Continuitatea absolută a vizibilului – o temă pentru fenomenologie

Teza lui Heidegger conform căreia „vedem numai ceea ce putem numi” trebuie corelată cu teza contrară formulată de Merleau-Ponty „vizibilul din jurul nostru pare să se odihnească în sine ca și cum viziunea noastră s-ar fi format în inima lui”. În spațiul acestei contradicții se deschide un vast obiect de studiu pentru fenomenologie.

Prin faptul că putem vedea ceea ce este vizibil ne determinăm propria prezență în afara acestuia, în spațiul opus celui în care se află vizibilul. Merleau-Ponty spune că vede în vizibil ceva mai vechi decât propria prezență, iar Derrida arunca prezentul din el însuși spre trecut, prin  urmă. Teoria cuantică gravitațională dedicată fenomenului entanglement arată că spațiul și timpul nu există. Ce se poate vedea printre aceste ramificații contradictorii - un imens continuum care ne înglobează.

Dr. George Chiriță este, din 1997, directorul executiv al Asociației Române de Comunicații Audiovizuale. În timpul carierei sale a fost membru în Consiliul de Administrație al Centrului Național pentru Cinematografie, director de relații cu presa la Bursa de Valori București, redactorul ziarului Bursa, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României, expert prezidențial pentru presă și cercetător științific la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române.

Moderatorul discuției va fi Dr. János Székely, avocat, lector universitar la Universitatea Sapientia.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos: aici!

Urmăriți evenimentul nostru de pe Facebook pentru a fi la curent!