Olvasási idő: 3 perc

Izgalmasan telt az idei nyár a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai számára, akik a Training Grant ösztöndíjprogram támogatásával külföldi tanulmányi utakon vehettek részt.

Hat szerencsés kiválasztott képviselte az erdélyi csapatot a szakmailag elismert programokon. A 2021-ben indult MCC Training Grant lehetőséget biztosít intézményünk diákjai számára külföldi képzéseken, tanulmányi és kutatási programokon való részvételre. A jelentkezők érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak a meghirdetett programok közül.

A tevékenységek által a diákok fejleszthették nyelvtudásukat, valamint bővíthették ismereteiket politikai, jogi, gazdasági, humántudományi és műszaki területeken is. Az ösztöndíjban résztvevők olyan országok egyetemeinél tehettek szert új tudásra, mint Dánia, Egyesült Királyság, Görögország, Hollandia, Németország és Svájc. Az MCC-t a következő diákok képviselték:

Bálint Orsolya ökológia és természetvédelmi szakon nyert ösztöndíjat a 4th International Bachelor Summer School for Climate Change Research nyári egyetemre a svájci Berni Egyetemen. A képzés során a klímaváltozás témakörét tudományos, gazdasági, jogi és politikai szemszögből közelítették meg.

Kovács Karola a 5th CreteLing Summer School of Linguistics programon vet részt, ahol neuro- és pszicholingvisztikát tanult, de olyan kurzusokon is részt vett, amelyek az evolúció és a nyelv kapcsolatáról, a kétnyelvűségről és az elméletibb szintaxisról szóltak. A programnak a görögországi Krétai Egyetem adott otthont.

Rotaru Daniel a Scrutopia Summer School programon vet részt, ahol Sir Roger Scruton életével és munkásságával ismerkedhetett meg az Egyesült Királyságban.

Szilágyi Botond és Végh Márk az Analytics, Data Science & Decision Making Summer School programban vettek részt az Essexi Egyetemen. A képzés során az optimalizálás és a gépi tanulás közti kapcsolatot tanulmányozhatták, valamint az adattudományok területén szerezhettek elméleti és gyakorlati tapasztalatot.

Tőkés Bence mérnöki képzésen vett részt a németországi RWTH Aachen Egyetemen. A program során betekintést nyert az Ipar 4.0 és a legmodernebb gyártási technológiák világába. 

A tanulás és kutatás mellett a szabadidős programok a kapcsolatépítést is elősegítették a nemzetközi résztvevők között, emellett a diákok felejthetetlen élményekről és új barátságok kötéséről számoltak be.