În întreaga Europă, inclusiv în Transilvania, dezbaterea privind distribuirea puterii între state și Uniunea Europeană devine din ce în ce mai intensă. Susținătorii suveranității naționale argumentează că fiecare țară are dreptul de a-și proteja propriile decizii democratice, patrimoniul cultural și legislația națională. De cealaltă parte, susținătorii unei Europe mai federale cred că acțiunea unitară este o sursă de putere, iar provocările comune – de la dificultăți economice până la schimbările climatice – necesită soluții comune.
Următoarea discuție din seria Transylvania Lectures îi încurajează pe participanți să examineze ambele perspective. Cum pot coexista autodeterminarea și luarea deciziilor comune și care sunt punctele de conflict? Ce avantaje și dezavantaje aduce cetățenilor o redistribuire a autorității și cum ar putea o uniune mai puternică influența identitatea națională?
Invitați:
- Dr. Teresa Nogueira Pinto este profesor de științe politice și relații internaționale la Universitatea Lusófona din Portugalia. Deține un doctorat în studii asupra globalizării și, dincolo de activitatea academică, lucrează ca analist politic.
- Dr. Radu Albu-Comănescu, doctor în istorie și lector universitar la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai. Membru în consiliului consultativ al Forumului Rațiu din London School of Economics; asociat al think-tank-ului Visegrad Insight din Varșovia, Polonia. Activ în diverse ONG-uri internaționale și think-tank-uri românești dedicate politicilor publice. Director adjunct al Institutului de Relații Internaționale și Studii de Arie din Universitatea Babeș-Bolyai.
- Moderator: Balázs Kató, student în cadrul Programului Universitar al MCC. Urmează studii de psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai, precum și relații internaționale și studii europene la Universitatea Sapientia.
Evenimentul se va desfășura în limba engleză. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos: