, cu toate acestea, pot apărea evenimente neprevăzute.
Ei sunt de acord cu privire la ceea ce ne rezervă viitorul: este greu de prezis ce se va întâmpla în următorii 20 de ani. Karen Pesse a afirmat că experții în inteligență artificială sunt filozofii timpului nostru, deoarece se gândesc în mod constant la viitor. În același timp, niciun expert nu are o viziune fixă asupra viitorului, deoarece acesta este un domeniu relativ nou și, ca atare, trece prin schimbări constante și rapide.