De ce a devenit creștin-democrația o forță politică stabilă în Ungaria, în timp ce procentul de religiozitate este relativ scăzut? Între timp, în România, una dintre cele mai religioase țări din Europa, de ce nu are o pondere politică atât de mare? Este posibil ca creșterea popularității unei ideologii politice să fie invers proporțională cu religiozitatea acesteia? 

La următorul eveniment din seria Transylvania Lectures, invitații noștri, Dr. Sergiu Mișcoiu și Dr. Máté Botos, vor explora rolul specificităților noastre religioase, naționale și culturale în formarea sistemelor politice. Discuția va analiza viitorul democrației creștine într-o eră în care creștinismul este tot mai respins din punct de vedere social, iar democrația este supusă celor mai mari atacuri din anii 1930 încoace. Experții vor încerca să răspundă la întrebarea dacă este posibilă o reînnoire a democrației creștine în secolul XXI.

Dr. Sergiu Mișcoiu este istoric și profesor de științe politice la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, unde este directorul Centrului De Cooperări Internaţionale și al Centrului de Studii Africane. Este cadru didactic la universitățile din Créteil (Franța), Szeged (Ungaria) și Cheikh Anta Diop Dakar (Senegal) și a condus cinci mari proiecte internaționale de cercetare. Principalele sale interese de cercetare sunt populismul, teoria relațiilor internaționale, deliberarea, conflictele politice, politica franceză, tranziția democratică în Europa Centrala și de Est și sisteme politice în Africa francofonă.

Dr. Máté Botos este arheolog, istoric, fost decan al Facultății de Științe Umaniste și Sociale a Universității Catolice Pázmány Péter unde în prezent conduce Departamentul de Științe Politice. De asemenea, este liderul Grupului de Cercetare în Istoria Civilizației Comparate și al Colegiului „Labor et Otium” din cadrul universității menționate. Din 2020 este directorul editurii MCC Press a Mathias Corvinus Collegium. Principalele sale interese de cercetare sunt istoria intelectuală, în special istoria filosofiei a lui John Lukacs, precum și istoria economică și socială.

ÎNREGISTRARE

Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.