Erdélyi városaink jövőjét érintő urbanisztikai konferenciát rendez az MCC Kolozsváron. Az eseményen elismert nemzetközi és hazai szakemberek folytatnak párbeszédet és keresnek válaszokat a fenntartható városfejlesztés témakörében, különös tekintettel a dinamikus gazdasági és infrastrukturális fejlődésre, a helyi igényekre és elvárásokra. 

A panelbeszélgetések és előadások mellett a konferencia lehetőséget teremt a szabad eszmecserére, valamint a szakmai és személyes kapcsolatépítésre is. 

A kétnapos eseményen a meghívott szakértők négy tematikus panelben ismertetik legfrissebb kutatásaikat és innovatív kezdeményezéseiket:

 • Fenntartható és inkluzív várostervezés
 • Kulturális és kreatív iparágak a városfejlesztésben
 • Gazdaságfejlesztés és digitális átalakulás a városi környezetben
 • Kolozsvári városkép

Az eseményre a különböző ágazatok szakembereit, közszereplőket, diákokat és minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az előadások, beszélgetések angol nyelven fognak zajlani. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlapon jelezze: ITT.

 

PROGRAM

1. nap - november 16., csütörtök:

 • 9:00–10:00 - Regisztráció
 • 10:00–10:30 - Megnyitó
 • 10:30–11:10 - Dr. Robin Mazumder előadása
 • 11:10–11:20 - Reflexió: Dr. Calum T. M. Nicholson
 • 11:20–11:30 - Kávészünet
 • 11:30–13:00 - Panelbeszélgetés: Fenntartható és inkluzív várostervezés
 • 13:00–14:00 - Ebédszünet
 • 14:00–15:30 - Panelbeszélgetés: Kulturális és kreatív iparágak a városfejlesztésben
 • 15:30–15:40 - Záróbeszéd

2. nap - november 17., péntek:

 • 10:00–11:00 - Regisztráció
 • 11:00–12:30 - Panelbeszélgetés: Gazdasági fejlődés és digitális átalakulás a városi környezetben
 • 12:30–13:30 - Ebédszünet
 • 13:30–15:00 - Panelbeszélgetés: Kolozsvári városkép
 • 15:00–15:30 - A konferencia zárása

Nemzetközi előadók

Dr. Robin Mazumder, díjnyertes szakértő az idegtudomány és a technológia kapcsolata, valamint a városainkhoz való kötődés területén. Elismert véleményformáló és előadó, nemzetközileg keresett szakember a városfejlesztés és a jóllét kialakításának kérdésében. Jelenleg a Berlini Műszaki Egyetemen végzi posztdoktori kutatásait a kognitív idegtudományok területén, ahol a várostervezés pszichológiai hatásait tanulmányozza. Kutatását a Vanier Canada Graduate Scholarship, Kanada legrangosabb doktori ösztöndíja támogatja. A Waterloo-i Egyetemen a Vanier Canada Graduate Scholarship által finanszírozott kognitív idegtudományi doktori kutatásában valós és virtuális környezetben, viselhető technológiai eszközökkel vizsgálta a sűrű városi környezetre adott pszichológiai és fiziológiai válaszokat. Kutatásai mellett nyíltan kiáll az egészséges várostervezés mellett, és több mint 30 előadást tartott már nemzetközi szinten a témában. Az Avenue Magazine 2014-ben a 40 legjobb 40 alatti listájára választotta, a Metro Edmonton 2015-ben Edmontonian to Watch címet adott neki, 2018-ban pedig vezetői és érdekérvényesítő tevékenysége elismeréseként megkapta a Waterloo-i Egyetem President's Community Impact Award díját. Robin szenvedélyesen foglalkozik a tudományos kommunikációval is, és interjúkat és írásokat adott már olyan jelentős médiakiadványoknak, mint a CBC, a Huffington Post, a Wired és a Vice. Robin jelenleg könyvet ír a főelőadásának témájáról, és szerződést kötött a Cooke-McDermid irodalmi ügynökséggel.

Dr. Calum T. M. Nicholson Cambridge-ben szociálantropológia, Oxfordban pedig migrációs tanulmányok szakon tanult, majd humánföldrajzból doktorált. Korábban fejlesztési tanácsadóként és az Egyesült Királyság parlamentjének kutatójaként dolgozott. Kutatási területei közé tartozik az éghajlatváltozás társadalmi következményei és a közösségi média hatása. Jelenleg az MCC és a Danube Institute vendégkutatója.

Prof. Dr. Yves Cabannes várostervező, emeritus professzor a fejlesztés és tervezés területén a Bartlett Development Planning Unit (UCL) fejlesztéstervezési tanszékének vezetője (2006-2015). Korábban a Harvard Egyetem Graduate School of Design városrendezési oktatója és az ENSZ Habitat/UNDP városrendezési programjának regionális koordinátora volt Latin-Amerikában és a Karib-térségben. 2015-ben a University College London fejlesztési tervezéssel foglalkozó részlegének emeritus professzora lett. Az elmúlt 45 év során a világ különböző városaiban kutatóként, gyakorlati szakemberként, tanácsadóként vagy szószólóként dolgozott helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és nemzetközi szervezetekkel a városi mezőgazdaság és az élelmiszer-szuverenitás, a részvételi tervezés és költségvetés-tervezés, az önkormányzati közpolitikák, a megfizethető lakhatás, a közösség által vezetett kezdeményezések és a megfelelő technológiák területén. Számos publikációja jelent meg ezekről a témákról. A civil társadalmi kezdeményezések iránti elkötelezettségének részeként a világ különböző országaiban nemzetközi és helyi nonprofit szervezetekben és szociális gazdasággal foglalkozó vállalkozásokban vállalt és vállal aktív szerepet.

Dr. Izaskun Chinchilla építészmérnök, széleskörű tapasztalattal rendelkezik a kutatás, az oktatás és a társadalmi szerepvállalás terén. Építőmérnök, egyetemi tanár a UCL építészmérnöki karán, de tanított Kínában, Párizsban, Genfben és több más spanyolországi egyetemen. Tervezői tevékenységét Az ökológiai forradalom szerkezete az építészetben című kutatási projekt kíséri, amelynek keretében a New York-i Columbia Egyetemen, a párizsi École de Mines és a New Jersey-i Princeton Egyetemen is kutatott. 2012-ben elnyerte a University College London (UCL) társadalmi szerepvállalás ösztöndíját. Dr. Izaskun Chinchilla olyan kompakt várostervezésben gondolkodik, amelynek minden eleme jól illeszkedik egymáshoz. 2001-ben alapította meg lakás-, múzeum- és várostervezési projektekre összpontosító stúdióját. A gondoskodó város eszméjének szorgalmazója, amelynek feltételei a kompakt városfejlesztés és az egybefüggő tervezés, kialakítás. Ez azt jelentené, hogy minden szükséges szolgáltatás legyen közel, számos összekapcsolt közterület és gazdag biodiverzitás jellemezze a területet, és mindez a lakók egymással és a várossal való interakcióját segítse.

Yasha Young vezető menedzser és kurátor, 25 éves globális projektgyártási tapasztalattal rendelkezik (Humboldt Forum Berlin, MOMA Olaszország, MOCA, ENSZ, Németország Külügyminisztériuma, Sotheby's, Saatchi, Phillips, ART Cologne, Rothschild Collection, SONY Music, Levis, Nike, Patreon, Universal Music, Art Basel, Lollapalooza, SuperBloom, Goethe Institut, Berlin Biennale, NYC Fashion Week). Az URBAN NATION Berlin alapítója, koncepciójának kidolgozója és ügyvezető igazgatója (2013–2019). Az intézmény a világ első városi kortárs művészeti múzeuma, egyedülálló interdiszciplináris projekt, amely globális szinten több mint 450 művészt és projektet képvisel 54 országban.

Jaakko Blomberg a Helsinki Urban Art aktivistája, producere és ügyvezető igazgatója. Szakterülete a közös alkotás, a placemaking és a városi művészet. Az elmîlt több mint tíz évben számos közösségi rendezvényt és művészeti projektet hozott létre, amelyek új megközelítésekkel használják fel a városi tereket, összehozzák az embereket, és élvezetesebbé teszik az életet. Ezek közé tartozik például egy országos bolhapiaci nap, az utca közepén ezer fős asztalterítés, különböző művészeti kiállítások és színházak megrendezése az otthonokban, valamint a nyitott szaunák és a pop-up éttermek napja. Az utóbbi időben inkább a városi művészetre koncentrált, és Helsinkiben létrehozta a Pasila utcaművészet negyedét, valamint egykori ipari területeket fejlesztett kulturális célokra. A kezdeményezései és lelkesedése, amely a tenni akarásából és értékteremtési vágyából fakadt, hamar szakmává vált az életében, és elismeréseket is kapott ezért: 2016-ban az Év polgára címet, valamint a Helsinki Travel Awardot.

David Parrish a kulturális és kreatív iparágak szakértője, aki számos vállalkozást, kormányügynökséget és nonprofit szervezetet segített már több mint 60 országban a világ számos részén, Azerbajdzsántól Zimbabwéig. Üzleti tanácsaival, előadásaival, képzésieivel és könyveivel világszerte segített a kreatív és kulturális vállalkozóknak a siker elérésében. Projekteket fejlesztett és irányított, hogy segítse a kreatív vállalkozások növekedését, exportját, a munkahelyteremtést és a helyi gazdaság serkentését. Személyes tapasztalattal rendelkezik a kreatív és kulturális vállalkozások vezetésében és irányításában. Gyakorlati tapasztalatait akadémiai végzettségek, szakmai elismerések és több menedzsmenti intézet tagsága egészíti ki. A T-Shirts and Suits: A Guide to the Business of Creativity című könyv szerzője, amelyet világszerte 14 országban adtak ki több fordításban.

Dr. Furu Árpád építőmérnök, műemlékvédelmi szakember, néprajzkutató, a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének óraadó tanára. Kolozsváron diplomázott 1993-ban a Műszaki Egyetem Építészeti Karán, Budapesten posztgraduális képzéseket végzett, majd végül 2015-ben doktorált a Táji tagolódás Erdély népi építészetében című monografikus munkájával. Szakterülete a népi építészet és a műemlékvédelem köré fonódik, amelyek eredményei tudományos munkákban, önálló kötetekben és általa vezetett műemlékvédelmi és -felújítási projektekben is láthatók.

Kris Andreychuk vezeti az edmontoni adattudományi és kutatási csoportot, amely Kanada legjobb közszolgálati adattudományi programja. A szorgalmas és pragmatikus csapat arra törekszik, hogy kutatási eredményeiket fel is használják, így üzleti partnekkel közösen oldják meg a problémákat és operacionalizálják az eredményeket. Kris az adatkezeléstől a közbiztonságig, a szociális szolgáltatásoktól az információbiztonságig számos olyan programot vezetett, amelyek az edmontoniak életének javítására összpontosítottak. Az Edify Magazin a 40 legjobb 40 év alatti edmontoni szakember közé választotta, emellett számos díjat és nemzetközi elismerést kapott munkájáért.

Agnieszka Kolek művész, kurátor, a Passion for Freedom London művészeti fesztivál társalapítója, az MCC brüsszeli központjának kulturális kapcsolatokért felelős vezetője, korábban a varsói Ujazdowski kastély Kortárs Művészetek Központjának igazgatóhelyettese volt. Teret ad az elfojtott művészi hangoknak, támogatja az előzőleg betilott művek kiállítását, kihívást állít mindazok elé, akik a „biztonságos utat” választanák. Munkája az emberi kapcsolatok mély elemzésére és bonyolultságuk feltárására összpontosít. Míg az emberek kapcsolatait mikroszkopikus szinten vizsgálja, tágabb témákra is kiterjeszti látókörét, mint a társadalom politikai eseményekre adott reakciói, emellett különös figyelmet fordít a „szándékos vakság” jelenségének megértésére is. 2013-ban elnyerte Az év lengyel nője címet az Egyesült Királyságban, a következő évben pedig Lengyelország elnökétől Arany Érdemkeresztet kapott. Túlélte a 2015-ös koppenhágai terrortámadást, miután a művészetre támaszkodva szólalt fel: „Nemcsak meg akarnak ölni bennünket. El akarnak minket hallgattatni, ezért folytatnunk kell."

A kreatív személyiségű, részletekre figyelő Eliza Yokinát az építészet érzékeny újraértelmezése és a mögötte húzódó történet mozgatja. A SYAA építsziroda, a Cumulus Architecture, valamint a De-a Arhitectura Society alapító tagja. A Bukaresti Építészeti Díj kétszeres díjazottja, emellett egyéb kitüntetéseket is kapott. Eliza az építészetet az élet és a társadalom jobb megértésének módjaként értelmezi. A belső természetéhez mindig hű művészként erőteljesen kapcsolódik a művészethez és a tárgytervezéshez. Számára a projektek és a szervezetek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a legjobb formáját hozza, hogy hozzájáruljon az oktatáshoz és az épített környezethez, az építészet és a design pedig olyan teret biztosít, amelyben jobban ki tudja fejezni elképzeléseit.Dr. Șerban Țigănaș építészmérnök, a Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának dékánja.

Oláh Emese 2017 óta Kolozsvár alpolgármestere. Jogi és közgazdasági végzettséggel rendelkezik, pályafutását a képviselőházban, az RMDSZ frakciójának jogtanácsosaként kezdte, majd tíz éven át ügyvédként dolgozott. Alpolgármesterként fontos kapocsként szolgál a helyi közigazgatás és a magyar kisebbség között, és a város teljes, sokszínű lakosságát képviseli. A városfejlesztést holisztikus szemléletmóddal közelíti meg, különös figyelmet fordítva a szociális jólléti kérdésekre, a társadalmi szakadékok kezelésére és az inkluzivitás előmozdítására.

Rarița Zbranca, a Kolozsvári Kulturális Központ programigazgatója. 20 éves tapasztalattal rendelkezik a kulturális menedzsment, programozás, kutatás és politika területén. Igazgatója és társalapítója a művészettel és a társadalom kísérleti módszereivel foglalakozó AltArt Alapítványnak, és társalapítója a kolozsvári Ecsetgyárnak. Részt vesz kolozsvári, országos és európai szintű kulturális stratégiák kidolgozásában. Tagja az A Soul for Europe kezdeményezés stratégiai csoportjának, valamint az Európai Kultúra Háza és a Balkán Expressz hálózat elnökségének. Közreműködött számos szakmai fórumon előadóként és oktatóként, köztük olyan jelentős konferenciákon, mint a berlini A Soul for Europe, az Európai Kulturális Fórum, az IETM plenáris ülései és a Wroclawi kulturális kongresszus. 2015-ben megkapta a Román Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának Kulturális Menedzsment Díját és a Romániai Vállalkozónők Szövetségének díját. 2017 óta a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Politikai, Közigazgatási és Kommunikációtudományi Karának doktorandusza, a kultúra és az érzelmi és mentális jóllét közötti kapcsolatokat vizsgálva a városokban.

Andra Tănase Senior Green and Digital Strategist, Transilvania IT Cluster.

Dobre Nóra a Babes-Bolyai Tudományegyetem humánerőforrás vezető szakértője és docense. Elkötelezett kommunikációs szakember, tapasztalattal a szervezetfejlesztésben, Nóra az egészséges politikák, a hatékony emberstratégiák előmozdítása, a folyamatok tervezése és racionalizálása, valamint a szilárd kapcsolatok kialakításának elhivatottja. Szívügye a művészetek, különösen az építészet és a zene, ezért egy Művészeti Fesztivál igazgatósági tagja.

Andi Daiszler projektjei mindig mély kapcsolatban állnak a térrel, ahol megvalósulnak. Ehhez hozzájárulnak az újságírás és a kritikai gondolkodás terén szerzett tapasztalatai, valamint az urbanisztika és a művészetek iránti élénk érdeklődése. A Daisler Egyesület égisze alatt megvalósuló projektek sokak számára ismerősek: ilyen a kolozsvári Fogoly utcát életre keltő Potaissa Street vagy a Lights On Romania projekt. Jelenleg a Daisler Print House marketing menedzsere, a Daisler Egyesület vezetője, valamint az International Light Festival Organisation (ILO) igazgatótanácsának első román tagja.

Dr. Virgil Pop, építész, egyetemi tanár, örökségvédelmi és műemlékvédelmi szakértő.

Dan Clinci, építész, az Ernest Lupan Körforgásos Gazdasági és Környezetvédelmi Kutatóintézet projektmenedzsere.

Camelia Sisak, építész, a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának oktatója.

Weber Tibor, a Weberbau alapítója és menedzsere.

Dr. Silviu Aldea, építész, a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának oktatója, az Atelier MASS alapítója.

Guttmann Szabolcs, építész, várostervező, örökségvédelmi és műemlékvédelmi szakértő.