Olvasási idő: 5 perc

Tartalmas programokkal folytatódtak a gyári műszakok a Tabakó Fesztivál második napján. Érdekes témákat veséztek ki a meghívott előadók a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Program diákjainak moderálásával.

A Nappali üzemben a How culture can change a community and in that way the world című előadáson vehettek részt a fesztiválozók, ahol Immie Jonkman holland kulturális vállalkozó és Székely Blanka újságíró többek között arra kereste a választ, hogy milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy kulturális mozgalom létrejöjjön; hogyan lehet átalakítani régiókról kialakult nézeteket; mit is foglal magában a kultúra kifejezés és milyen teendők kapcsolódnak egy fesztiváligazgató pozíciójához.

A továbbiakban Pöltl Ákos közgazdász, MCC-s oktató a közösségi média veszélyeire hívta fel a figyelmet előadásában. Péter Ákos MCC KEP-es diák moderálásával beszélt többek között a figyelemgazdaság eszközeiről. A szakember arra intette a hallgatóságot, hogy vigyázzanak interenethasználati szokásaikra, és óvatosan kezeljék a függőséget okozó közösségi médiát.

Délután a medúzamozgásról, a fizikai és mentális kapcsolat ápolásáról, saját korlátaink megugrásáról, a mozgás erejéről szólt a Dance needs health but health needs dance című előadás. Andrew Greenwood hivatásos táncossal Kató Balázs MCC KEP-es diák beszélgetett. A nemzetközi balettmester meg is táncoltatta a közönséget.

A fenntarthatóságról és környezetvédelemről dr. Zay Balázs, az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója és Mátyus Enikő, az Enterprise Europe Network erdélyi kirendeltségének fenntarthatósági tanácsadója osztotta meg gondolatait. Az előadók ismertették az ESG (Environmental, Social és Governance) jelentőségét a vállalkozások környezeti és társadalmi felelősségvállalásában.

A Filter részlegen is figyelemre méltó előadásokkal várták a szervezők a hallgatókat. Nagypál Szabolcs római katolikus teológus, az MCC Jogi Iskolájának vezetője, Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, valamint Vargha Kriszta funkcionális edző a zarándoklatok fontosságát vitatta meg. A meghívottak szerint rendkívül fontos, hogy a lelki békénket is egyensúlyban tartsunk, és ehhez elengedhetetlen a zarándoklat, ahol közelebb kerülhetünk önmagunkhoz és Istenhez is, legyen az Csíksomlyó vagy El Camino.

Markó Attila volt parlamenti képviselő nyolc és fél év távollét után tért haza Erdélybe azután, hogy az ellene szóló perekben felmentették a vádak alól. A kinti életről és hazaérkezéséről mesélt a résztvevőknek. Elmondta, hogy számára a legfontosabb a családi szálak visszaépítése, a régi barátokkal való találkozás, ugyanis távolléte alatt nem hagyhatta el Magyarországot, ami megnehezítette a rokonokkal való találkozást. Szakmailag is szívesen folytatná tevékenységét továbbra is a hozzá közel álló témákban.

Délután az érdeklődők a Kálnoky család történetét ismerhették meg Boris Kálnoky, az MCC Média Iskola vezetőjének tolmácsolásában. Megható családi történetekről, az otthon szeretetéről és a gyökerekhez való kötődésről esett szó a beszélgetésen. A Németországban született újságírónak teljesen megváltozott az élete, amikor testvérével, Tiborral hazatértek Erdélybe, hogy felkutassák ősi gyökereiket. A grófi család történetét Boris Kálnoky kötetbe foglalta, melyet Őseim földje – A Kálnoky család története címmel olvashatnak el az érdeklődők.

A Filter második napi tevékenységét a vitázás pszichológiájával zárta dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhely vezetője és dr. Antalka Ágota pszichológus, író. A szakértők arra kerestek választ, hogy mitől lesz igazán jó és sikeres egy vita. Az előadók szerint mindig érdemes vitázni, de fontos, hogy tiszteljük a tárgyaló felet, és maradjunk hűek önmagunkhoz. A vitázás művészetét idővel lehet elsajátítani, a tapasztalat teszi a tanítványt mesterré.

Este több zenei helyszínen is meghallgathatták kedvenc zenei előadóikat a fiatalok. Az esemény Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Komitátusz Egyesület, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), valamint a VIBE Fesztivál társzervezésének köszönhetően jött létre.