MCC organizează la Cluj-Napoca o conferință despre dezvoltarea urbană sustenabilă a orașelor transilvănene. Evenimentul va oferi posibilitatea de a face schimb de idei și a genera conversații despre exemplele de bune practici în domeniu. La conferință vor participa atât experți internaționali renumiți, cât și profesioniști locali. Discuțiile vor pune accent pe dezvoltarea economică și infrastructurală dinamică, pe nevoile și așteptările locale.

Între obiectivele conferinței se numără crearea unor rețele profesionale, așadar sunt bineveniți profesioniștii din diferite domenii de expertiză, actorii din domeniul public, dar și studenții, elevii sau oricine interesat de subiect.

Evenimentul de două zile va oferi și oportunități de networking, iar experții locali și internaționali invitați își vor prezenta cercetările și ideile lor inovatoare în cadrul a patru paneluri:

  • Dezvoltarea urbană sustenabilă și inclusivă
  • Rolul industriilor culturale și creative în dezvoltarea urbană
  • Dezvoltare economică și transformarea digitală în mediul urban
  • Peisaj urban: Cluj-Napoca

Vă așteptăm cu drag!

Evenimentul se va desfășura în limba engleză. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos: AICI.

PROGRAM

Ziua 1 - joi 16, noiembrie:

  • 9:00 - 10:00 - Înregistrarea participanților
  • 10:00 - 10:30 - Deschiderea conferinței
  • 10:30 - 11:10 - Keynote Speech: Dr. Robin Mazumder
  • 11:10 - 11:20 - Reflecție: Dr. Calum T. M. Nicholson
  • 11:20 - 11:30 - Pauză de cafea
  • 11:30 - 13:00 - Panelul I: Dezvoltarea urbană sustenabilă și inclusivă
  • 13:00 - 14:00 - Pauză de prânz
  • 14:00 - 15:30 - Panelul II: Rolul industriilor culturale și creative în dezvoltarea urbană
  • 15:30 - 15:40 - Concluzii

Ziua 2 - vineri 17 noiembrie:

  • 10:00 - 11:00 - Înregistrarea participanților
  • 11:00 - 12:30 - Panelul III: Dezvoltare economică și transformarea digitală în mediul urban
  • 12:30 - 13:30 - Pauză de prânz
  • 13:30 - 15:00 - Panelul IV: Peisaj urban: Cluj-Napoca
  • 15:00 - 15:30 - Închiderea conferinței

Invitați internaționali

Dr. Robin Mazumder, expert premiat în cercetarea legăturii dintre neuroștiință și tehnologie și modul în care interacționăm cu orașele noastre. Este cercetător postdoctoral la Universitatea Tehnică din Berlin, în cadrul platformei de cercetare Neurourbanism. Doctoratul său în neuroștiințe cognitive la Universitatea din Waterloo a fost finanțat prin bursa Vanier Canada Graduate Scholarship și a aplicat tehnologia purtabilă în medii reale și virtuale pentru a examina răspunsurile psihologice și fiziologice la mediile urbane dense. Pe lângă cercetările sale, Robin este un susținător al designului urban sănătos și a ținut peste 30 de discursuri pe această temă la nivel internațional. A fost numit unul dintre Top 40 Under 40 de către Avenue Magazine în 2014, și ''Edmontonian to Watch'' în 2015 de către Metro Edmonton, iar în 2018 a primit premiul President's Community Impact Award al Universității din Waterloo, în semn de recunoaștere a leadership-ului și a susținerii sale. Robin este, de asemenea, pasionat de comunicarea științifică și a fost intervievat și a scris pentru publicații media importante, printre care CBC, Huffington Post, Wired și Vice. Robin scrie în prezent o carte pe tema discursului său și a semnat cu agenția literară Cooke-McDermid.

Dr. Calum T. M. Nicholson a studiat antropologie socială la Cambridge, studii de migrație la Oxford și și-a finalizat doctoratul în geografie umană. Anterior, a fost consultant în domeniul dezvoltării și cercetător pentru Parlamentul britanic. Interesele sale de cercetare includ consecințele sociale ale schimbărilor climatice și impactul social media. În prezent, este profesor invitat la MCC și la Danube Institute.

Dr. Prof. Yves Cabannes, planificator urban și profesor emerit de planificare a dezvoltării, președinte al departamentului de planificare a dezvoltării (2006-2015) la Bartlett Development Planning Unit, UCL. Anterior, a fost profesor de planificare urbană la Harvard University Graduate School of Design și coordonator regional al programului de management urban al UN Habitat/PNUD pentru America Latină și Caraibe. În 2015 a devenit profesor emerit de planificare a dezvoltării la University College London / Development Planning Unit. În ultimii 45 de ani, a colaborat cu administrații locale, ONG-uri, organizații internaționale și OBC-uri în calitate de cercetător sau consilier în diferite orașe ale lumii în ceea ce privește agricultura urbană și suveranitatea alimentară, planificarea și bugetarea participativă, politicile publice municipale, locuințele accesibile, inițiativele conduse de comunități și tehnologiile adecvate. A publicat numeroase lucrări pe aceste teme. Ca parte a angajamentului său față de inițiativele societății civile, a fost și continuă să fie implicat activ în diferite roluri în organizații non-profit internaționale și locale, ONG-uri și întreprinderi de economie socială în diferite țări din întreaga lume.

Dr. Izaskun Chinchilla, are o experiență îndelungată și profundă în cercetare, educație și implicare publică. În present, este profesor universitar la Școala de Arhitectură Bartlett (UCL). A predat, de asemenea, în Hongkong, Paris, Geneva, Alicante, Madrid și Segovia. Activitatea sa este însoțită de un proiect de cercetare intitulat "Structura revoluției ecologice în arhitectură". În 2012, a primit bursă de implicare publică de la University College London (UCL). Lucrările sale au fost publicate pe o scară largă și expuse în numeroase galerii și instituții. Arhitectul vizionar își imaginează un oraș ce prosperă pe o planificare compactă, în care toate elementele sunt integrate perfect. Și-a înființat propriul studio în 2001, axat pe proiecte de locuințe, muzee și planificare urbană. Ea pledează pentru ideea unui oraș grijuliu. Specialista spune că acesta ar consta într-o dezvoltare urbană compactă, cu un design neîntrerupt. Tot ceea ce avem nevoie ar fi aproape, cu multe spații publice interconectate și o biodiversitate amplă, și ar avea ca scop să ajute oamenii să interacționeze unii cu alții și cu orașul.

Yasha Young, senior executive și curatoare cu 25 de ani de experiență în producția de proiecte globale culturale (Humboldt Forum Berlin, MOMA Italy, MOCA, UN NYC, Foreign Ministry Germany, Sotheby's, Saatchi, Phillips, ART Cologne, Rothschild Collection, SONY Music, Levis, Nike, Patreon, Universal Music, Art Basel, Lollapalooza Experience Curator, SuperBloom Festival, Goethe Institut, Berlin Biennale, NYC Fashion Week). A studiat muzeologie la Universitatea Harvard și predă afaceri în domeniul artei și al muzicii la Pop Academy Mannheim, Germania. Ca o profesionistă creativă, este pasionată de inovații culturale, curatoriat de artă și dezvoltarea de concepte de oraș. Printre proiectele sale personale se numără URBAN NATION Berlin și FOR_M. URBAN NATION Berlin este primul muzeu de artă contemporană urbană, al cărui scop este de a crea legătura între artiști și vizitatori, și de a sprijini diferite mișcări culturale. FOR_M este un proiect mai nou al ei, o instituție cu expoziții și proiecte de artă de ultimă oră, având în centrul misiunii sale angajamentul social și schimbul cultural. Pe lângă triumfurile sale profesionale, Yasha Young se concentrează și pe filantropie. Din 2007 este patroană pentru Children's Hospice Berlin Heart, curatoare pentru Keep A Breast Cancer Charity Foundation și, din 2018, sponsor al Premiului de sculptură Yasha Young Projects Sculpture Award în cadrul Beautiful Bizarre Art Prize.

Jaakko Blomberg este activist, producător și director executiv al Helsinki Urban Art. El este specializat în co-creare, proiectare arhitecturală și artă urbană. De mai bine de zece ani, el organizează multe evenimente și proiecte de artă bazate pe comunitate care remodelează utilizarea spațiilor urbane, aduc oamenii împreună și fac viața acestora mai plăcută. Aceste proiecte includ, de exemplu, o zi națională a pieței de vechituri, amenajarea unei mese pentru o mie de oameni în mijlocul străzii, expoziții de artă și teatru în case, ziua porților deschise în saune și restaurante pop-up. În ultimul timp, s-a concentrat mai mult pe arta urbană: a creat cartierul de street art Pasila din Helsinki, și a dezvoltat fostele zone industriale pentru uz cultural. Activismul și entuziasmul său, care au pornit inițial din dorința de a face ceva semnificativ, s-au transformat rapid într-o profesie. Pentru activitățile sale a primit și recunoaștere: titlul de Cetățeanul Anului și Helsinki Travel Award în 2016.

David Parrish este un expert în industriile culturale și creative, care a asistat numeroase afaceri, agenții guvernamentale și organizații non-profit în peste 60 de țări din întreaga lume, de la Azerbaidjan la Zimbabwe. Prin combinarea experienței sale practice cu cunoștințele profesionale și academice, el a dezvoltat și gestionat proiecte pentru a ajuta întreprinderile creative să se dezvolte, să exporte, să creeze locuri de muncă și să stimuleze economia locală. Prin sfaturile sale de afaceri, discursurile, atelierele de pregătire și cărțile sale a ajutat antreprenorii creativi și culturali să devină și mai de succes orașe din întreaga lume. Are experiență directă în conducerea și gestionarea întreprinderilor creative și culturale, iar experiența sa practică este completată de calificări academice, acreditări profesionale și posturi de membru în mai multe institute de management. El este autorul cărții „T-Shirts and Suits: A Guide to the Business of Creativity”, care a fost publicată în traduceri în 14 țări.

Kris Andreychuk conduce echipa de cercetare și știința datelor din Edmonton, care este cel mai important program științific din serviciile publice din Canada. Este o echipă pragmatică, care transformă cunoștințele și ideile în acțiuni colaborând cu diverse afeceri pentru rezolvarea problemelor și operaționalizarea rezultatelor. De la guvernanța datelor la siguranța publică, de la serviciile sociale la securitatea informațiilor, Kris a condus o serie de programe axate pe îmbunătățirea vieții locuitorilor din Edmonton. Kris a fost numit unul dintre cei mai buni 40 sub 40 de ani din Edmonton de către Edify Magazine, a primit numeroase premii și recunoaștere internațională pentru activitatea sa.

Arh. Eliza Yokina: cu o personalitate creativă, dar cu un ochi ascuțit pentru detalii, Eliza este atrasă de reinterpretarea sensibilă a arhitecturii și de povestea din spatele acesteia. Membru fondator al SYAA în 2006 și al Cumulus Architecture în 2017, membru fondator al Societății De-a Arhitectura, câștigător doi ani la rând al Anualei de Arhitectură București, plus alte premii și distincții, Eliza interpretează arhitectura ca pe un mod de a înțelege mai bine viața și societatea în care trăim. Fiind o artistă mereu fidelă naturii ei interioare, Eliza are o strânsă legătură cu arta și design-ul de obiecte. Pentru ea, proiectele și organizațiile aduc posibilitatea de a lucra cât mai bine, de a-și aduce contribuția la educație și mediul de construcții, arhitectura și designul oferind un spațiu în care își poate explora mai bine viziunea.

Dr. Șerban Țigănaș este o personalitate reprezentativă a arhitecturii românești, fondator al biroului Dico & Țigănaș și decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca. Este fost președinte al Ordinului Arhitecților din România, instituție în care a inițiat Studiul de Cercetare a profesiei de arhitect și Politica pentru arhitectură a României. A ocupat diverse funcții în Consiliul Arhitecților Europeni, și, ca secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților, fiind și parte a echipei pregătitoare pentru Congresul UIA 2020 de la Rio, a desemnat Rio de Janeiro prima Capitală Mondială a Arhitecturii. Dico & Țigănaș și firma spaniolă PINEARQ sunt câștigătorii concursului de design al Centrului de Transplant din Cluj, în cadrul căreia au concurat și cu proiectarea Spitalului de Copii Cluj-Napoca.Emese Oláh, viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca.

Rarița Zbranca este directoare de program la Centrul Cultural Clujean Cluj. Are o experiență de 20 ani în management, programare, cercetare și politici în domeniul culturii. Este directoare și co-fondatoare al Fundației AltArt, organizație dedicată metodelor experimentale în artă și societate. Este co-fondatoare a Fabricii de Pensule, un spațiu colectiv independent pentru artele contemporane, în Cluj-Napoca. Rarița este implicată în dezvoltarea politicilor culturale în Cluj-Napoca, dar și la nivel național prin activitatea în Coaliția pentru Sectorul Cultural Independent și la nivel European. Este membră a grupului strategic al inițiativei A Soul for Europe și membră a consiliului director al European House for Culture și al rețelei Balkan Express. A contribuit în calitate de speaker și trainer la numeroase forumuri profesionale, inclusiv conferințe importante precum A Soul for Europe Berlin, Forumul Cultural European, întâlnirile plenare IETM și Congresul Cultural din Wroclaw. În 2015, a primit Premiul pentru Management Cultural din partea Administrației Fondului Cultural Național din România și o distincție similară din partea Asociației Femeilor de Afaceri din România. Din 2017 este doctorand în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării la Universitatea Babeș-Bolyai, cercetând relația dintre cultură și bunăstarea emoțională și mentală în orașe.

Agnieszka Kolek este artistă, curatoare și co-fondatoare a festivalului de artă Passion for Freedom din Londra. Ea esete lidera departamentului de relații culturale în centrul MCC din Bruxelles, iar în trecut a fost director adjunct Centrul de Artă Contemporană din castelul Ujazdowski în Varșovia. Prin susținerea artiștilor ale căror expoziții au fost interzise, oferă o platformă pentru voci artistice care au fost anterior tăcute și provoacă persoanele care optează pentru „calea sigură”. Lucrările sale se concentrează pe analiza detaliată a relațiilor umane și explorarea complexităților acestora. În timp ce examinează relațiile individuale la un nivel microscopic, își extinde perspectiva abordând teme precum răspunsul societății la evenimentele politice. De asemenea, acordă o atenție specială înțelegerii fenomenului de „orbire intenționată”. A supraviețuit atacului terorist de la Copenhaga în 2015. După atac a declarat: „Nu vor doar să ne omoare. Vor să nu mai vorbim, așa că ar trebui să continuăm”.

Andi Daiszler, manager cultural. Cu un trecut bogat în jurnalism și gândire critică, precum și interese în domeniul urbanismului și al artelor, proiectele lui au întotdeauna o legătură profundă cu spațiile în care se desfășoară. Astfel de proiecte dezvoltate prin Asociația Daisler, sunt Strada Potaissa, considerată de către Bienala de Arhitectură Transilvania unul dintre cele mai bune proiecte de regenerare urbană din România în anul 2021, sau proiectul Lights On Romania, primul festival de lumină din Europa de Sud-Est, admis în Light Festival Organisation (ILO) datorită nivelului ridicat de stil artistic și conexiuni urbane de care festivalul a dat dovadă. În prezent, este managerul de marketing al Daisler Print House, liderul Asociației Daisler și, de asemenea, primul român care face parte din consiliul de administrație al Light Festival Organisation (ILO).

Andra Tănase lucrează în domeniul mediului și digital, fiind totodată manager de programe la compania Transilvania IT Cluster. Este consultant independent și trainer în domeniul managementului conflictelor și al educației. De asemenea, este implicată în conceperea de programe strategice, elaborarea de politici și dezvoltarea organizațională, cu accent pe dezvoltarea durabilă, leadership colaborativ și inovare. A fost implicat într-o serie de proiecte care au ca obiectiv diminuarea deșeurilor și a risipei alimentare, precum și ameliorarea, extinderea și îmbunătățirea calității vieții în Cluj-Napoca. Ea își propune să utilizeze activitatea sa pentru a inspira pe alții să adopte o gândire critică și să susțină principiul sustenabilității, atât la nivel local, cât și la nivel global.

Nóra Dobre este expert senior în resurse umane și profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai. Specialist în comunicare dedicat, cu experiență în dezvoltarea organizațională, Nóra se dedică promovării politicilor sănătoase, strategiilor umane eficiente, proceselor de planificare și raționalizare, și stabilirii relațiilor durabile. Pasionată de arte, în special de arhitectură și muzică, ea este membru al consiliului de conducere al unui Festival de Arte.

Árpád Furu este inginer civil, specialist în conservarea patrimoniului, etnograf, cadru didactic asociat al Instituției de Etnografie și Antropologie Maghiară al UBB. A absolvit Facultatea de Arhitectură a Universității Tehnice din Cluj-Napoca în 1993, a urmat studii postuniversitare la Budapesta și, în cele din urmă, a obținut titlul de doctor în 2015 cu o lucrare monografică intitulată Zone de arhitectură rurală din Transilvania. Specializarea sa se împletește în jurul arhitecturii populare și a conservării patrimoniului, rezultatele putând fi văzute în lucrări academice, volume independente și în proiectele de conservare și restaurare a patrimoniului pe care le-a condus.

Szabolcs Guttmann: Arhitect, urbanist, istoric, cadru didactic asociat al Universității din Oradea. În prezent, este considerat unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți maghiari din Transilvania. Szabolcs Guttmann s-a născut la Cluj Napoca în 1961, și-a finalizat studiile de arhitectură la București în 1987 și s-a specializat în conservarea monumentelor la Universitatea Tehnică din Budapesta în 1992. Între 2002 și 2008 a fost arhitect șef al orașului Sibiu, perioadă în care a fost responsabil de regenerarea centrului istoric al municipiului săsesc. În 2013 a obținut doctoratul în istorie. A fost implicat în și a contribuit la numeroase proiecte de urbanism și de protejare a monumentelor și siturilor istorice în întreaga Transilvanie.

Dr. Silviu Aldea: Absolvent al École Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-La Villette și doctor în arhitectură, Silviu Aldea locuiește și lucrează în Cluj-Napoca, unde este cadru didactic la Facultatea de Arhitectură și Urbanism și fondator al biroului de arhitectură Atelier MASS, cu care a obţinut numeroase premii la concursuri și evenimente de arhitectură. A reprezentat România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia în 2010 și 2012, a coordonat mai multe volume teoretice colective și a publicat în volume și reviste de specialitate naționale și internaționale.

Dr. Virgil Pop, doctor în Arhitectură, și-a obținut diploma la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (1997), iar teza de abilitare la Universitatea Tehnică din Cluj. Din 1990 este secretar al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Transilvania Vest (cu numeroase schimbări de titulatura ulterioare). Este cadru didactic la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca din 1990 și titular al cursurilor de Istoria arhitecturii europene și în România, Restaurarea monumentelor. A inițiat introducerea unor lucrări practice de “restaurare urbană” și a unor cursuri opționale privind protejarea patrimoniului.

Dan Clinci, arhitect, project manager la Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan”.

Camelia Sisak a studiat arhitectura la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi la Ecole d'Architecture din Grenoble. A lucrat pentru biroul de arhitectură ProiectIN, Cluj. Este asistent universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. A participat la cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia, făcând parte din echipa de autori ai proiectului „Superbia" din Noua Galerie a Institutului nostru.

Tibor Weber, fondator și manager al Weberbau.