Olvasási idő: 3 perc

Történelmi időutazáson vehettek részt az érdeklődők a Blokád című film erdélyi vetítésein. A két idősíkban zajló történet az 1990-beli taxisblokád eseményeit tárja a néző elé, időnként az 1956-os forradalomra is hivatkozva. A filmet január 15., 16., 17. és 18-án Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön nézhették meg a résztvevők. A vetítéseket követően Köbli Norbert forgatókönyvíró osztott meg érdekes kulisszatitkokat a filmről.

A Tősér Ádám által rendezett film középpontjában Antall József, Magyarország egykori miniszterelnöke áll, az ő szemszögéből követhetjük az eseményeket. A két idősíkban játszódó történet a politikus fiatal- és időskori énjét mutatja be közelebbről. Az ifjú Antall Józsefet ifj. Vidnyánszky Attila, míg idősebb énjét Seress Zoltán színművészek viszik filmvászonra. A történet során a főszereplő számos alkalommal küzd belső démonaival, ugyanakkor kitartásának és higgadt gondolkodásának köszönhetően sikerül elérnie kitűzött céljait.

A közönségtalálkozón Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró elárulta, hogy a cselekmény igaz történeten alapul, és hosszas kutatómunkát vett igénybe az alkotást megelőző folyamat. Az író számos történelmi témát dolgozott fel, de úgy érezte, mindenképp foglalkoznia kell az 1990-es eseményekkel, ugyanis ez a korszak még közelinek mondható. Az alkotó úgy véli, hogy a történet napjainkban is aktuális, csak meg kell érteni a film mondanivalóját.

A forgatókönyvíró elárulta, hogy a cselekmény megírásában felhasználta az Antall József tárgyalásain lejegyzett monológokat, melyek olvasása rádöbbentette, hogy milyen bátor és igazlelkű ember volt az egykori kormányfő. Ahogy a történet tovább halad, a néző betekinthet a főszereplő magán- és szakmai életébe is a megható jeleneteken át.

Köbli Norbert szerint fontos, hogy az írót ne a pénz vezérelje alkotáskor. Elmondta, sok felkérést visszautasított időhiány miatt, melyet utólag nem bánt meg, hiszen úgy véli, ettől lettek sikeresek a művei. Az írás során megélt nehézségekről elmondta, a jelenetek lerövidítése jelentette a legnagyobb kihívást, bizonyos részeket 2-3 percbe kellett besűrítenie, amely komoly munkát feltételezett. 

Érdekesség, hogy az alkotó a forgatókönyv megírása során kifejezetten ifj. Vidnyánszky Attilára gondolva írta meg Antall József fiatalkori karakterét. Köbli Norbert szerint az alkotási folyamatot nagyban elősegíti, ha egy szerepet egy adott színművészre ír meg. A nézők kíváncsian érdeklődtek a következő forgatókönyvről, amely Puskás Ferenc labdarúgó életét fogja bemutatni.

A kolozsvári eseményen a forgatókönyvíróval Jakab-Benke Nándor filmkritikus, a Filmtett Erdélyi Filmes Portál főszerkesztője beszélgetett. Marosvásárhelyen a Studium Prospero Alapítvánnyal partnerségben, a Kultúra hete programsorozat részeként valósult meg a vetítés, és Németh Szabolcs Előd rádiós műsorvezető, filmes szakember faggatta a meghívottat. Csíkszeredában Günther Ottó rádiós műsorvezető, Sepsiszentgyörgyön pedig Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező, a Művész Mozi programfelelőse kérdezte Köbli Norbertet. Sepsiszentgyörgyön a Magyar Filmnapok megnyitójaként vetítették le a Blokádot.