Reading time: 3 minutes

Un smartphone în buzunar nu ne face persoane mai bune. În cadrul ultimului eveniment din seria Transylvania Lectures din acest an, filosoful și scriitorul Sebastian Morello a vorbit despre fenomenul că mulți oameni din ziua de azi confundă progresul tehnologic cu dezvoltarea morală. Speakerul a discutat despre moralitate, utilitarism și problemele morale actuale care animă societățile cu János Simon, teolog și cadru didactic la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca, în 13 decembrie, la Centrul MCC din Cluj.

Ultima discuție din seria Transylvania Lectures s-a axat pe subiectul nuanțat al imperativelor morale, examinând dacă acestea sunt universal aplicabile sau specifice unui context. Tradițiile filosofice au identificat anumite principii morale ca fiind universale, neschimbate de circumstanțe diferite. Există, de asemenea, acele imperative morale care, deși universale în esență, se adaptează în practică în funcție de situații specifice și de așteptările societății. Dincolo de acestea, unele imperative morale sunt în întregime condiționate de contextul în care apar. La eveniment, participanții au evaluat ce este universal și ce este relativ și dacă este necesară o reevaluare mai profundă a construcțiilor noastre morale colective.

Dr. Sebastian Morello este filosof, scriitor, speaker și cadru didactic. A studiat filozofia, iar supervizorul său postuniversitar a fost Sir Roger Scruton. Morello este autorul cărții „The World as God's Icon” (Angelico, 2020), care explorează temele neoplatonice din gândirea lui Toma de Aquino, și „Conservatism and Grace” (Routledge, 2023), o lucrare de filosofie politică. De asemenea, a contribuit la numeroase cărți de filosofie, istorie, liturghie și educație. În prezent este redactor și autor la The European Conservative, o revistă de critică politică și culturală.

În cadrul prelegerii, filosoful a subliniat mai întâi diferențele dintre regulile morale: în timp ce interdicțiile (de exemplu, nu ucide, nu fura) sunt clare și ușor de înțeles în toate culturile, nu există o soluție bună și clară la regula de a-ți respecta părinții sau de a fi patriot. Imperativele morale pozitive sunt elaborate prin obicei, obișnuință, adaptându-se constant la noile contexte culturale, și obținem noi forme de negociere etică.

Invitatul a vorbit, de asemenea, despre utilitarism, care a fost un trend definitor în epoca construirii imperiilor. În secolul XX, cele mai mari atrocități au fost comise sub semnul utilitarismului, a spus Sebastian Morello. Adepții acestei viziuni a lumii își justifică acțiunile discutabile din punct de vedere moral susținând că au fost comise pentru un bine mai mare. Problema este că, din punct de vedere structural, utilitarismul este insatiabil și progresist în cel mai rău mod. Potrivit filozofului, întregul discurs moral oscilează între două principii, progresist și universal, dar ambele subminează ceea ce reprezintă cu adevărat discursul etic. Tradiționalismul și localismul ar putea fi calea de ieșire. Discursul moral trebuie să fie localizat, pentru că suntem conștienți de așteptările oamenilor din mediul nostru, iar intuiția morală se desfășoară din obligațiile concrete din comunitatea noastră. Vorbitorul a spus că este încurajator faptul că, în fața globalizării, oamenii se uită din ce în ce mai mult la mediul lor local.