De ce ne oprim din creștere, trăim 100 de ani și dormim 8 ore pe zi? De ce toate companiile și oamenii mor, în timp ce orașele continuă să crească și ritmul vieții continuă să se accelereze? Și ce legătură au acestea cu inovarea, crearea de bogăție, rețelele sociale, urbanizarea și sustenabilitatea pe termen lung a planetei? Acestea sunt câteva dintre întrebările care vor fi abordate în cadrul următorului eveniment din seria Transylvania Lectures. Cu toate că viața este probabil cel mai complex și mai divers fenomen din Univers, multe dintre caracteristicile sale fundamentale se adaptează în funcție de mărime într-un mod surprinzător de simplu: rata metabolică, de exemplu, se adaptează într-un mod sistematic previzibil de la celule la balene, în timp ce scările temporale, de la durata de viață la rata de creștere, și dimensiunile, de la lungimea genomului la înălțimea copacilor, se adaptează, de asemenea, în mod sistematic.
În mod remarcabil, orașele, companiile și universitățile prezintă, de asemenea, o scalare sistematică: salariile, profiturile, brevetele, criminalitatea, bolile și drumurile, toate acestea au o scalare aproximativ "universală". Va fi explicată originea acestor legi, care constrâng o mare parte din organizarea și dinamica vieții, și va fi prezentat un cadru conceptual bazat pe principiile generice ale rețelelor de bază care susțin viața, de la sistemele circulatorii la rețelele sociale. Dinamica lor, care transcende istoria, geografia și cultura, are implicații dramatice pentru creștere, dezvoltare și durabilitate pe termen lung; dacă nu sunt controlate, inovația și crearea de bogăție care alimentează sistemele socio-economice pot semăna semințele colapsului.
Geoffrey West este profesor distins și fost președinte al Institutului Santa Fe și membru asociat al Green-Templeton College din cadrul Universității Oxford. Înainte de a se alătura Institutului Santa Fe în 2003, a fost liderul și fondatorul grupului de fizica particulelor elementare din cadrul Laboratorului Național Los Alamos. West este un fizician teoretician ale cărui interese principale s-au centrat pe chestiuni fundamentale din domenii precum fizica, biologia și științele sociale. Activitatea sa este motivată de căutarea principiilor unificatoare și a "simplității care stă la baza complexității". Cercetările sale includ metabolismul, creșterea, îmbătrânirea și moartea, somnul, cancerul, ecosistemele, inovația și ritmul accelerat al vieții. Recent, el a dezvoltat un sistem teoretic de analiză a orașelor și a companiilor, inclusiv provocarea sustenabilității globale pe termen lung a antroposferei. West a ținut prelegeri la numeroase evenimente de profil din întreaga lume, inclusiv la TED și Davos. A fost distins cu numeroase premii, iar activitatea sa a fost prezentată în numeroase publicații, podcast-uri și producții TV. Activitatea sa privind orașele și companiile a fost selectată ca idee revoluționară a anului 2007 de către Harvard Business Review. Este autorul best-seller-ului Scale; The Universal Laws of Growth, Innovation, Sustainability, and the Pace of Life in Organisms, Cities, Economies, and Companies și a fost inclus pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume a revistei Time în 2006.
Interlocutorul său în cadrul evenimentului va fi Gergely Böszörményi-Nagy, fondatorul festivalului Brain Bar, directorul agenției de inovare Design Terminal și președintele fondator al Universității de Arte și Design Moholy-Nagy (MOME) din Budapesta. A studiat la Universitatea Corvinus din Budapesta, la CEU, la Stanford Business School și la London School of Economics. În 2020, a fost distins cu Crucea de Aur a Meritului Maghiar pentru dezvoltarea ecosistemului de inovare din Ungaria.
Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.