Religiozitatea este în declin, cel puțin așa arată primele date ale recensământului. Bisericile au suferit aproape fără excepție o pierdere semnificativă de număr. Indică cifrele o schimbare socială reală sau este vorba de o problemă metodologică? Indiferent de răspuns, merită să examinăm atitudinea tinerilor față de credința creștină și formele sale instituționale, bisericile.Discuția organizată de MCC și Institutul pentru Cercetarea Tineretului se va baza pe rezultatele recensământului și ale altor sondaje, care vor fi prezentate de sociologul Dr. Dénes Kiss într-un discurs introductiv. Acesta va fi urmat reflecțiile lui Ferenc Sullivan, cercetător la Institutul pentru Cercetarea Tineretului MCC. Apoi reprezentanții bisericilor vor prezenta experiențele lor privind religiozitatea tinerilor, măsura în care aceasta este instituțională sau privată și dacă există diferențe în funcție de vârstă, sex, educație și etnie. În cele din urmă, vom auzi despre metodele bisericilor pentru a ajunge la tineri și a-i implica în mod eficient în comunitate.
Invitați:
- Dr. Dénes Kiss, sociolog, conferențiar universitar la Universitatea Babeș-Bolyai
- Ferenc Sullivan, cercetător la Institutul pentru Cercetarea Tineretului MCC
- Marius Cîmpean, preot greco-catolic, Biroul pentru pastorația tinerilor și a Copiilor, Coordonator proiecte la Asociația Ziléos
- István Dávid, preot reformat, Asociația Creștină a Studenților din Cluj-Napoca
- Emőke Lengyelfi, asistent pastoral, Centrul Pastoral Studențesc Romano-Catolic din Cluj-Napoca
- Zita Magyari, preot unitarian, președintele Asociației Naționale de Tineret Dávid Ferenc
- Liviu Vidican Manci, preot ortodox, directorul Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”
- Dávid Szűcs, președintele Uniunii Tineretului Baptist din Transilvania
Discuția va fi moderată de Dr. Attila Koncz, teolog.
Evenimentul se va desfășura în limba română și maghiară, cu traducere simultană. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos: AICI.