Olvasási idő: 3 perc

A tanév első régiós KP szombatján a dokumentumfilmek kerültek középpontba: rendezőket, producereket és operatőröket láttunk vendégül, akik munkásságuk révén vezették be a diákokat a dokumentumfilm-készítés világába. A képzési hétvége október 4–5-én zajlott le az MCC kolozsvári képzési központjában.

Már a KáPénteki program is rendhagyónak ígérkezett: mivel az esemény egybeesett a Filmtettfeszt magyar filmfesztivállal, a kolozsvári régió diákjai megtekinthették a Győzelem (Victoria) moziban a Kék Pelikán című animációs dokumentumfilmet, majd közönségtalálkozón vehettek részt a rendezővel, ahol feltehették a filmforgatással kapcsolatos kérdéseiket.

A vetítés egyúttal megalapozta a másnapi KP szombat tematikáját: dokumentumfilm-rendezőket láttunk vendégül, akik megosztották szakmai tudásukat a diákokkal. A nap első felében dr. Lakatos Róbert Árpád, a Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média szakának egyetemi docense vezette be a diákokat a kreatív dokumentumfilmek világába, és saját műveiből vetített részleteket, mintegy gyakorlati fogódzót nyújtva az elméleti felvezetéshez.

A nap második felében négy párhuzamos workshop közül választhattak a diákok, melyek közül kettő kihelyezett helyszínen zajlott. Székely Blanka televíziós szerkesztő és műsorvezető a Filmtettfeszten várta a diákokat, ahol Damokos Csaba látványtervezővel, a 24. Filmtettfeszt Sárga Csikó díjazottjával készítettek interjút, majd a szerkesztés, vágás folyamatába is betekintettek, illetve a televíziós műsorkészítést is megtanulhatták. Orbán Katalin műsorvezető és szerkesztő a Román Közszolgálati Televíziónál várt egy másik diákcsoportot, akiket körbevezetett az épületben, a fiatalok pedig a híradós műsorvezetést és a riportkészítést is kipróbálhatták.

A kolozsvári MCC-központban két további workshop várta a diákokat: Dózsa Endre dokumentumfilm-készítő és filmrestaurátor egy rövid filmtörténeti áttekintő után bemutatta alkotásait, Visky Ábel dokumentumfilm-készítő pedig bemutatta Mesék a zárkában című dokumentumfilmjét és annak kulisszatitkait, műhelymunkája második felében pedig arra hívta a diákokat, hogy rövid monológokat írjanak egy-egy általuk készített pillanatképhez.

A résztvevő diákok arról számoltak be, hogy a színvonalas szakmai előadások, illetve műhelymunkák felkeltették érdeklődésüket a filmművészet iránt, illetve a dokumentálható pillanatokra nyitottabb szemmel távoztak az eseményről.

A Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programjának célja, hogy hétvégente segítse a diákokat a pályaválasztás terén, emellett támogassa a továbbtanulást, kiegészítve a hagyományos oktatást. A tevékenységek tartalmaznak szakmai műhelymunkákat, előadásokat, nyelvkurzusokat és nyári táborokat is. A találkozók olyan közösségi teret jelentenek a középiskolások számára, ahol lehetőség nyílik megismerkedni a KP-s diákokkal és rengeteg érdekes, tapasztalt meghívottal.

A program a következő városokban található meg: Arad, Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti és Székelyudvarhely. Az eseményt Kolozsvár Polgármesteri Hivatala támogatta.