Reading time: 2 minutes

Unde începe și unde se termină literatura? - aceasta a fost întrebarea deschisă al workshopului din 16 octombrie, organizat pentru elevii din Programul Liceal și găzduit de Péter Kovács, profesor de liceu și poet.

În locul obișnuitei runde de prezentări, invitatul a deschis o sesiune de întrebări și răspunsuri: elevii au putut pune întrebări despre ce îl determină pe un poet să urmeze această carieră, cum și-a găsit stilul literar, câte poezii a scris și pe ce teme. De aici, cei șase elevi prezenți au explorat genul haiku: au obținut o perspectivă asupra lumii artiștilor japonezi și europeni de haiku.

Apoi, în cadrul a trei exerciții de scriere liberă, ei și-au creat propriile opere literare: mai întâi, au creat liber, folosind autoreflecția, pornind de la fraza „risipitori fără bani”, apoi și-au încercat talentul la scrierea unui haiku și, în cele din urmă, au scris o poezie despre ceea ce ar celebra în situația și starea lor actuală de viață. Ca și rezultat, au reieșit lucrări excelente, pe care elevii le-au analizat și evaluat împreună. A fost o plăcere să vedem cum s-au încurajat reciproc în lecturile lor și cum poezia în sine a construit o punte între noii și vechii elevi din Programul Liceal.

Scopul Programului Liceal al Mathias Corvinus Collegium este de a sprijini elevii în alegerea carierei, contribuind totodată la continuarea studiilor și completând învățământul tradițional. Activitățile includ ateliere profesionale, prezentări, cursuri de limbi străine și tabere tematice. Întâlnirile reprezintă un spațiu comunitar pentru elevii de liceu, unde aceștia pot cunoaște alți elevi din Program și numeroși invitați interesanți și cu experiență.

Programul este disponibil în următoarele orașe: Arad, Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea, Sfântu Gheorghe, Satu Mare și Odorheiu Secuiesc.

Evenimentul a fost susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.