Când Rezerva Federală a SUA a intervenit dramatic în octombrie 2008 pentru a stabiliza marile bănci americane, mulți economiști se așteptau ca această formă de expansiune monetară să provoace inflație. Acest lucru nu s-a întâmplat. Prin urmare, atunci când Rezerva Federală s-a angajat din nou în măsuri agresive de relaxare cantitativă (Quantitative Easing) în martie 2020, puțini au avertizat asupra inflației. Cu toate acestea, aceste două cazuri de Quantitative Easing (QE) au fost semnificativ diferite, iar rezultatele divergente au fost previzibile. La acest eveniment Richard A. Werner explică diferitele tipuri de QE și consecințele lor. Aceasta aruncă o nouă lumină asupra crizei actuale bancare din SUA și asupra rolului băncii centrale americane.
Profesorul Richard A. Werner, MA, D.Phil. (Oxon), este un economist cu studii la LSE și Oxford, profesor universitar de economie și bănci, consilier de investiții și manager de fonduri autorizat de FCA (Financial Conduct Authority) și consilier pentru guverne și bănci centrale. În 2022, a fost fellow la Budapest Centre for Long-Term Sustainability și este profesor invitat la Mathias Corvinus Collegium. El a predat la numeroase universități, printre care Southampton, De Montfort, Winchester, Fudan University (Fanhai International School of Finance) din Shanghai, Goethe-University Frankfurt, și ca profesor invitat la altele, inclusiv la Corvinus University, Budapesta. A lucrat la mari corporații internaționale din Japonia și Londra și a oferit consultanță pentru numeroși investitori instituționali și guverne, inclusiv fonduri de pensii de stat din SUA, fonduri de investiții, Banca Asiatică de Dezvoltare, Ministerul de Finanțe din Japonia și parlamentari din numeroase țări. Între 2010 și 2020 a fost membru al Consiliului din umbră al Băncii Centrale Europene (BCE). În 1995, a avansat conceptul de "relaxare cantitativă" în Japonia, iar cartea sa "Princes of the Yen", despre bănci și banca centrală, a fost un bestseller în Japonia. În această carte a avertizat asupra viitoarelor bule de credit, crize bancare și recesiuni.
Moderatorul discuției va fi Blanka Székely, jurnalist de televiziune, editor-regizor, traducător literar.
Evenimentul se va desfășura în limba engleză. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos: aici!
Urmăriți evenimentul nostru de pe Facebook pentru a fi la curent!