Reading time: 4 minutes

Mathias Corvinus Collegium (MCC) a organizat cel de-al treilea eveniment public din seria Transylvania Lectures. Invitatul nostru de miercuri, 27 aprilie, a fost diplomatul și fostul ambasador britanic Charles Crawford, care a vorbit despre evoluția situației internaționale după Războiul Rece, despre activitatea sa diplomatică și despre impactul global al conflictului ruso-ucrainean.

Transylvania Lectures este o serie de evenimente publice lunare cu vorbitori străini. Desfășurate în Centrul Regional din Cluj-Napoca, la discuții participă în principal studenți universitari, dar oricine este interesat poate participa. „Seria de conferințe Transylvania Lectures este foarte populară, dar și celelalte prelegeri publice atrag interesul studenților și al comunității în general. De când au fost ridicate restricțiile Covid, am organizat evenimente publice în aproape toate centrele noastre din Transilvania. Studenții, părinții și profesioniștii locali sunt, de asemenea, interesați de aceste evenimente”, a declarat Botond Talpas, directorul general al MCC Transilvania.

Prezentarea lui Charles Crawford, intitulată Peace or War? Diplomatic Negotiation in Post-Cold War Europe a avut loc la Centrul MCC de pe strada Iuliu Maniu din Cluj-Napoca, urmată de o discuție moderată de Dr. János Székely, avocat și lector universitar la Universitatea Sapientia. Charles Crawford a fost ambasador al Regatului Unit la Sarajevo, Belgrad și Varșovia. De asemenea, a vizitat Iugoslavia, Africa de Sud, Rusia, Bosnia-Herțegovina și Serbia, precum și Polonia, într-o perioadă de schimbări semnificative. În prezent, ține cursuri de masterclass privind principiile și tehnicile de negociere diplomatică pentru ONU și guverne.

Din 1945, a fost o regulă universal acceptată faptul că statele nu pot lua cu forță teritoriul unei alte țări. Rusia a răsturnat acum această ordine, iar regulile stabilite de ONU și de dreptul internațional au fost răsturnate fundamental. Invazia rusă în Ucraina reprezintă amenințări noi și profunde la adresa Europei și a ordinii globale mai largi.

Vorbitorul a subliniat că, în timp ce în timpul Războiului Rece a existat o situație de distrugere reciprocă asigurată (Mutually Assured Destruction - MAD), ulterior statele au fost de acord că o cooperare reciprocă asigurată (Mutually Assured Cooperation - MAC) era mai benefică pentru toți. Perioada MAC a oferit șansa unei dezvoltări economice semnificative, iar mulți au profitat de ea. Cu toate acestea, astăzi, un sistem MAD pare să apară din nou. Rusia susține că a fost înșelată după Războiul Rece, iar Putin și-a exprimat în repetate rânduri părerea că ei vor doar să păstreze ceea ce este al lor. Dar el nu a specificat ce consideră Rusia ca fiind al său, așa că, teoretic, pot invada aproape orice regiune și pot lua ceea ce doresc, bulversând ordinea MAC.

Atitudinea de tip sovietic „suntem mai puternici decât credeți, putem îndura mai mult decât puteți lovi voi și vom riposta cu mult mai rău” este încă prezentă la noi. Așadar, sancțiunile occidentale în sine nu pot opri războiul. Deși provoacă daune enorme economiei rusești, întreaga lume suferă din cauza lor. „Nu poți câștiga mai mult la masa negocierilor decât controlezi pe teren”, a subliniat Charles Crawford, care crede că Rusia nu va renunța la Donbas. Vorbitorul a clarificat că precedentul rusesc îngrijorează pe toată lumea, pentru că ce îi oprește să facă la fel în Transnistria, Moldova sau Polonia mâine, sau chiar în alte țări mai mari? Primul Război Mondial a fost o luptă a imperiilor, al doilea o luptă a ideologiilor, iar al treilea, dacă se va întâmpla, va fi o destrămare a regulilor. Războiul nuclear nici măcar nu a fost considerat posibil înainte, dar acum este o preocupare reală.

MAD și Big MAC sunt o lume a regulilor, dar ne îndreptăm spre anarhie, iar statele nu pot face față. Găsirea unei soluții corecte și pașnice este prioritară. Pentru viitor, acest lucru ar putea însemna transformarea UE sau a NATO, regândirea relației cu Rusia sau instituirea unor noi ordine, a explicat Charles Crawford.