Olvasási idő: 2 perc

„Sose hidd el senkinek, hogy megvalósíthatatlan az elképzelésed” – ezzel a kijelentéssel indította gondolatmenetét Turcsán Tamás Péter és Müller Tamás a Mathias Corvinus Collegium (MCC) november 22-i kolozsvári nyilvános előadásán. A szakemberek emellett Marosvásárhelyen is megosztották tapasztalataikat az induló vállalkozások világával kapcsolatban.

Az előadás elején Müller Tamás startupszakértő, mentor, üzleti elemző és angyalbefektető kijelentette, hogy olyan tényeket és tévhiteket óhajtanak megosztani a hallgatósággal, amelyeket eddigi pályafutásuk során tapasztaltak. A kiegyensúlyozott vállalkozás kapcsán felmerült a téma a női startuperek helyzetéről is, akik bár kevesebben vannak, mint a férfiak ezen a területen, 50 százalékkal jobban teljesítenek, és 63 százalékkal sikeresebbek céljaik elérésében. A szakértő elmondta, a befektetők is gyakran keresik a női vállalkozókat, ugyanis bizalomgerjesztő a hozzáállásuk, meggyőző az észjárásuk, kevésbé kockázatvállalók, és gondolkodásmódjuk kiegészíti a férfiak stratégiai nézeteit.

A továbbiakban Turcsán Tamás Péter innovációs, MI- és startupszakértő, internetes újságíró, független kommunikációs tanácsadó rátért a kimagaslóan jó startupötletekre. A szakértő úgy véli, okkal nincs jelen egy-egy termék a piacon, ugyanis ezekre valószínűleg nincs fogyasztói igény. Minden ötlet megalkotási fázisában fontos, hogy a kiválasztott piac sajátosságainak megfelelően implementáljuk a terméket. Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor nem lesz sikeres az elképzelésünk, bármennyire is korszakalkotónak tűnhet. Vállalkozóként mérhetetlenül fontos, hogy naprakészek legyünk a digitális világ legújabb trendjeivel, nem utolsósorban (még) gyerekcipőben járó mesterséges intelligenciával. Elengedhetetlen az önfejlesztés folyamata, hiszen az MI-rendszernek mi parancsolunk, de ha nem tudjuk alkalmazni, akkor hátrányba kerülünk azokkal a vállalkozókkal szemben, akik otthonosan használják.

Mennyire jelent veszélyt vagy lehetőséget a mesterséges intelligencia a munkahelyek helyzetét nézve? A válasz az innovátorok kezében rejlik, akik azon dolgoznak, hogy minél használhatóbbá tegyék a rendszert. A jövőre nézve mindenképp hasznos munkaeszköznek tekinthetjük az MI-t, hiszen segítségünkre lehet szerződések, álláshirdetések, kampányszövegek megírásában is.