Olvasási idő: 4 perc

Kapcsolatépítő képzési hétvégén találkoztak az MCC beregszászi, békéscsabai és erdélyi diákjai. Az élménydús napokról Sánta Eszter, a Székely Mikó Kollégium tanulója írt.

Együtt voltunk, sokan voltunk és játszottunk. Ezt az egyet igen jól tudja csinálni az ember, ameddig gyerek. És éppen ez volt a novemberi országos KP szombat tematikája is. A játék.

A hétvége folyamán nemcsak előadásokat hallgathattunk meg, hanem interaktív workshopokon is részt vehettünk, valamint az ezt megelőző KáPénteken megismertük egymást, és ahogyan azt illik, játszottunk.

Az e hónapi képzési hétvége különlegessége volt, hogy nemcsak Erdélyből, hanem Békéscsabáról és Beregszászról is érkeztek diákok. Ez egy sokkal változatosabb közeget eredményezett, s így még színesebbé vált egy állandóan aktuális témakör vizsgálata, az oktatási rendszeré. Több különböző nézőpont alapján vázolhattuk fel a számunkra ideális rendszert a pénteki programon. A diákoknak a Heltai panzióban volt a szállás, majd az este folytatásának is elengedhetetlen eleme volt a játék. Társasoztunk, kártyáztunk, beszélgettünk, dehogy aludtunk. Hatalmas volt a jókedv.

A szombati napot Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója, valamint Várnai Szabolcs konzul nyitották meg. Ezt követte dr. Tóth János egyetemi docens: Játékelmélet és történelem című bemutatója, amely során tanulhattunk az általunk is kedvelt játékok elméleti, matematikai hátteréről, mindezt történelmi stratégiai példákkal szemléltetve. A nap folyamán további boncolásra került a fogolydilemma elmélete, a szintén Tóth János által vezetett workshopon.

A második előadást Kalóz János pszichológus tartotta Játsszunk bátran az életünkkel címmel, amely során felfedeztük az életünk játékossá tételének előnyeit, valamint személyes kérdéseinkkel fordulhattunk az előadóhoz.

Ezek után Nagy Gábor, a játszma.ro tulajdonosa Társasjátékos világ vállalkozói szemmel című előadásában ismerhettük meg nemcsak a jól ismert, sokak által kedvelt honlap és bolt sikertörténetét, hanem rálátást nyerhettünk a kezdő vállalkozók nehézségeire, valamint a társasjátékok közösségre gyakorolt hatására.

Az előadásokat három, egymással párhuzamosan futó workshop követte. A Kocsis Kincső által vezetett Játék és esélyegyenlőség címet viselő workshop, amelyen a diákok a Yuppi táboros tevékenységekről beszélhettek, hangsúlyban a csapatban való dolgozással, s ennek tanulságaival; a korábban említett fogolydilemmával foglalkozó workshop Tóth János vezetésével, valamint Zsigmond Imre Játékosítás: Mit tennétek, ha igazgatók lennétek? címen futó workshopja, amelyen a hagyományos jegyadási rendszerünk gamifikációjára kerestünk különböző megoldásokat, terveztünk új rendszereket.

A szakmai tevékenységeket követően jöhetett egy-két kör csocsó, egy röpke városnézés, majd a könnyes búcsú. Szép hétvégét tudhatunk magunk mögött. Hiszen együtt voltunk, sokan voltunk és játszottunk.