În studiul său despre peisaj, poetul austriac Reiner Maria Rilke a făcut următoarea remarcă: „Știm cât de rău vedem lucrurile printre care trăim și că este adesea necesar ca cineva să vină de la distanță pentru a ne spune ce ne înconjoară.” Atunci când ne aflăm în mediul nostru obișnuit, ne îndeplinim sarcinile în mod obișnuit, avem tendința de a acorda mai puțină atenție obiectelor și oamenilor, și ne pierdem capacitatea de a percepe bogăția și diversitatea mediului nostru. Obiceiurile și ritmul rapid al vieții ne amorțesc adesea simțurile; nu mai suntem capabili să percepem în mod conștient tot ceea ce ne înconjoară și pe care îl luăm ca atare.

Prelegerea caută un răspuns la întrebarea: cum putem să ne schimbăm modul obișnuit de viață și să privim lumea vie și non-vie din mediul nostru înconjurător într-un mod diferit?

Dr. Gábor Csepregi este filosof și cercetător invitat la St. Paul's College, University of Manitoba și profesor invitat la Mathias Corvinus Collegium. A fost jucător de polo pe apă, și a părăsit Ungaria la vârsta de 18 ani, în 1968, când a traversat înot granița sloveno-italiană de astăzi și a călătorit în Canada. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice cu echipa de polo pe apă a Canadei în calitate de căpitan de echipă și, mai târziu, de antrenor național. Între timp, a studiat teologia și a devenit doctor în filosofie în 1986. Între 1985 și 2010 a fost profesor, șef de catedră, vicepreședinte și rector la Colegiul Universitar Dominican din Ottawa. Din 2010 a fost vicepreședinte, iar între 2014 și 2019 rector la Université de Saint-Boniface din Winnipeg.