Olvasási idő: 4 perc

Saját programhelyszínnel várta a 10. Vásárhelyi Forgatag résztvevőit a Mathias Corvinus Collegium (MCC) augusztus 25–27. között. A marosvásárhelyi várban felállított MCC-sátorban minden korosztály megtalálhatta a számára megfelelő izgalmas előadásokat, tevékenységeket.

A várban eltöltött három nap alatt a beszélgetések érintették a pszichológia, hit, filmkészítés, oktatás, klímaváltozás és közösségi média kérdésköreit, de könyvbemutató és interaktív gyerekfoglalkozás is gazdagította a programkínálatot.

Augusztus 25-én, pénteken az Ötödik osztálytól a diplomáig című beszélgetésen az MCC világával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese beszélt a szervezet céljairól, a programban résztvevő diákok – Szikszai Emma Regina (FIT), Nagy Helga (KP), Lázár Balázs (KEP) – pedig tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal. A délután folyamán a népszerű Mélylevegő Projekt tagjaival találkozhattak a pszichológia iránt érdeklődők. Pető Dorina és Gál Dóra, a Mélylevegő Projekt alapító tagjai a mentális egészség, a világháló végtelen tartalmaiban vlaó eligazodásról és a szakszerű, de közérthető pszichológiai információátadásról beszélgettek Kedves Kriszta szabadúszóval, az UTP (Untitled Theatre Project) alapító tagjával.

Az emberi hit ősi egyszerűségéről és a hit szimbólumainak jelentőségéről Miklós Mátyás Levente Csak ide című filmjének tükrében beszélgettek a meghívottak. A film megtekintése után Nagypál Szabolccsal (római katolikus teológus, jogász, az MCC Jogi Iskolájának vezetője) és Vaczkán Dénes juhásszal, a film főszereplőjével Szász Kinga, a Kairosz közösség kommunikációs referense beszélgetett a kortárs juhász ősi pásztori hagyományokhoz való ragaszkodásáról és a hit mindennapi életben jelen levő erejéről.

Augusztus 26-án, szombaton az általános iskolásoké volt a terep az MCC Fiatal Tehetség Programjának (FIT) jóvoltából: az MCC Casino élményprogramon felügyelet alatt, biztonságos körülmények között próbálhatták ki a legnépszerűbb sorsjátékokat, mint a szerencsekerék, blackjack, rulett, valamint a Pénzügyi Activityvel tesztelhették a pénzügyi jártasságukat a diákok Kunstár Balázs szakember vezetésével. A program a pénzügyi tudatosságra, a szerencsejátékok megfontolt és felelősségteljes kezelésére, a veszélyek ismeretére igyekszik rávezetni a gyerekeket.

A továbbiakban a klímaváltozás hatásairól, az egyéni felelősségvállalásról és lehetséges környezetvédelmi lépésekről dr. Kövér László egyetemi adjunktus, természetvédelmi mérnök, az MCC Középiskolás Programjának vezető oktatója tájékoztatta a közönséget. A nap lezárásaként a közösségi média hatásairól, trendjeiről, az utóbbi időben befutott BeReal alkalmazásról dr. Székely Levente szociológus, az Ifjúságkutató Intézet vezetője és dr. Guld Ádám médiakutató, a Pécsi Tudományegyetem docense beszélgetett.

Augusztus 27-én, vasárnap újra diákoknak szóló programmal nyitott az MCC-sátor: a Természettudományos kísérletek nevű interaktív foglalkozáson a gyerekek pattogós buborékokat készíthettek, elsajátíthatták a titkosírás rejtélyeit, lufis kísérleteket végezhettek, és megtudhatták, miért nő olyan nagyra a fáraó kígyója. Délután Boris Kálnoky Őseim földje – A Kálnoky család története című kötetet mutatták be, felidézve a kőröspataki gyökerű nemesi család, a letűnt századok erdélyi, illetve osztrák-magyar történelmét. Nagy Blanka Beáta, az MCC Fiatal Tehetség Programjának marosvásárhelyi régióvezetője hazakeresésről, a viharos közép-európai történelemben való helytállásról, a régi idők nosztalgiájáról faggatta a szerzőt.

A programok lebonyolításában az MCC munkatársai mellett a lelkes diákok is szerepet vállaltak. Achim Dorka, Dobos Csenge, Fekete Zsanett, Györgyike Noémi, Marton Imola, Marton Izabella, Nagy Anita, Nagy Helga, Nagy Szilvia Bella, Potcoava Zsuzsa és Veress Anna önkéntesként vállalt feladatokat az MCC-sátorban.