A Transylvania Lectures következő előadásán meghívottaink a politika és a társadalmi normák növekvő megosztottságának okairól beszélgetnek. Ez szorosan összefügg a bal- és jobboldal változó definícióival, valamint a tekintélyelvű eszmék mindkét oldalon való meglepő megjelenésével. Az előadók szerint figyelnünk kell a főként jobboldalon problémát jelentő összeesküvés-elméletekre, valamint a baloldalon jellemző negativitásra és a megfélemlítéshez vezető identitáspolitikára.

Zoe Strimpel zavarba ejtőnek tartja a bal- és jobboldalon észlelhető változásokat, és azt, hogy eltűnőben van a tisztesség és a liberális középút, hiszen a baloldal az identitáspolitika, a jobboldal pedig a populizmus és az összeesküvés-elméletek felé halad. A szakember szerint a mérsékelt középúthoz kellene visszatérni, amely a racionalitást, a tudományt, a nők alapvető jogait (mint az abortusz és a fogamzásgátlás) támogatja, és ellenáll a gyakran antiszemita összeesküvés-elméleteknek, valamint a valóság káros torzításainak.

Zoe Strimpel író, műsorvezető és a társadalmi nemek kutatója Nagy-Britanniában. A Telegraph és a Jewish Chronicle rovatvezetője, valamint rendszeresen ír a Spectator és az Unherd lapokba. Büszke világjárónak vallja magát: Londonban született, az Egyesült Államokban nőtt fel, Cambridge-ben tanult angolt, majd gendertudományokból szerzett filozófiai mesteri oklevelet. Doktori fokozatát Sussexben védte meg modern brit történelemből. Három könyve jelent meg a nemekről és a párválasztásról.

Moderátor: Dora Mircea-Radu kreatív kommunikációs szakember, vállalkozó. Munkájával szoftvercégek, a fiatalok oktatásával, egészségével és jólétével foglalkozó civil szervezetek, valamint vállalati és közösségi rendezvényeket létrehozó szervezetek működéséhez járul hozzá. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munka Karán tanult, tíz évig dolgozott televíziósként és újságíróként.

Az előadás angol nyelven fog zajlani. A helyek száma korlátozott! Tisztelettel kérjük, részvételi szándékát, az alábbi űrlap kitöltésével jelezze: itt!

A legfrissebb információkért kövesse Facebook eseményünket!