Olvasási idő: 5 perc

Sajtótájékoztatóval nyitották meg hivatalosan a Sepsi Tabakó Fesztivált csütörtökön, szeptember 1-jén a város ikonikus helyszínén, az egykori dohánygyárban. A 2010 óta használatlanul álló műemlék épületegyüttest újra élettel töltötték meg a helyiek, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pedig jelentős szerepet vállalva biztosította a minőségi előadásokat, beszélgetéseket.

A rendezvény három szintre, a gyári munkát idéző három műszakra volt felosztva. A nappali első műszak az MCC szervezésében jött létre, szakmai előadásokról, sportolókról, digitális újításokról, elismert nemzetközi és magyar előadókról szólt. A különböző programok három nyelven zajlottak: a külföldi előadókat angol nyelven lehetett követni, míg a helyieket magyarul vagy románul, a beszélgetések idején igényelhető szinkrontolmács segítségével. A második műszak a koncertekről szólt: délután és este a magyarországi és erdélyi zenekarok koncerttere lett a dohánygyár, a harmadik műszakon pedig lemezlovasok és különböző rétegzenék biztosították a hangulatot. Ezen kívül a Sétányon vásárokon, művészeti workshopokon, gyerekfoglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők.

A fesztiválindító sajtótájékoztatón Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szervezőként is köszöntötte a jelenlevőket, majd átadta a szót a meghívottaknak. Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese a szervezet hálózatépítő szerepét emelte ki. A főigazgató-helyettes felidézte, hogy a kolozsvári központ kialakítása után Székelyföld felé fordult a figyelem, hiszen Sepsiszentgyörgy az első erdélyi helyszínek egyikeként karolta fel a tehetséggondozás ügyét, és máig erős MCC-bázis van a városban. „A fesztivál kicsiben leképezi az MCC Kárpát-medencében végzett munkáját: közösséget épít, szórakozást biztosít és hasznos tudást ad át” – tette hozzá Constantinovits Milán.

A Tabakó Fesztivál egyik célja, hogy olyan közeget teremtsen, ahol a fiatalok egyszerre éreznek felelősséget, feladatokat vállalnak, de felszabadultan állhatnak szóba előadókkal, közösségi vezetőkkel – mondta el Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója. Az egykori dohánygyár Sepsiszentgyörgy fontos helyszíne, így biztató volt látni, hogy a fiatalok is belakhatják, és ennek a generációnak is jelenteni fog valamit az épületegyüttes. Talpas Botond továbbá elmondta, Sepsiszentgyörgyről és Háromszékről több mint 400 diák kapcsolódott be a szervezet tehetséggondozási programjaiba, közülük sokan moderátorokként, önkéntesekként, szervezőkként vettek részt a fesztiválon, így a Tabakó kiváló alkalom volt a nyár lezárására és a tanév indítására.

A megnyitó után az érdeklődők körbejárhatták a fesztivál és a gyár területét, a háromnapos rendezvény során pedig három zenei helyszín, két előadótér, több mint 30 szakmai előadás, 24 koncert, 25 DJ és rengeteg szabad foglalkozás várta a látogatókat.

A fesztivál első napján Stephen Sholl egyesült államokbeli meghívott tartott angol nyelvű előadást az építészet nemzeti identitást befolyásoló szerepéről, majd a szomszédban zajló háborúról beszélgetett dr. Kiss Rajmund (MCC Diplomáciai Műhely), Klauda Zalán (MCC Közgazdasági Iskola) és dr. Rácz Béla Gergely (BBTE). Következő nap Constantinovits Milán, Setényi János (Tanuláskutató Intézet) és Both Mihály-Gábor sepsiszentgyörgyi matematikatanár kezdték az előadások sorát, majd Novák Károly-Eduárd sportminiszter, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, Miklós Zoltán parlamenti képviselő és Jakab István Barna megyei tanácselnök a sportról és ambícióról beszélgettek. Később dr. Huub Ruël közgazdász, holland MCC-s vendégoktató előadása következett, majd Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel, az RMDSZ elnökével találkozhattak az érdeklődők. Eközben a nappali műszak másik helyszínén Laczikó Enikő államtitkár (Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala), dr. Nagypál Szabolcs (MCC Jogi Iskola vezetője) és Kovács Sándor unitárius püspök, majd Antal István (MCC Roma Tehetség Program vezetője) osztották meg gondolataikat a tartalmas beszélgetéseken. Az esemény utolsó napján Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével Constantinovits Milán, dr. Markó Bálint (BBTE rektorhelyettes) és dr. Tonk Márton (Sapientia EMTE rektor) beszélgetett, majd a migráció volt a téma Vargha Márk és Kovács Blanka (MCC Migrációkutató Intézet) előadásán. A fenntartható jövőről Antal Lóránt szenátor és dr. Litkei Máté (MCC Klímapolitikai Intézet) beszélgettek, míg Boris Kánoky és Ed West újságírók az objektív tudósításról, dr. Calum T. M. Nicholson pedig a közösségi media hatásairól tartott előadást.

A rendezvény az MCC, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a VIBE Fesztivál társszervezésében jött létre.