Olvasási idő: 4 perc

Információs hadviselésről, hibrid háborúról, a propaganda és cenzúra hatásairól, a jövő konfliktusairól hallhattak érdekes beszélgetést a résztvevők a Sepsi Tabakó Fesztivál első napján, augusztus 31-én. Liliana Śmiech, a lengyel Warsaw Institute igazgatója és Veress Csongor Balázs, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója történelmi kitekintővel, a jelenlegi geopolitikai helyzet ismertetésével és a jövő hadviselési eszközeinek felvázolásával tették tartalmassá a délutánt.

Az Information, the Perfect Tool for Modern Warfare című, angol nyelvű beszélgetés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett nappali programok, vagyis az első műszak részeként hangzott el Székely Balázs, az MCC Kolozsvári Egyetemi Program hallgatójának moderálásával.

Veress Csongor sepsiszentgyörgyi származású szakember először is a hadviselés generációit ismertette:

  • az első generációban csak az embertömegekkel vívott csaták léteztek;
  • a második, az ipari hadviselés a fegyverek feltalálása után alakult ki;
  • a harmadik már egyre inkább a technológiára, taktikák alkalmazására összpontosított;
  • a negyedik generációt a háború és a politika, a harcosok és a civilek közötti határok elmosódása jellemzi (ilyen például a terrorizmus elleni harc);
  • és egyesek szerint kialakulóban van az ötödik generációs hadviselés is, amelyet a nem kinetikus katonai akciók, például a mérnöki tevékenység, félretájékoztatás és kibertámadások, valamint olyan újonnan megjelenő technológiák, mint a mesterséges intelligencia és a teljesen autonóm rendszerek uralnak.

Napjaink konfliktusait a hibrid hadviselés jellemzi, vagyis a negyedik korszakban vagyunk, viszont már az ötödik generáció felé haladunk. Mára fontosabbá vált az információ, mint maga a haderő – mutatott rá Veress Csongor. De míg a nagy kibertámadások már az ötödik generációhoz tartoznak, közben a terepen évszázadokkal előtti módszereket használva halnak meg emberek az összecsapásokban.

Az orosz–ukrán konfliktus témakörében Liliana Śmiech vázolta a Kremlin törekvéseit, hogy gyengítse a lengyel–ukrán kapcsolatokat, befolyásolja a lengyel segélyszállítmányokat, és rontson Lengyelország nemzetközi megítélésén. Mindehhez rengeteg álinformációt használ fel az orosz fél, hogy a lengyel társadalmat érzelmileg befolyásolja és feltüzelje. Az egyik legjobb eszköze a „hasznos idióták” kihasználása, mint Radosław Sikorski volt lengyel külügyminiszter félresikerült Twitter-bejegyzése, a Greenpeace lengyel energiafüggőségről írt, pánikkeltő cikke vagy egy egyetemi professzor, aki orosz propagandát terjesztett. A félretájékoztatást, álinformációkat már a trójaiak is használták, viszont ma a digitális média információterjesztési sebességével nem lehet felvenni a versenyt.

Ebben az információdömpingben nehéz megtalálni a cenzúra és civilek védelme közötti középutat – véli Veress Csongor, hiszen lehetetlen minden egyes esetet egyenként megvizsgálni, hogy mit kell cenzúrázni, és mit kell szabad véleménynyilvánításként értelmezni. Az orosz vezetés célja, hogy széthúzást, bizonytalanságot keltsen Európában és a világon. Annyira sokféle és egymásnak ellentmondó narratívát terjesztenek a meghatározó kérdésekben, hogy végül döntésképtelenné és érdektelenné válnak az emberek. Például választásokkor mindkét oldalt megcélozzák a trollok, és annyira elárasztják a hamis információkkal, hogy végül el sem mennek szavazni az emberek. A bizonytalanság a témától való teljes elszakadáshoz vezethet. Az álhíreket terjesztő trollok kifinomult módszereit még a kommunista időkben dolgozta ki a KGB: nagy százalékban igazat állítanak, viszont beleszövik a valótlant is, a hihető tények közé beillesztik az álhírt, így sokakat megtévesztenek.

De hogyan lehetne hatékonyan ellenállni a félretájékoztatásnak? Liliana Śmiech szerint az oktatás, a kritikai gondolkodás és a tudomány terjesztése az egyetlen mód. Jó lenne mindent ellenőrizni, és szkeptikusan kezelni a virális tartalmakat, főleg, ha túlságosan érzelmi alapúak. A szakmber újító ötlete, hogy a jelenleg életveszélyre vagy természeti katasztrófára figyelmeztető szoftverek a jövőben akár az álhírekről is tájékoztathatnának.

A Tabakó Fesztivál Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Komitátusz Egyesület, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), valamint a VIBE Fesztivál társzervezésének köszönhetően jött létre.